Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pčela
  • 08.01.2017. 09:00

Otkrivena bakterija koja zimi ubija pčele?

Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconcin u SAD otkrili su novu vrstu bakterije koja je vjerojatno povezana s uginućem pčela tijekom zime.

Foto: Print Screen / Kare
  • 7.540
  • 841
  • 0

Jim Burritt, profesor biologije sa Sveučilišta Wisconsin u SAD-u, otkrio je sa svojim suradnicima novu vrstu bakterije - Serratia marcescens strain sicaria, prenose mediji. Vjeruju da je ona uzročnik ugibanja pčela koja su česta tijekom zime.

Njegovi studenti su uzeli uzorke krvi iz više od 3.000 pčela iz osam američkih država. Utvrdili su da je ova bakterija prisutna u pola pregledanih košnica.

"Ne možemo sa sigurnošću reći da je baš ova bakterija uzročnik uginuća pčela, ali ona se nalazi u velikim koncentracijama u krvi", napominje Buritt.

Buritt je i sam pčelar i pretrpio je velike gubitke. Uginulo mu je na stotine pčela, a u proteklih nekoliko godina 80% od kolonije koju je imao.

Foto: Print Screen / Kare11


Tagovi

Pčele Uginuće


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]