Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 16.09.2016. 18:00

Nagli pad cijene meda u Kanadi - izvoz u padu!

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Razlog su prošlogodišnji rekordni prinosi meda.

Foto: nixonhoney.ca
  • 1.815
  • 220
  • 0

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Kako prenosi cbcnews, razlog za tu situaciju, stručnjaci vide prije svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda (43,2 tisuće tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014). To prati i pad cijene meda na globalnom tržištu, kao i povećanje kvote uvoza jeftinog meda iz Argentine, Brazila, Kine i drugih zemalja.

Internet peticija protiv monopola kompanije "Billy Bee"

Kako bi se situacija bar malo popravila, jedan kanadski pčelar je u travnju ove godine na internetu pokrenuo peticiju u kojoj je za probleme kanadskih pčelara okrivio kompaniju "Billy Bee", koja kontrolira 50% tržišta u zemlji i aktivno posluje u sektoru nabavke, prerade i prodaje na domaćem tržištu, a također se bavi uvozom i izvozom meda.

Uvoz meda u Kanadu potkopava temelje pčelarstva

U peticiji se između ostalog navodi, da 7.000 pčelara sa 600.000 pčelinjih društava godišnje proizvedu oko 35.000 tona meda, što je dovoljno da zadovolji potrebe Kanađana, pa čak i da oko 40% ide u izvoz.

Prema tvrdnjama pokretača peticije, povećanje uvoza jeftinog meda potkopava temelje nacionalnog pčelarstva i zaslužuje javnu osudu. Peticija, koja se završava pozivom potrošača da kupuju med direktno od pčelara naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama i primorala je kompaniju "Billy Bee" da odgovori na optužbe. Direktor kompanije je istaknuo da je razočaran oštrinom peticije, dodavši da objektivnost autora treba dovesti u pitanje s obzirom na ukupnu situaciju na kanadskom tržištu meda. Iz te kompanije tvrde da se mnogi pčelari ne slažu sa tvrdnjama iznesenim u peticiji.

Potrošači imaju pravo da znaju kakav med kupuju

Predsjednik kanadskog Savjeta za med Kevin Nixon se oglasio povodom novonastale situacije priznavši da postoje "nejasnoće" u vezi sa trenutnim kanadskim standardom za med. On je napomenuo da potrošači imaju pravo dobiti istinite informacije pri kupovini meda, ali i dodao da kompanije trebaju preferirati prerađivače kanadskog meda.

Većina kanadskog meda potječe od GMO uljane repice

Na kraju treba dodati i to da je u posljednjih nekoliko godina u Kanadi prisutna tendencija smanjenja izvoza domaćeg meda i da se uvoz konstantno povećava. Na primjer, uvoz meda iz Brazila, Argentine, Novog Zelanda i drugih zemalja iznosio je 6.300 tona. A kada je riječ o proizvodnji 85% meda proizvedenog u Kanadi, on potječe od genetski modificirane uljane repice, pa se on zbog toga nikako ne može smatrati organskim proizvodom.

Foto: nixonhoney.ca


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]