Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo LIP
  • 13.04.2016. 14:30

Roj pčela poslan s Božje strane!

Devet dana nakon podmetnutog požara odnekud je stigao roj pčela i uhvatio se na na limenu cijev na ulazu u radionicu Antuna Lukičevića, što mu je, kaže, dalo novu snagu i volju da se nastavi baviti pčelarstvom i širiti svoje pčelinjake.

  • 1.537
  • 472
  • 0

Krajem prošlog mjeseca pisali smo o podmetnutom požeru u pčelinjaku Pčelarstva LIP, vlasništvo Antuna Lukičevića iz Slavonskog Broda u kojemu je izgorio kontejner sa 32 društva pčela, a devastirane su i ostale košnice u tom pčelinjaku. Materijalna šteta je velika, a do danas počinitelj tog zlodjela nije otkriven, barem o tome vlasnik ništa ne zna.

Iako su mu tada ponudili pomoć mnogi pčelari i drugi prijatelji, ovaj zaljubljenik u pčelarstvo kojime se bavi od 1975. godine i član četiriju pčelarskih udruga, zahvalio je svima jer, kako je rekao, ima još nekoliko pčelinjaka pa će nastaviti pčelariti s njima.

Podmetnut požar u pčelinjaku Pčelarstva Lip

U međuvremenu, samo devet dana nakon nemilog događaja koji ga je jako ražalostio, jer ni sada ne može vjerovati da je netko imao srca zapaliti kontejner s košnicama punih pčela, zbilo se nešto vrlo neobično: Dana 5. travnja oko podne u njegovoj radionici u kojoj izrađuju građevinsku limariju, odnekud se pojavio roj pčela i uhvatio se za limenu cijev na ulazu.

Antun Lukičević veliki zaljubljenik u pčelarstvo

"Zanimljivo je da je moj najbliži pčelinjak udaljen 5 kilometara od radionice pa vjerujem da su pčele došle iz nekog bližeg pčelinjaka, možda i od nekog od selećih pčelara koji su u blizini na uljanoj repici.

Bio je to jak roj, prvijenac, a pčele su bile jako mirne, bez kapa smo ga skidali u košnicu, koju sam kasnije postavio na veliki travnjak iza radionice i ako susjedima ne budu smetale pčele, tu ću ga i ostaviti", priča o neobičnom pčelarskom iskustvu Antun Lukičević.

Iznenađenje nakon podmetnutog požara

Ni u snu se nije mogao nadati da bi se ovo moglo baš njemu dogoditi, taj roj ga je jako iznenadio, ali i razveselio.

"Iznenadio me jer otkada se bavim pčelarstvom nikada se pčele u mojim pčelinjacima nisu rojile tako rano, već početkom travnja. Obično su rojevi u nekim godinama na našim pčelinjacima počeli izlaziti oko blagdana Đurđeva, 23. travnja.

A razveselio me je što vjerujem da je taj roj dar koji mi je poslan sa Božje strane. Taj roj dao mi je novu snagu i volju da se ne predam, da nastavim dalje pčelariti i opet širiti pčelinjake", kaže ovaj pčelar koji trenutno ima 48 pčelinjih društava, a nada se da će ove godine uspjeti proširiti svoje pčelinjake na stotinjak društava.

Ističe da vremenske prilike ovog proljeća dobro utječu na razvoj pčelinjih zajednica pa se nada da bi već za oko tjedan dana moglo početi rojenje, a nada se i dobroj pčelarskoj sezoni. Antun Lukičević ima i tvrtku koja se bavi i proizvodnjom kvalitetne pčelarske opreme, a ovim putem zahvaljuje svim pčelarima i prijateljima koji su mu ponudili pomoć kada su mu izgorjele pčele u podmetnutom požaru.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstva LIP Antun Lukičević Roj pčela Prvijenac


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]