Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj pčelarenja
  • 04.10.2016. 16:30

Pčelari teško do sredstava iz Mjere 6

Iako još uvijek ne postoje točne brojke, vrlo je malen broj pčelara koji su dobili sredstva putem Mjere 6 (do sredstava iz Mjere 4 pčelarima je gotovo nemoguće doći).

  • 4.528
  • 272
  • 0

Trećeg dana Mystica, 7. međunarodnog sajma alternative, zdravog života i pčelarstva koji se od 29. rujna do 2. listopada održavao na Zagrebačkom Velesajmu, u sklopu projekta APItera održano je pet stručnih predavanja: Mjere ruralnog razvoja 4.12., 6.0., 6.1., 6.2. i 6.3., Pčelarstvo kroz mjeru M02, Ishrana pčelinje zajednice, Jesu li pčelinji proizvodi sigurni na tržištu Republike Hrvatske? i Utjecaj patvorenja satnih osnova na sastav i kakvoću pčelinjeg voska.

Kao što je to obično slučaj, najviše interesa je bilo za predavanje o Mjerama ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede u čije je ime govorio dipl. ing. Marin Kukoč. Iako još uvijek ne postoje točne brojke, vrlo je malen broj pčelara koji su dobili sredstva putem Mjere 6 (do sredstava iz Mjere 4 pčelarima je gotovo nemoguće doći). Tu je pčelarima najzanimljivija podmjera 6.3 koja se odnosi na potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Poticanje poljoprivrede kao dopunske djelatnosti

"Vrijednost ove podmjere je 15 tisuća eura nepovratnih sredstava, od kojih se 50% dobiva kao predujam, a ostatak po završetku investicije. Za razliku od podmjere 6.1., mjera 6.3. dozvoljava bavljenje poljoprivredom kao dopunskom djelatnošću uz uvjet da korisnik zadrži poljoprivredno gospodarstvo i predmet ulaganja najmanje pet godina nakon konačne isplate", objasnio je Kukoč prisutnima.

Za podmjeru 6.3. zaprimljeno je ukupno 1.475 prijava od čega je 1.124 prihvaćeno. Iako je za tu mjeru bilo osigurano samo 15 milijuna eura zbog čega bi njih 124 ostalo bez sredstava, odlukom ministra poljoprivrede za tu mjeru je alocirano više sredstava kako bi svi oni koji ispunjavaju uvjete dobili potporu.

"Do jučerašnjeg dana je obrađeno nešto manje od tisuću zahtjeva, a u tijeku su i prve isplate", rekao je Kovač.

Problem ekonomska veličina

Nažalost, zbog izračuna ekonomske veličine koja pčelarima stvara velike probleme u prijavi za podmjeru 6.3. i ovaj put će među 1.124 malih poljoprivrednih gospodarstava koji će dobiti novac biti jako malo hrvatskih pčelara. Hrvatski pčelarski savez traži od Ministarstva poljoprivrede da iz uvjeta za dobitak sredstava makne taj uvjet kako bi se pčelarima omogućilo ravnopravno natjecanje s ostalim malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Koliko godina ima mladi poljoprivrednik?

"Nažalost, to su uvjeti na kojima je inzistirala EK te ih sad ne možemo mijenjati. Hoće li se što promijeniti u budućnost, tek ćemo vidjeti". Jedna od pčelarima zanimljivijih podmjera je 6.1 koja se odnosi na potporu za pokretanje poslova mladim poljoprivrednicima. Prisutne je zanimalo mogu li se za ovu mjeru prijaviti i oni koji već imaju 40 godina ili se mjera odnosi samo na one mlade poljoprivrednike koji do dana prijave su navršili 40.

"Trenutačno se za ovu podmjeru mogu prijaviti oni koji su s danom molbe navršili 40 godina, ali radimo na izmjeni ovog pravila tako da se i oni koji imaju 40 godina i 364 dana mogu prijaviti", rekao je Kukoč. Vrijednost potpore je fiksna i iznosi 50 tisuća eura uz uvjet da u poslovnom planu mora biti prikazana vrijednost investicije u iznosu najmanjem od 50 tisuća eura. Mjera se isplaćuje u tri obroka, 30% nakon dobitka obavijesti o dodjeli sredstava, 50% u roku od godine dana od podnošenja zahtjeva, dok se posljednjih 20% dobiva nakon zaokruženja cijele investicije.

Omogućit će se prijava većem broju mladih

"Za razliku i IPARD-a gdje su poljoprivrednici sredstva dobivali tek nakon realizacije projekta, ovdje se ipak dobije 30% prije samog početka, što omogućuje bržu i kvalitetniju izradu projekta." Spremaju se izmjene i za podmjeru 6.3.

Dok u ovom trenutku korisnik ove podmjere ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu, radi se na promjeni ovog uvjeta kako bi se omogućila prijava većem broju mladih poljoprivrednika. Korisnik ove mjere mora biti zaposlen na poljoprivrednom gospodarstvu, poljoprivreda mu ne može biti dodatna djelatnost već pet godina nakon isplate sredstava mora biti obveznik mirovinskog i zdravstvenog osiguranja po osnovi poljoprivrede i mora biti upisan u registar poreznih obveznika.

Cilj je da svi sami mogu napisati financijski plan

Također, u Ministarstvu poljoprivrede radi se na izmjenama pravilnika koji bi pojednostavnio izradu financijskog plana i više se fokusirao na opisivanje umjesto na izračunavanje financijskih pokazatelja kao što je dosada bio slučaj.

"Cilj nam je da svi zainteresirani mogu sami napisati financijski plan, bez pomoći drugih", završio je svoje izlaganje Kukoč.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Mjere ruralnog razvoja Mjera 6.1. Mjera 6.3 IPARD Ministarstvo poljoprivrede Marin Kukoč


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]