Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 05.06.2015. 19:10

Pčelinjak u lipnju!

Mjesec lipanj je mjesec livadskog cvijeća i mjesec lipe. Livada rijetko kad podbaci, lipa zna i te kako zamediti, pa birajte.

Foto: depositphotos.com,
  • 3.391
  • 20
  • 0

U lipnju se vrca bagremov med. Treba oduzeti bagremov med, ali i pripremiti pčelinja društva za naredne paše livadsku, lipovu, suncokretovu i druge. Istovremeno treba proizvesti kvalitetan broj matica, izvršiti umnožavanje pčelinjih društava, narojavanje ako je to planirano i pripremiti društva na seobu na narednu pašu, naravno ako te paše nema u blizini.

Med na medu rodi

Prilikom oduzimanja bagremovog meda mora se biti umjeren, jer nikad se ne zna koliko će biti izdašna slijedeća paša i hoće li je uopće biti. Ne zaboravite da med na medu rodi i ostavite svakom društvu solidnu zalihu meda. Med je zreo za oduzimanje ako je poklopljen voštanim poklopcima. Praksa je potvrdila da se uz poklopljeni med može oduzeti i nešto nepoklopljenog meda. Med je najbolje oduzimati kada pčele odu na pašu po toplom i sunčanom vremenu. Tad su pčele mirne i ne pokazuju nikakve znakove agresivnosti. Pčele stresati u košnicu, a da bi se izbjeglo dvostruko i trostruko stresanje prvo skinuti dio nastavaka s jedne košnice, ostaviti jedan pa njega istresti, a onda vraćati po jedan dok se svi ne istresu.

Vrhunac razvoja za pčele

Neki pčelari s velikim brojem košnica koriste specijalne motorne ispuhače pčela, neki koriste kemikalije, a neki bježalice, ali najveći broj pčelara pčele stresa prilikom oduzimanja meda ručno. Nemojte vrcati sav oduzeti bagremov med, sačuvajte nešto bagremovog meda u rezervi jer rezerva je zlatna. Poželjno je med određen za vrcanje izvrcati istog dana, a ako to nije moguće, može se to učiniti i kasnije, ali po toplom danu.

Voštani poklopci se skidaju pčelarskom viljuškom. Postoje za tu namjenu i posebne mašine otklapači, ali njih koristi relativno mali broj pčelara. Med se centrifugiranjem izbacuje iz ćelija i sipa u posude u kojima zaostali voštani poklopčići dan dva nakon sipanja isplove na površinu i tad se lako odstrane. Po završenom oduzimanju meda, saće se raspoređuje u medišne nastavke i uvečer vraća pčelama. Poželjno je da se prije vraćanja saće malo poprska vodom. Pčelari koji žele umnožiti broj pčelinjih društava to trebaju učiniti u lipnju, jer u tom mjesecu pčelinja društva dostižu svoj razvojni maksimum pa pčele treba seliti na novu pašu ili stvarati nova društva.

Dodavanje mlade oplođene matice

Kao i u proizvodnji matica, rojeva i novih pčelinjih društava, postoji više metoda obrađenih u raznim pčelarskim priručnicima. Preporučujemo razrojavanje s dodavanjem mlade oplođene matice, kao najsigurniji, a ujedno i najbrži način da se od roja stvori pčelinje društvo. Mjesec lipanj je mjesec livadskog cvijeća i mjesec lipe. Livada rijetko kad podbaci, lipa zna i te kako zamediti, pa birajte. U svakom slučaju, bilo da izaberete seobu na livadsku, bilo na lipovu pašu, zadržat će te neophodno radno raspoloženje vaših pčela za naredne paše, a posebno suncokretovu.

Foto: depositphotos.com, @Valentyn_Volkov


Izvori

Slatinski pčelar


Tagovi

Pčelinjak Lipanj Košnice Med Bagremov med Pčelinja društva Paša Vrcanje Oplođene matice Razvojni maksimum