Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povezali pčelarstvo s turizmom
  • 25.02.2017. 09:00

Turisti sami vade med i žele doživjeti ubod pčele

Hvalevrijedna braniteljska zadruga povezala pčelarstvo s turizmom. Dovode turiste u pčelinjake i pružaju im mogućnost, ako žele, da sami vade med i tako uđu u svijet zujalica.

  • 5.572
  • 797
  • 0

Osnovana u cilju okupljanja hrvatskih branitelja koji kroz zadrugarstvo pokazuju dobar primjer zajedničkog rada, Braniteljska socijalna-radna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog postoji gotovo jedno desetljeće.

Branitelji zadrugari uspješno uzgajaju pčele

Razgovarali smo sa Željkom Tomasom, upraviteljem Braniteljske zadruge Pauk-Čeka o kraljicama oprašivanja bez koje naš okoliš ne bi bio ono što jest.

Pčele su poseban Božji dar

Još od davnine se vjeruje da pčele predstavljaju sve ono što je pobožno, uzvišeno, uređeno i sveto, a da je tome tako, svjedoče i ovi marljivi branitelji-zadrugari koji su zakoraknuli u pčelarstvo zbog uvjerenja da su pčele poseban Božji dar za prirodu bez kojih bi izumrlo čovječanstvo. Za njih, one su odmor za dušu i dar od Boga s kojim rado razgovaraju u pčelinjaku, a čiji nam ustroj i organizacija mogu poslužiti kao primjer. Osim što proizvode sve ono što bijaše zdravim po čovjeka, pčelarstvo se smatra profitabilnom granom poljoprivrede.

Prinosi meda po košnici u Dalmatinskom zaleđu 20 kg

Iako marljive radilice danas imaju znatno više neprijatelja (Varroa destructor, prskanje biljaka pesticidima tijekom cvatnje, "preokrenuta" godišnja doba, temperature i slično) nego prije nekoliko desetaka godina, zbog čega pčelinje zajednice bez pomoći sa strane rijetko dostižu optimalnu snagu za ranu pašu, branitelji su se odlučili za jednomatično pčelarenje u kojem se suočavaju s relativno malim prinosima meda po košnici u Dalmatinskom zaleđu.

Imaju 103 košnice, a zahvaljujući sve većoj potražnji planiraju proširenje

"Prinosi meda po košnici u Dalmatinskom zaleđu su mali, a kad kažem mali, onda ih kompariram s ostalim područjima poput Slavonije, Zagorja ili Bosne gdje su dva do tri puta veći.

Isti kod nas iznose maksimalno 20 kg/košnici, no bitno je napomenuti da prinosi ovise o tome kakva je godina. Uzimajući u obzir da vodimo pčelarsku evidenciju 25 godina, možemo reći da je u tom razdoblju samo tri puta bila uspješna godina vrcanja jer su prinosi po košnici iznosili 40-50 kg", priča Željko Tomas čija zadruga u ovo vrijeme ima 103 košnice koje su u okviru stacioniranog pčelinjaka postavljene na više lokacija, a zahvaljujući potražnji, planiraju i proširenje.

Sve što imaju - prodaju, uvijek se traži slatka teglica više!

Nemamo problema s prodajom, ali zato imamo s manjkom količine meda od kadulje i vriska koji se sve više traži. Koliko god proizvedemo, sve prodamo jer je med s našeg područja izrazito tražen. Osim meda, proizvodimo još i propolis, manju količinu peludi, a od ove godine krećemo i na hvatanje pčelinjeg otrova i matične mliječi", dodaje Upravitelj zadruge koji smatra da je birokracija veća od Kineskog zida.

Proizvode konvencionalni med jer je birokracija veća od Kineskog zida

"Prema Pravilniku za eko uzgoj pčela, kod nas nema uvjeta za ekološko pčelarstvo, a pčela je sama po sebi eko. Mi je hranimo i liječimo ekološki, no treba sve to papirnato dokazati, a kod nas je birokracija veća nego Kineski zid pa je to problem", objašnjava Tomas čiji zadrugari sami proizvode prihranu za pčele zbog čega imaju i zdrave pčele koje odbijaju kupovnu "hranu".

U zimsko doba, pčele prihranjuju pogačom!

"Ne kupujemo hranu za pčele jer smo se uvjerili da pčele ne prihvaćaju kupovnu hranu, stoga smo se odlučili sami proizvoditi hranu (kao npr. u zimsko doba pogače) i prirodno ekološki liječiti pčele u slučaju bolesti. S ponosom mogu istaknuti da to ne uspijevamo samo mi, nego i 90% naših kolega koji se bave pčelarstvom na području Imotske krajine. Naša tajna uspjeha ogleda se u zajedništvu i suradnji", poručuje Željko Tomas, Upravitelj braniteljske zadruge Pauk Čeka čiji zadrugari zlatni ljekoviti pripravak plasiraju na području Dalmacije čija je obala u turističkoj sezoni obogaćena još uvijek nedovoljnim količinama meda, te Zagreba i Slavonije.

Pčelarski savez Hrvatske ništa ne poduzima kako bi zaštitio domaći med

"Iako se suočavamo s uvoznim medom koji se miješa s domaćim i prodaje na policama pod tiketom domaći med, ili Med iz Lijepe naše Pčelarski savez Hrvatske ništa ne poduzima kako bi zaštitio domaće blago kojeg imamo manjka i kojem nije potreban nikakav marketing osim kupaca koji se vraćaju po još, te kao takvi, predstavljaju najbolji oblik marketinga", priča Tomas.

Povezali pčelarstvo s turizmom! Turisti sami vade med!

Uzimajući u obzir prethodno rečeno, na samome je kraju bitno napomenuti da je ova hvalevrijedna zadruga povezala pčelarstvo s turizmom pri čemu dovodi turiste u pčelinjake i pruža im mogućnost, ako žele, da sami vade med i tako uđu u svijet zujalica. S ponosom ističu kako su za ovakve prezentacije turisti sve više zainteresirani te da su željni vidjeti i doživjeti ubod pčele.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Željko Tomas Braniteljska zadruga Pauk - čeka Pčelarstvo Prihrana pčela Jednomatično pčelarenje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]