Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost pčelarstva
  • 14.02.2015. 15:10

Profesionalizacija pčelarstva kroz Bee Promoted!

Jasno je da budućnost pčelarstva nije samo proizvodnja meda. Drugi pčelinji proizvodi koji i financijski donose veću mogućnost zarade, dobivaju sve više na težini.

Foto: depositphotos.com,
  • 861
  • 100
  • 0

"Mislim da je ovo početak puta da hrvatsko pčelarstvo prestane biti gotovo isključivo hobističko zanimanje te da se profesionalizira. Naš potencijal je visok i vjerujem da će mali gospodarstvenici i OPG-ovci prepoznati mogućnosti koje im stoje na raspolaganju", rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek na predstavljanju u Zadru.

Najnoviji pčelarski projekt u Zadarskoj županiji Promocija pčelarstva - Bee Promoted rezultirat će boljom educiranosti pčelara, potaknuti prijelaz pčelarstva iz hobističke u gospodarsku granu te dovesti do bolje kontrole pčelinjih proizvoda, osobito meda koji se najčešće konzumira na tržištu krajnjih potrošača. Istaknuto je to na predstavljanju projekta u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru. Riječ je o projektu koji se realizira u okviru IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina. U njega su uključeni predstavnici s nacionalne, regionalne i lokalne razine, struka kroz Prehrambeno- biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju Zadar i praksa koju predstavljaju pčelari Udruga pčelara Dalmatinka iz Zadarske županije. Ukupna vrijednost projekta je 649,5 tisuća eura.

Budućnost nije samo u medu

"Ovaj projekt ima edukativan značaj, važan je na području uzgoja i selekcije pčela te na kraju proizvodnje pčelinjih proizvoda i njihovog plasmana putem turizma ili kroz izvoz. Mislim da je ovo početak puta da hrvatsko pčelarstvo prestane biti gotovo isključivo hobističko zanimanje te da se profesionalizira. Naš potencijal je visok i vjerujem da će mali gospodarstvenici i OPG-ovci prepoznati mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Naši pčelinji proizvodi, prije svega med, a zatim propolis, matična mliječ, pčelinji otrov matice su priznati kao kvalitetni u EU.

Jasno je da budućnost pčelarstva nije samo proizvodnja meda. Drugi pčelinji proizvodi dobivaju sve više na težini, a donose i veću mogućnost zarade", rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek na predstavljanju u Zadru.

U sklopu projekta nabavit će se oprema za uspostavu laboratorija za kontrolu meda na PBF-Centar Zadar i oprema koju će koristiti pčelari Udruge Dalmatinka za uspostavu stanice za selektivan uzgoj i reprodukciju matica. Zadarski pčelari vide u tome konkretnu gospodarsku aktivnost koja može rezultirati značajnim financijskim probicima. Cijela priča se temelji na jednostavnim činjenicama da su pčele iznimno važne za cijelo čovječanstvo, da pčela praktično ne može opstati sama u prirodi bez pčelara i da potražnja za pčelinjim maticama pojačano raste u cijelom svijetu! Taj trend su prepoznali su pčelari Dalmatinke. Oni žele proizvoditi bolju kranjsku pčelu.

Bolja kranjska pčela

"Udruga Dalmatinka je pokrenula inicijativu o postavljanju oplodne stanice prije tri godine. Sada je ta ideja kroz ovaj projekt prošla. Naš cilj je selekcijskim postupkom dobiti jednu mirnu kranjsku pčelu, koja ima bujniji proljetni rast, daje veće prinose meda i koja je otpornija na bolesti. Uz to želimo educirati mlade pčelare, upoznati ih s tom tehnologijom kako bi oni mogli nastaviti ono što smo mi započeli, kaže predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi.

Opća je činjenica da nema dobrog plana bez dobre kontrole, a i ona će se vršiti u Zadru. Prema zamišljenom planu, sve bi trebalo rezultirati većom proizvodnjom meda, čiju kvalitetu treba kontrolirati radi samih proizvođača i što još važnije zaštite krajnjih potrošača.

"Kada se proizvedu veće količine meda, onda njih treba i kontrolirati. U sklopu projekta je predviđena izgradnja laboratorija za kontrolu kvalitete meda koji će se nalaziti u Centru za prehrambenu tehnologiju Zadar", kaže profesorica Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu Nada Vahčić.

Foto: depositphotos.com, @Shad.off


Tagovi

Vladimir Bilek Bee Promoted Promocija pčelarstva BiH IPA suradnja Selekcija pčela Izvoz Pčelinji otrov matice Izvoz Propolis Matična mliječ Med Zarada Selektivan uzgoj Reprodukcija matice Kranjska pčela Oplodna stanica Kontrola Zlatko El


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.