Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari proglasili katastrofu
  • 09.07.2014. 08:50

Proizvodnja bagremovog meda pala za 80 posto!

U usporedbi s prosječnom godinom, proizvedeno je samo 20 posto od uobičajene količine proizvedenog bagremovog meda. Bolji se rezultati nisu postigli niti od uljane repice!

Foto: freedigitalphotos.net
  • 522
  • 70
  • 0

Izuzetno nepovoljni klimatski uvjeti koji su glavno obilježje ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje, nisu zaobišli niti pčelare. Naime, dio je pčelara zatražio da za pčelarsku proizvodnju proglasi stanje elementarne nepogode. Loši su vremenski uvjeti bili uzrokom da su pčelinje paše na bagremu i uljanoj repici potpuno zakazale, što je dovelo do vrlo niske proizvodnje našeg najvažnijeg izvoznog proizvoda.

Proizvedeno samo 20 posto od uobičajene količine proizvedenog bagremovog meda!

Zvonimir Pajnić, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko – baranjske županije, okupljenih pod imenom Pčelari Panonije, za Glas Slavonije je naveo da je najvažniji domaći sortni med onaj od bagrema i da se od njega i ove godine, budući da je zima bila blaga, najviše očekivalo. No, upravo su kiše i niske temperature u vrijeme cvatnje bagrema uzrokovale potpun gubitak pčelinje paše. U usporedbi s prosječnom godinom, proizvedeno je samo 20 posto od uobičajene količine proizvedenog bagremovog meda. Bolji se rezultati nisu postigli niti od uljane repice, gdje je proizvedeno tek 30 posto od uobičajene proizvodnje. Iako je očito da je domaća proizvodnja meda ove godine strahovito podbacila, trenutno ne postoji mogućnost procjene štete.

Naime, prema trenutno važećem Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, pomoć nastradalima sredstvima iz državnog proračuna utvrđuje se, ako je nepogoda prouzročila umanjenje prinosa pojedine poljoprivredne kulture ili dugogodišnjeg nasada preko 30 posto po hektaru, prema trogodišnjem prosjeku u određenoj županiji. Prema tome, u Hrvatskoj još uvijek nije izrađen sustav koji bi se primijenio pri određivanju šteta nastalih u pčelarstvu, što potvđuje i Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko – baranjske županije. Ipak, postoji način na koji se pomoć može zatražiti, a to je putem kontaktiranja Europske komisije. Ukoliko ministar poljoprivrede Europsku komisiju uputi u problematiku i stanje sektora pčelarstva, sredstva za nadoknadu nastalih šteta, mogu se ostvariti putem korištenja fondova Europske unije.

Izvozimo 2.000 tona meda

Med je inače jedan od naših najznačajnijih izvoznih proizvoda, a prosječno se godišnje izveze 2.000 tona proizvoda. Ipak, Pajnić naglašava da je upravo raznovrsnost proizvodnje važna za budućnost pčelarstva u nas. Sve se više traže dodatni proizvodi poput propolisa, cvijetnog praha ili matične mliječi i oni proizvođači koji ih već pružaju, u velikoj su prednosti. Hrvatski je med izuzetne kvalitete, što dokazuju brojne inozemne nagrade, kao i certifikati naših proizvođača. Stoga smanjenu proizvodnju ovog "domaćeg zlata" ne smijemo olako shvatiti, već na vrijeme reagirati i osigurati prosperitet onih koji nam omogućuju uživanje u jednom od najzdravijih proizvoda prirode – u domaćem medu.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Propolis Cvjetni prah Matična mliječ Pčelari Pčelarstvo Zvonimir Pajnić Županijski savez pčelara OBŽ Pčelari Panonije Bagremov med Proizvodnja Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda Željko Kraljičak Europska unija Europska komisija


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]