Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska udruga Nektar
  • 30.01.2017. 13:30

Nisu prodali med, a nitko ga i ne traži

Uz loše pašne uviete, nedostatke meda, pojavio se, prošle godine i problem nemogućnosti prodaje meda otkupljivačima. Dosta pčelara nije prodalo svoj med, a nitko ga i ne traži.

  • 3.709
  • 388
  • 0

Prošlu, 2016. godinu većina vinkovačkih pčelara neće pamtiti po dobrom i nastojat će je što prije zaboraviti, rečeno je na godišnjoj izvještajnoj skupštini Pčelarske udruge Nektar Vinkovci kojoj su se uz veliki broj gostiju iz Vukovarsko-srijemske te Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, odazvali i pčelari iz Gradačca i Orašja (BiH).

Kako bi pčelare podsjetio da je i prije bilo loših godina, predsjednik udruge Nektar Stanko Čuljak pročitao je tekst objavljen u jednom od brojeva tjednika "Hrvatski branitelj" iz 1935. godine, pod nazivom "Jadi pčelara".

Mraz i suša učinili su svoje

"Naši pčelari prošli su i ove godine vrlo loše. Mraz i suša učinili su svoje tako da je bilje ostalo bez sastojina za med, pčele bez meda su pčelarima preko zime na teret radi prihrane. Ako su pčelari nešto meda i prodali, koji su uglavnom dobili na repici (olaju) moraju sada radi prehrane svojih pčela plaćati med i do 16 Din kg. Inače, prihranjuju svoje pčele i bezporeznim šećerom. Med je ove godine prodavan po 10 Din kg. Ova godina bila je za pčelare u svakom pogledu loša", tekst je koji, po Čuljkovim riječima, bez sumnje, oslikava teškoče s kojima se susreću i današnji pčelari.

Rekordno niska cijena meda

"Pčelari su uvijek sa vjerom i nadom gledali u narednu godinu, a nastojali zaboraviti prošlu neuspješnu. Uz loše pašne uvjete, nedostatke meda pojavio se, prošle godina i problem nemogućnosti prodaje meda otkupljivačima.

Dosta pčelara nije prodalo svoj med, a nitko ga i ne traži. Na ruku uvoznicima ide globalno tržište, gdje je zabilježena rekordno niska cijena, a velika količina meda u ponudi. Uzrok tome je rastući uvoz, a što za posljedicu ima snižavanje cijene po kojima pčelari mogu prodati svoj med. Sve to još više komplicira nejasna i manjkava regulativa prilikom deklariranja meda.

Zato je jedna od svijetlih točaka u aktivnosti Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) inicijativa da se mora navesti zemlja porijekla meda i količine u toj deklaraciji izražena u postotku", kazao je Stanko Čuljak.

Sumnja u djelotvornost VMP-ova

Naveo i kako sve veći problem postaje "sumnja u djelotvornost ponuđenih registriranih VMP-ova". Nezadovoljni učinkom kupljenih VMP-ova za koje su izdvojili nemala sredstva, pčelari pribjegavaju primjeni alternativnih metoda i postupaka u tretiranju varoe, rekao je dodajući kako ukoliko prilikom kontrole pada varoe pad istih nije vidljiv, pčelar mora prijaviti sumnju u djelotvornost VMP-a.

"Ovakvom formulacijom propisana je obveza pčelara, ali nije propisana obveza drugih sudionika u ovom procesu niti je riješeno suzbijanje varooze u hrvatskom pčelarstvu, što je gorući problem.

Brzo djelovanje za očuvanje pčelinjih zajednica

Zato smo predložili, a što je prihvaćeno i uvršteno u plan rada HPS-a, da se programom kontrole i suzbijanja varooze propiše godišnja kontrola sastava i djelotvornosti registriranih veterinarsko medicinskih pripravaka", naveo je rakevši kako je kontrolom potrebno propisati kratke rokove u kojima će ovlašteni veterinar uzeti uzorak i dostaviti ga službenom laboratoriju na pretragu, a koji će izdati preporuku o potrebi i načinu daljnjeg tretiranja pčelinjih zajednica, ali, upozorio je, ti rokovi zajedno moraju trajati maksimalno 10 kalendarskih dana jer je svaki gubitak vremena preko toga roka u ljetnom razdoblju poguban za očuvanje pčelinje zajednice.

"Drugim riječima, ako ne možemo dobiti ovaj vid pomoći u roku od 10 dana, pomoć nam ni ne treba jer će doći prekasno", procijenio je Čuljak.


Tagovi

Pčelari Udruga Nektar Stanko Čuljak Vinkovci Med Regulativa Skupština Laboratorij Veterinar


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.