Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt zaštite Slavonskog meda
  • 12.10.2016. 12:00

Tisuće pčelara zajednički za zaštitu izvornosti

Udruga je krenula i u osnivanje proizvođačke organizacije jer, kako kažu, ne žele dobiti zaštitu izvornosti pa je objesiti na zid i diviti joj se kako je lijepa!

Foto: bigstockphoto.com, Christoph_Lischetzki
  • 2.178
  • 318
  • 0

Članovi Udruge proizvođača Slavonski med očekuju kako bi tijekom iduće 2017. godine mogli dobiti europsku zaštitu izvornosti Slavonskog meda, kaže dopredsjednik te udruge Stanko Čuljak dodajući kako je udruga u zadnje vrijeme napravila veliki napredak u svezi zaštite izvornosti Slavonskog meda.

"Nakon što smo ljetos dobili certifikat zaštite izvornosti na lokalnoj razini, krenuli smo prema europskoj zaštiti izvornosti Slavonskog meda što će imati velike posljedice na naše proizvođače, ali i potrošače jer time dižemo kvalitetu našega meda koji će se kvalitetom razlikovati od ostalih medova. I to neće jamčiti proizvođač već ovlašteni laboratorij koji će raditi stalni nadzor svih proizvođača", kaže Čuljak.

Uključene mnoge županije

Podsjeća kako su u projekt zaštite izvornosti Slavonskog meda uključene Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija te dijelovi Sisačko-moslavačke županije - grad Novska i općine Jasenovac i Lipovljani.

U prvom planu korist proizvođača i potrošača!

"Statistike govore kako se na tom području proizvede oko 50% svih količina meda u Hrvatskoj. Dakle, riječ je o velikom broju proizvođača koji normalno, neće moći svi dobiti zaštitu izvornosti jer će uvjeti i parametri koje će trebati ispuniti biti jako strogi", napominje. Dodaje kako će svi procesi proizvodnje Slavonskog meda morati biti na području navedenih šest županija te grada Novske i Jasenovca i Lipovljana.

Cilj je osnovati proizvođačku organizaciju

"Mora biti pčelinjak tu, paša mora biti na tom području kao i proizvodnja i med mora biti punjen u teglice. Riječ je o cvjetnom medu, medu od uljane repice, bagrema, lipe, suncokreta, kestena i medunu hrasta sladuna koji je iznimno rijedak i pravi se u Hrvatskoj jedino na području Požege, a rijedak je i u Europi. Ako cijeli proces završimo za godinu i pol dana ja ću biti jako zadovoljan. Ovaj projekt provodimo od 2014. i do sada smo puno posla napravili. Sada valja sve privesti kraju", kaže Čuljak.

Dodaje kako je udruga krenula i u osnivanje proizvođačke organizacije jer, kako kaže, "ne želimo dobiti zaštitu izvornosti pa je objesiti na zid i diviti joj se kako je lijepa".

Oko 170 tisuća košnica na našem području

"Moraju naši proizvođači kao i potrošači imati koristi od svega ovoga što radimo", poručuje Stanko Čuljak. Tradiciju pčelarenja u Slavoniju donijeli su Kelti, koji su približno 400 godina prije Krista naselili područja današnje Hrvatske odnosno Slavonije. Početak organiziranog i naprednog pčelarstva u Slavoniji, a samim tim i hrvatskog pčelarstva, započeo je u Osijeku u kojem je 1879. osnovano Slavonsko pčelarsko društvo kao prvo i najstarije društvo na jugoistoku Europe.

U Valpovu je 1882. godine osnovana prva podružnica Slavonskog pčelarskog društva izvan Osijeka. Pčelarska društava osnivaju se u Vinkovcima 1885., Bizovcu 1903. i u Dalju 1913. godine. Veliki padovi u proizvodnji meda desili su se nakon drugog svjetskog rata te Domovinskog rata, kada je proizvodnja Slavonskog meda prepolovljena. Trenutno je na područ ju Slavonije registrirano i djeluju 32 pčelarske udruge koje okupljaju 3.123 članova koji broje 174.720 košnica.

Foto: bigstockphoto.com, Christoph_Lischetzki


Tagovi

Pčelari Slavonski Med Europska Zaštita Pčelarenje Stanko Čuljak Udruga Certifikat Županije Projekt Pčelinjak Tradicija Potrošači


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?