Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučko otvoreno učilište
  • 20.10.2016. 09:00

Započele prijave na tečaj za pčelare!

Polaznici će, nakon što dobiju uvjerenje, svoje proizvode moći legalno prodavati i baviti se pčelarstvom sukladno zakonskim propisima.

  • 4.260
  • 465
  • 0

Želite se baviti uzgojem pčela? Voljeli biste da Vam pčelarstvo postane novi hobi ili nova profesija? Kako biste stekli sva potrebna znanja i vještine te kako biste se bavili pčelarstvom u skladu sa zakonom potrebno će vam biti uvjerenje o stručnosti.

Pučko otvoreno učilište Osijek i dalje održava niz programa vezanih za poljoprivredne i srodne djelatnosti, a upravo su započele predbilježbe za program osposobljavanja za poslove pčelara. Upisi započinju 15. veljače i trajat će do sredine ožujka kada će i započeti predavanja.

Program osposobljavanja za poslove pčelara

Ovaj program osposobljavanja prava je prilika za nova znanja i vještine te usavršavanje u pčelarskom zvanju. Po završetku programa polaznici stječu zanimanje pčelar koje se upisuje u e-radnu knjižicu kao program osposobljavanja. Osim teorijskih i praktičnih znanja iz područja pčelarstva polaznici će moći, nakon što dobiju uvjerenje, svoje proizvode legalno prodavati i baviti se pčelarstvom sukladno zakonskim propisima.

Do sada je Školu za pčelare u 12 godina, koliko POU održava ove edukacije, završilo preko 700 polaznika u 13 skupina. Također, u jednoj su godini zbog velikog interesa bile upisane čak 2 skupine.

Upisi započinju 15. veljače i trajat će do sredine ožujka kada će i započeti predavanja. Po završetku programa polaznici stječu zanimanje pčelar koje se upisuje u e-radnu knjižicu kao program osposobljavanja.

Suradnja s Pčelarskim savezom OBŽ

Pučko otvoreno učilište Osijek, od kada provodi tečaj pčelarstva, surađuje s Pčelarskim savezom Osječko-baranjske županije. Županija će kao i do sada dati određena financijska sredstva kako bi sufinancirala školovanje polaznika.

Naime, ovakav tečaj obično iznosi 4.000 kn, a za polaznike će cijena sada biti 1.000 kn (od kojih se 500 kn uplaćuje POU Osijek putem uplatnice koja se dobije pri upisu, dok se preostalih 500 kn uplaćuje Pčelarskom savezu OBŽ kad počne nastava) što je dodatna olakotna okolnost za sve zainteresirane. Preostali dio troškova programa osposobljavanja snosi OBŽ.

Trajanje i uvjeti upisa

Program obuhvaća teorijski i praktični dio nastave. Teorijski dio se održava vikendima prijepodne i traje 80 sati, a nakon toga 80 sati praktičnog rada polaznici odrađuju na imanju mentora. Upisati se mogu sve osobe koje su završile osnovnu školu, a životna dob i prijašnje pčelarsko iskustvo nije bitno. Dakle, polaznici tečaja mogu biti i početnici i pčelari amateri.

Područja kojima će pčelari ovladati

  • Biologija, anatomija i fiziologija pčela, kao osnovica za razumijevanje uzgoja matica
  • Bolesti pčela, lijekovi i liječenje
  • Tehnologija rada sa pčelama i pobiranje pčelinjih produkata
  • Medonosno, peludonosno i ljekovito-medonosno bilje kraja gdje se odvija obuka
  • Osnove ekološke proizvodnje u pčelarstvu
  • Ekonomski temelji pčelarstva i menadžerstva u pčelarstvu

Za više informacija ispod članka ostavite svoje kontakt podatke kako bi vas kontaktirali iz Pučkog otvorenog učilišta.

Predbilježite se na vrijeme!

Ukoliko ste zainteresirani za polazak na ovaj program osposobljavanja, unutar forme ispod članka ostavite svoje kontakt podatke kako bi vas kontaktirali iz Pučkog otvorenog učilišta. Prijava je informativnog karaktera i nije obvezujuća.

Za više informacija o ovom ili brojnim drugim programima osposobljavanja, obratite se Pučkom otvorenom učilištu u Osijeku na jedan od niže navedenih kontakata.


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]