Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 20.06.2016. 10:30

Suncokretova paša štiti od parazitske ose?

Istraživanje o napadima pčelinjih zajednica od parazitske ose Sapynga.

Foto: Tama
  • 960
  • 82
  • 0

Biljni pelud varira u kvaliteti kao izvor hrane za pčele, kao i pelud iz obitelji suncokreta (obitelj koja uključuje maslačak, tratinčice i čičak). Pčele hranjene isključivo peludi suncokreta se često slabije razvijaju, sporo ili uopće ne. Ipak, mnogo pčelinjih vrsta sakuplja pelud isključivo iz spomenute obitelji. Istraživanje Dakote Spear i kolega sugerira na to da paraziti mogu biti dio objašnjenja, piše Science Daily.

Uloga parazita u ispaši pčela!

Sarah Silverman, tada na McGill Sveučilištu, provodila je ljetno istraživanje na pčelama samicama u laboratoriju u Coloradu, zajedno s profesorom Forrestom, te je zapazila kako pčele koje su bile na ispaši suncokreta nisu bile napadnute od zajednice parazitske ose Sapynga. Osa često polaže jaja u gnijezda drugih pčela samica, gdje ličinke ubijaju pčelinja jaja i jedu njihovu hranu, odnosno pelud. Silverman i Forrest pretpostavili su da se ose iz nekog razloga ne mogu razviti na peludi suncokreta.

Razvoj osinjih ličinki

Sljedećeg ljeta Spear je preuzela istraživanje te je prisilila osinje ličinke da se hrane različitim vrstama peludi, uključujući i suncokret te je pratila njihov razvoj i opstanak. Kako su i pretpostavili, znatno je niži bio opstanak osa na suncokretovoj paši.

Stručnjaci su zaključili da specijalizacija na suncokretov pelud ima anti-parazitske koristi, a to bi moglo objasniti i čestu pašu na poljima suncokreta među pčelama.

Foto: Tama66/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Pčele Paša Suncokret Parazitska osa Istraživanje Sapynga


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]