Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema košnica
  • 17.08.2014. 09:40

Za zimu se pčelar priprema u ljeto

Kako pčele pripremiš za zimu u kolovozu, tako ćeš i vrcati slijedeće godine. Lako je biti dobar pčelar kada je dobra godina.

Foto: depositphotos.com
  • 3.832
  • 183
  • 0

U Starim Jankovcima, na pčelinjaku Joze Petrušića, održana je pčelarska radionica "Priprema pčelinjih zajednica za zimu" u organizaciji Udruge pčelara Nektar Vinkovci. Predavač je bio poznati pčelar i uzgajivač matica dr. sc. Stipan Kovačić iz Darde koji pčelari od 1968. godine. U početku je pčelario samo sa AŽ košnicama kojih je imao 177. Sada na pčelinjaku Kovačičevih ima 400 LR košnica, a osim toga taj pčelar prelazi na pološke koje su smještene u kontejnerima (prema sistemu mađarskih pčelara), tako da su pčelari, ali bilo je tu i nekoliko pčelarki, mogli doznati puno toga, objasnio je predsjednik vinkovačkog Nektara Stanko Čuljak.

Lako je biti dobar pčelar kada je dobra godina

"Kako pčele pripremiš za zimu u kolovozu, tako ćeš i vrcati slijedeće godine", upozorio je odmah na početku predavanja Stipan Kovačić rekavši još jednu istinu, da je lako biti dobar pčelar kada je dobra godina, idealni uvjeti, stalno nešto medi, dobra matica polaže jajašca, prirodno rojenje je minimalno.

"Ali budi ti dobar pčelar kada je loša klimatska godina, ništa ne medi, ne možeš povećati broj pčelinjih zajednica, varoe svugdje. U Hrvatskoj pčelari pčelare sa AŽ i LR košnicama, manje sa DB, fararovim, pološkama. Ja smatram da LR košnica nije za naše podneblje, zbog visine okvira. Zbog promjene klime, smanjuju se pčelinje paše u prirodi, nekada se vrcalo poslije 15. rujna, sada pčelari u kontinentalnom dijelu Hrvatske pripremaju pčelinje zajednice za zimu već od početka kolovoza“, rekao je Kovačić. Po njegovom mišljenju, nema više cvijeta uz kanale ili na pašnjacima, a to znači i da nema dovoljno kvalitetne peludne paše za zimu.

Pčelinje zajednice se pripremaju za zimu već od kolovoza

"To ujedno znači da okviri u plodištu moraju imati u kolovozu vijence meda minimalno 50 posto zapremine i peluda. Pčele trebaju izdržati od rujna do ožujka bez hrane iz prirode, a to znači da hranu koriste iz svojih zaliha iz plodišta", kaže napominjući kako pčelar mora početkom mjeseca kolovoza detaljno pregledati svaku pčelinju zajednicu, da vidi koliko ima okvira legla, koliko ima peluda, kako pčelinja zajednica stoji za zalihom hrane. Pčelinja zajednica, navodi, uzimljava se na onoliko okvira koliko ima ulica, sedam ulica na sedam okvira, osam ulica na osam okvira. Također upozorava da, ako je pčelinja zajednica slaba, najbolje je odmah spojiti sa drugom, a to se, po njegovim riječima, može lako uraditi pomoću novinskog papira, a poslije nekoliko dana poslože se okviri kako to pčelarska struka predlaže.

Kako pripremiti sirup za prihranu pčela?

Struka predlaže da saće u plodištu može biti maksimalno tri godine starosti, što znači da je najbolje svake godine mijenjati minimalno jednu trećinu saća. Hrane mora biti dovoljno i mora biti kvalitetna, sirup ide jedino ako eventualno nema dovoljno meda, prihrana je poželjna u najgorem slučaju do 8. rujna. Kako pripremiti sirup za prihranu pčela?

"Po meni", govorio je Kovačić, "sam pčelar mora isprobati nekoliko receptura i vidjeti kako mu se ponaša pčelinja zajednica preko zime i u proljeće i onda neka se toga drži. Ja sam konkretno počeo otapati šećer u hladnoj vodi. Imam jedan rezervoar u koji usipam određenu količinu vode i šećera. Sa mješačem miješam vodu i šećer, tako dobivenu tekućinu sipam u hranilice. Prema evidenciji što sam uradio prilikom kontrole, točno znam koliko koja zajednica eventualno treba sirupa", istaknuo je Kovačić poručivši kako osim dovoljne i kvalitetne hrane, pčelar mora voditi i brigu da mu pčele nemaju varou.

Borba s varoozom

"Sedam dana prije postavljanja lijeka pčelar mora na jedan dio košnica (preporuka 10 posto) postaviti nauljeni papir i kontrolirati slobodan pad varoe. Ako recimo u sedam dana padne 40 varoa, to znači da je u pčelinjoj zajednici minimalno cca 3.000 komada, ako odgađamo sa tretmanom i ne uradimo po propisu - koliko može za narednih mjesec dana biti varoe? Bolje da ne znamo. Ja samo znam da ta pčelinja zajednica neće dočekati proljeće. Preporuka je da se ide i zimsko tretiranje protiv varoe sa oksalnom kiselinom ili nekim sistematikom. Svaki pčelar mora imati svoj vlastiti stacionar, pčelama se mora osigurati mir, već od početka mjeseca listopada pa do proljeća", napomenuo je Stipan Kovačić čije su predavanje ostali pčelari, posebice mlađi, saslušali s posebnim zanimanjem svjesni velikog iskustva koje imaju pčelari koji se poput Stipana Kovačića, desetljećima bave pčelarstvom, a znanje o pčelama i njihovoj ulozi u prirodi i dobrobitima koje svi imamo od pčela imaju u malom prstu.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Pčele Pčelari Praksa Uzgoj Stari Jankovci Predavanje Med Priprema Kolovoz Vrcanje Okviri Plodište LR košnice Oksalna kiselina Bolesti Varoa Košnice Nektar Zima


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?