Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goranski medun
  • 10.11.2015. 07:20

Proces zaštite zemljopisnog podrijetla meduna

Članovi Udruge proizvođača meduna, uz pomoć stručnjaka pripremaju dokumentaciju za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla za goranskog meduna.

  • 292
  • 97
  • 0

Udruga proizvođača meduna iz Vrbovskog, naistočnijeg grada Gorskog kotara, odradila je prvi dio aktivnosti vezanih uz postupak dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla goranskog meduna.

S obzirom da se tokom postupka traži i stručna podloga vezna uz predmetni proizvod, pčelarima u tom poslu pomaže i Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Pojašnjava kako je medun već dugo jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskoga kotara u prvome redu stoga što je medna rosa od koje nastaje, proizvod metabolizma lisnih uši karakterističnih za taj kraj.

Branko Vidmar, predsjednik Udruge proizvođača meduna ističe da vjeruju kako će njihova inicijativa biti prihvaćena i pozitivan odgovor očekuju za otprilike godinu i pol dana. Dobije li goranski medun oznaku zemljopisnog podrijetla, bit će to od velikog značaja i za Gorski kotar u cjelini, jer se promovira i područje na kojemu proizvod nastaje. Zanimljivo je u bivšoj državi, upravo goranski medun, bio jedan od glavnih proizvoda slovenske tvrtke Medex d.o.o.

Nakon što hrvatske službe odrade svoj dio posla, konačnu odluku donosi Europska komisija.


Tagovi

Udruga proizvođača Medun Vrbovsko Gorski kotar Zemljopisno podrijetlo Slovenija Oznaka Medex d.o.o. Goranski medun Pčelari Dražen Lušić Medicinski fakultet Rijeka Medna rosa Lisne uši Metabolizam Branko Vidmar Europska komisija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]