Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 28.08.2015. 09:20

Pčelari izgubili 10 milijuna kuna potpora?

Naše pčelare zanima mogu li ih potporama pomagati općine i gradovi, a što se Programa ruralnog razvoja tiče, nelogičnim smatraju način izračuna vrijednosti gospodarstva koje se bavi pčelarstvom.

  • 392
  • 80
  • 0

Članovi Hrvatskog pčelarskog saveza zatražili su od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu pomoć oko dobivanja relevantnih informacija o mogućnostima županija, gradova i općina, vezanih uz dodjelu raznih oblika potpora pčelarima, a zanima ih i stav Europske komisije prema poticanju pčelarstva, ne samo u Hrvatskoj, već općenito na nivou EU.

Četiri koze vrijednije od 120 košnica?

"Prije svega, tu mislimo na mjere ruralnog razvoja koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a gdje pčelari nemaju previše mogućnosti za korištenje istih. Javlja nam se i problem vezan uz izračun ekonomske vrijednosti gospodarstva, koji je izrazito nerealan odnosno premalen, jer prema postojećem izračunu, karikirano rečeno, četiri su koze vrijednije od 120 košnica.

Zanima nas i mogu li županije, općine i gradovi propisivati određene potpore za pčelarstvo, iako postoji i nacionalni program? Nije nam niti potpuno jasno možemo li se u pčelarstvu, kao jedinica valorizacije uzeti pčelinja zajednica, jer je to, po našem mišljenju jedino realno i moguće", kazao je između ostaloga Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Zbog svih navedenih nelogičnosti, hrvatski pčelari smatraju da su do sada izgubili već 10 milijuna kuna potpora. Dopis u cijelosti možete pročitati ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Hrvatski pčelarski savez Hrvatski zastupnici Europski parlament Potpore pčelarima Europska komisija Poticanje pčelarstva Mjere ruralnog razvoja Ekonomska vrijednosti Nacionalni program Pčelinja zajednica Tomislav Gerić Jedinica valorizacije


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]