Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 19.02.2014. 13:00

Nikad veći interes za Pčelarsku školu u Osijeku

Ove godine zanimanje za pohađanje Pčelarske škole u Osijeku deset puta veće nego prijašnjih godina

Foto: freedigitalphotos.net
  • 1.233
  • 109
  • 0

Pčelarsku školu ove godine u Osijeku će pohađati jedanaest generacija polaznika, što je, uz podatak da je zvanje pčelara do sada u prošlih devet godina steklo 650 osoba, čini nauspješnijom Pčelarskom školom u Hrvatskoj. Svake godine ta je škola imala po jednu generaciju polaznika, osim prošle, kada je zbog velikog zanimanja škola organizirana za dvije generacije.

Pčelarsku školu organizira Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije, a provodi je Pučko otvoreno učilište Osijek uz potporu Osječko-baranjske županije koja subvencira troškove edukacije. Polaznici školu plaćaju 1.000 kn u dva obroka, a program za pčelara upisuje im se u radnu knjižicu. Osobe zainteresirane za pohađanje Pčelarske škole, koja će početi polovinom ožujka, ističe Mario Fišer, tajnik Županijskog saveza pčelara i voditelj Pčelarske škole, mogu se javiti u Pučko otvoreno učilište gdje su u tijeku predupisi.

"Zanimanje za našu Pčelarsku školu i dalje je prilično veliko. Škola obuhvaća teorijski i praktični dio nastave u trajanju od ukupno 160 sati. Od toga 80 sati odnosi se na teorijski dio, a 80 sati na praktični dio koji je organiziran kroz rad polaznika s mentorom na pčelinjaku. Za teorijski dio nastave angažirane su doista stručne osobe - dr.vet. Kristinka Baglama, prof. Slavko Horvat, Stipan Kovačić, Zvonimir Pajnić i Damir Škrlec", rekao je Fišer za Glas Slavonije.

Broj pčelara u posljednjih nekoliko godina u cijeloj Hrvatskoj raste, a glavni razlog tomu je recesija, zbog koje je velik broj ljudi ostao bez posla te svoju egzistenciju rješava proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda. Dio iskusnijih pčelara drži da bi trebalo zaustaviti obrazovanje novih pčelara strahujući da će pašni resursi ubrzo biti popunjeni, odnosno iskorišteni te da bi se na na nekim područjima moglo pojavljivati previše pčelinjih zajednica.

Predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, Zvonimir Pajnić kaže kako za sada paše ima dovoljno, no, da je red ipak potreban. Za njega su, napominje, zaduženi pašni povjerenici koji na terenu unosi sve podatke u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te vodi računa da sve bude po pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarska škola Osijek Pčelarstvo Mario Fišer Kristinka Baglama Slavko Horvat Stipan Kovačić Zvonimir Pajnić Damir Škrlec


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]