Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 29.10.2013. 08:15

Pčelarstvo iznad prosjeka

Ocjenjujući kako je i stanje u pčelarstvu više nego zadovoljavajuće, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec naveo je kako je u Hrvatskoj registrirano 11.000 pčelara koji imaju 550.000 košnica

Foto: freepik.com
  • 843
  • 104
  • 0

U Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji 10 pčelarskih udruga i 400 pčelara koji imaju više od 12.000 košnica i svaka košnica godišnje donese u prosjeku 20 kilograma kvalitetnog meda. Cijena meda je dobra i pčelari mogu biti zadovoljni i sa cijenom i sa stanjem na tržištu, rečeno je između ostalog na sastanku Upravnog odbora Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije čiji su se članovi sastali kao bi razgovarali o pripremama za 11. pčelarske dane koji će se u ožujku iduće godine održati u Vinkovcima, te o obilježavanju 130. obljetnice organiziranog pčelarstva u Vinkovcima, u srpnju 2015. godine.

Ocjenjujući kako je i stanje u pčelarstvu na razini Republike Hrvatske više nego zadovoljavajuće, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec naveo je kako je u Hrvatskoj registrirano 11.000 pčelara koji imaju 550.000 košnica. "Prosječno je to 50 košnica po pčelaru, što je iznad prosjeka u Europskoj uniji, gdje je, u prosjeku po pčelaru, manje od 20 košnica", istaknuo je Kranjec.

Također je naveo kako je hrvatsko pčelarstvo u potpunosti usklađeno s europskim normama te je digitaliziran katastar i popis pčelara i pčelinjaka.

Prema njegovim riječima, hrvatski pčelari na godišnjoj razini proizvedu između 7.000 i 8.000 tona meda, što u potpunosti zadovoljava hrvatske potrebe, a ovisno o godini, poput ove, određene količine meda završit će i u izvozu.

"Prosječno se u Hrvatskoj po glavi stanovnika konzumira nešto više od jednoga kilograma meda, a potrošnja je u porastu, čemu je pridonijela mogućnost „prodaje na kućnom pragu“, ocijenio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Obljetnica 130. Upravni odbor Hrvatski pčelarski savez Med Proizvodnja Pčelinjak Košnica


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]