Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medeni poslovi
  • 03.02.2016. 17:35

Pčelare muči uvoz, a pčele oscilacije temperatura

U 2015. porastao uvoz meda! Pčelare muče i gubici pčelinjih zajednica zbog klimatskih prilika. Kako se izboriti s problemima?

Foto: guruxox/bigstock.com
  • 910
  • 112
  • 0

Od siječnja do kolovoza 2015. u Hrvatsku je uvezeno 609 tona meda, najviše iz Kine, za što je izdvojeno 1,45 milijuna eura, dok smo izvezli 158 tona, koje su nam donijele 765 tisuća 537 eura.

Veliki je to rast uvoza, ako se uzme u obzir da smo nešto više od 500 tona meda uvezli tokom cijele 2014. godine.

Raste uvoz meda, ali i temperature zraka u zimskim mjesecima

Iz svega proizlazi, rečeno je na sjednici Grupacije pčelarstva, Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitica, da je uvezeni puno jeftiniji od domaćeg. Naravno, to ne znači da je i kvalitetniji, čak štoviše, podrijetlo i kvaliteta su mu vrlo upitni. Kao i u većini Hrvatske, niti u Virovitičko-podravskoj županiji, situacija u pčelarstvu nije dobra, ponajprije zbog velikih gubitaka pčelinjih zajednica koji se na tom području, ovisno o lokaciji, kreću od 7 do čak 50%.

Pčelare, a još više pčele, muče temperature zraka koje su nekoliko dana izuzetno visoke, a onda se naglo ponovno približe nuli. A kako su pčelinje zajednice odlično organizirane, ovakve ih oscilacije doslovno zbunjuju. Toplina ih namami van, a naglo zahlađenje spriječi da se na vrijeme vrate u košnice pa uginu. Zbog toga sve više dolazi u pitanje i opstanak pčelarske proizvodnje.

Pčelari sve češće odlaze na domaće i strane izložbe i sajmove

Od pčelara se ne može očekivati da rade s gubitkom i dio njih će, nastavi li se tako, dignuti ruke od pčelarenja. Na vrijeme ne možemo utjecati, no možemo na jačanje drugih aktivnosti, od nastupa na sajmovima i izložbama meda i pčelinjih proizvoda, budući da su ocjenjivanja odličan poticaj pčelarima da proizvode što kvalitetnije medove, a razmišlja se i o brandiranju medova iz virovitičko-podravskoga kraja, koji je posebno poznat po kvalitetnim medovima od lipe i bagrema.

Izložbe su također i odličan način da potencijalni kupci upoznaju proizvođače i kad požele med, znaju kome se treba obratiti, da bi bili sigurni da kupuju kvalitetan, domaći proizvod. Također, rečeno je, potrebno se izboriti za subvencioniranje tzv. selećih pčelara. Ipak ima i dobrih stvari. Prošle pčelarske godine hrvatski pčelari nisu proizveli velike količine meda, no 2015. će biti zapamčena po odličnoj kvaliteti meda. Stoga se pčelari nadaju da će se isto ponoviti i ove.

Koliko je uvozni med iz staklenke doista med?

A što se uvoza, uglavnom kineskog meda tiče, treba spomenuti da taj problem ne muči samo naše, već pčelare iz cijele Europske unije. Stoga je pokrenuta inicijativa, koja bi upravo ovih dana trebala i saživjeti, da se uvozni med za uzorkovanje u laboratorijima, uzima direktno s polica trgovina. Prvi rezultati trebali bi biti poznati u svibnju.

Foto: guruxox/bigstock.com


Tagovi

Uvoz meda Kina Virovitica Oscilacije temperatura Ugibanje pčela Kvaliteta meda Uzorkovanje Seleći pčelari


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]