Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoinicijativne edukacije pčelara
  • 11.06.2014. 09:20

Pčelari na glasu kao najeduciraniji

Pčelarstvo je u posljednje vrijeme doživjelo značajan razvoj. Želja za edukacijom među pčelarima je dokaz da oni sebe vide u tom poslu. Pčelarstvo se danas teško može nazvati hobijem jer bavljenje njime zahtijeva dosta volje i znanja.

  • 396
  • 25
  • 0

Josipa Seljanovski iz Skradina jedna je od trideset pčelara koji su dobili uvjerenje o osposobljavanju za zanimanje pčelar nakon uspješno završenog nastavnog programa koje je provelo učilište Apis, a organizirala Udruga pčelara Dalmatinka iz Zadra. Opće je mišljenje da su hrvatski pčelari najobrazovaniji poljoprivrednici, a to potvrđuju i brojke. U Hrvatskoj samo 3,2 posto poljoprivrednika ima diplomu iz poljoprivrede, a od njih su 70 posto pčelari. Josipa, zajedno sa sestrom Ivanom spada u taj postotak.

Pčelari s iskustvom, a sada i sa školom

"Moj otac se bavio pčelarstvom. Nakon njegove smrti bilo je pitanje što dalje. Prespavali smo, razmislili i donijeli odluku da nastavimo njegovim putem te upisali školu. Nije mi bilo teško iz Skradina dolaziti na predavanja u Zadar. Upijala sam znanje koje sada koristim na pčelinjaku", kaže Josipa Seljanovski i dodaje kako je u pčelinjak sama prvi puta ušla 1. ožujka.

Ona ima 31 godinu, diplomirani je ekonomista za informatički management i kao i veliki broj visoko obrazovanih stanovnika Hrvatske, bez posla je. Do sada je radila samo sezonski, a sada se posvetila pčelarstvu zajedno s drugim članovima obitelji. Ima 56 pčelinjih zajednica. Trenutačno su one stacionirane u Dževrskama na granici Šibensko-kninske županije sa Zadarskom, gdje traje paša na draču. Nakon drače ide se u Liku.

Pročelnik Danijel Segarić, predsjednik Udruge

Dalmatinka, Zlatko Elveđi i ravnatelj učilišta

Apis Dario Frangen

Udruga Dalmatinka organizirala je edukaciju za pčelare na njihov poticaj. "Ova škola ima posebnu vrijednost jer su je pčelari samoinicijativno organizirali, bez ičije pomoći. Udruga Dalmatinka ima 61 člana, a uvjerenje o osposobljavanju za zanimanje pčelar ima njih 44. Po postotku stručno osposobljenih članova, Dalmatinka je u samom vrhu u Hrvatskoj. Kad smo osnovali udrugu, naš cilj je bio da svi pčelari moraju biti educirani", kaže predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi. Dodjeli uvjerenja prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.

"Pčelarstvo je u posljednje vrijeme doživjelo značajan razvoj. Želja za edukacijom među pčelarima je dokaz da oni sebe vide u tom poslu. Pčelarstvo se danas teško može nazvati hobijem jer bavljenje njime zahtijeva dosta volje i znanja. Za naše područje interesantno je što su dobar dio godine pčelari na zaštićenim dijelovima prirode te se ta činjenica može iskoristiti za dodatno brendiranje proizvoda", rekao je Segarić.

Pčelarstvo je u Republici Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana koja ima veliki

gospodarski značaj. Prema podacima iz Hrvatskog pčelarskog saveza, u Republici Hrvatskoj ima oko 650.000 košnica putem kojih se godišnje proizvede 7.000 do 8.000 tona meda. Podaci iz evidencije pčelara u Republici Hrvatskoj govore o više od 11.000 pčelara od kojih je oko 8.000 organizirano u 145 udruga - članica Hrvatskog pčelarskog saveza. U Hrvatskoj se većina meda prodaje izravnom prodajom na kućnom pragu, kako se navodi u dokumentu na internetskoj stranici Hrvatske poljoprivredne agencije.

Tagovi

Josipa Seljanovski Skradin Dževrske Udruga Dalmatinka Paša na draču Škola Edukacija Znanje Uvjerenje o osposobljavanju Zlatko Elveđi Pčelinjak Med Izravna prodaja na kućnom pragu Košnice Danijel Segarić Organizacija pčelara Hrvatski pčelar


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]