Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kovač
  • 12.11.2015. 13:35

Na OPG Kovač imaju vlastiti lijek protiv varooze

Zahvaljujući biološkoj i klimatskoj raznolikosti Gorskog Kotara, tamošnjim pčelarima omogućena je proizvodnja iznimno velikog broja vrsta meda, a s obzirom na tradiciju, na neki način prednjače u hrvatskim okvirima.

  • 2.765
  • 116
  • 0

Zahvaljujući biološkoj i klimatskoj raznolikosti Gorskog Kotara, tamošnjim pčelarima omogućena je proizvodnja iznimno velikog broja vrsta meda, a s obzirom na tradiciju, na neki način prednjače u hrvatskim okvirima. Za to je prije svega zaslužna vrhunska kvaliteta proizvoda, činjenica da se domaći medari ne povode za profitom. Pokrenuli su značajnu edukativnu priču, organiziraju radionice, tečajeve senzorne analitike, dobili su zeleno svjetlo za eudkaciju djece u vrtićima i školama kako bi djecu senzibilizirali na konzumaciju meda. Riječ je o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovač iz sela Radoši.

"Naše gospodarstvo se nalazi u selu Radoši, 4 km od Poreča, uz cestu Poreč-Pazin. U proizvodnju na gospodarstvu uključeni su nositeljica Branka, ja - ekološki poljoprivrednik i pčelar te naša djeca i unuka. Na gospodarstvu se nalazi ekološki pčelinjak te kušaona i puniona meda u pčelarskoj kolibi. Na jednom dijelu gospodarstva imamo zasađeno ljekovito bilje koje koristimo u našoj proizvodnji meda.

Izrada pralina sa kremastim medom

Poljoprivrednom proizvodnjom bave se duži niz godina, pri čemu su 2009. godine dobili certifikat ekološke proizvodnje meda. Njihovi su medovi na mnogim natjecanjima gdje se ocjenjuje kvaliteta meda dobili najviše ocjene (zlatne i srebrne žlice, diplome), a bili su i šampioni Hrvatske sa medom od kadulje 2010. godine. Prošle su godine proširili proizvodnju izradom pralina koje pune isključivo kremastim medom sa dodacima.

"Osnovne proizvodnje na našem gospodarstvu su ekološko pčelarstvo i uzgoj ljekovitog, samoniklog i medonosnog bilja. Naši se proizvodi koriste u svrhu poboljšanja zdravlja, kao dodatak prehrani. U programu proizvodnje Remedy postoje četiri grupe proizvoda: Medeni - sortni medovi iz Istre, Remedy - kremasti medovi sa dodacima ljekovitog bilja, Madmed - mješavina meda peludi i propolisa sa dodacima te Mmmmed - kremasti med sa egzotičnim dodacima."

Specifična mikroklima i bogatstvo pčelinje paše

Jedni su od dva ekološka pčelara u Istri. Članovi su i prve ekološke pčelarske zadruge u EPZ Vidmar. Sa Brankom Vidmarom, prijateljem i kumom, proizvođačem meda koji ima stogodišnju obiteljsku tradiciju, započela je Ivanova ljubav prema pčelama. To je bilo prije 35 godina, a zadnjih 10 godina intenzivno se bavi pčelarstvom.

"Prvo sam samo vrcao, pa nabavio pet, 10, 20 košnica, kojih sada imam 80. Bogata netaknuta priroda, raznolikost bilja, specifična mikroklima Istre, spoj mediteranske i kontinentalne klime podarile su nam bogatstvo pčelinje paše, a time i raznolikost i bogatstvo u vrstama i kvaliteti meda. Ta je kvaliteta meda prepoznatljiva i nagrađivana na brojnim natjecanjima. Želimo ljudima ponuditi nešto što je najdragocijenije, a to je zdravlje", govori Ivan Kovač.

Med kao sirovinska baza

Nude ekološki med, bagremov, livadni, lavandin, mednu mješavinu Gym-fit (med, pelud i propolis), krem medove od lavande i kestena, krem mješavinu sortnih medova, krem med s vlatima zelene pšenice, krem med sa crnim kimom, krem med sa crnim tartufom i druge proizvode na bazi meda. "Našao sam sebe u bavljenju pčelarstvom, stručno se educirao, te uz mog prijatelja i kuma Branka Vidmara stekao i određeno iskustvo u pčelarenju, svjestan da i dalje moram puno učiti. Nisam od onih koje zanima samo količina izvrcanog meda i njegova cijena po kilogramu. Mene zanima med kao sirovinska baza u koju se dodaju drugi pčelinji proizvodi i/ili provjereni poboljšivači hrane iz prirodnih izvora u svrhu podizanja vitalnosti i zaštite zdravlja.

Iz navedenih razloga redovno posjećujem Nacionalne konferencije o zdravstvenoj ispravnosti pčelinjih proizvoda, kao i drugim stručnim forumima kako bi proširio svoja znanja iz ove domene. Med nije lijek (kako ga mnogi prodaju ili kupuju) - med je hrana i to ona najzdravija, a najbolji lijek je upravo zdrava hrana! Kod ekološkog meda količine su 40-50-% manje i dosta je skuplji od običnog", govori Ivan za Agroklub.

Arboretum za posjetitelje

Na 3.000 m² nalazi se 20 vrsta različitog bilja, ružmarin, vrijesak, lavanda, smilje, metljikovac, a glavna paša pčela OPG Kovač su polja lavande i bagrema. Nasad raznovrsnog drveća i grmlja, arboretum je za pokazivanje studijskim i turističkim grupama. Med se prodaje na sajmovima, ali najviše na kućnom pragu, i to strancima, budući da su u ekološkoj proizvodnji materijal i sadne osnove po ekološkim pravilima i standardima. U skladištu su inox posude za proizvode. Inovatori su sa proizvodnjom kremastog meda u kojem se nalazi sušeno i samljeveno lišće u prah, metvice, ružmarina, lavande.

Vlastiti pripravak protiv varooze

"Pčele su živa bića i sa njima treba uspostaviti simbiozu, treba ih dobro upoznati i voditi brigu o njima. Pčelarstvo je cjeloživotno učenje." Za varozu, bolest pčela, Ivan ima vlastiti lijek od prirodnih supstanci. Uništavaju ga kiseline, mravlja kiselina, borove iglice, pelin, kopriva. Pčele Ivan hrani medom. Ivan Kovač radi i živi s mladima, vjeruje im i poručuje da se sami bave pčelarstvom. "Možda nam nije ugodno u njihovom društvu, ali pčele su s ljudima znatno povezanije nego što bismo ikad pomislili. Primjerice, većina biljnih vrsta postoji upravo zahvaljujući oprašivanju pčela, a čak svako treće jelo ne bi bilo na našem stolu bez tih vrijednih radilica", hvali Ivan te vrijedne kukce.


Tagovi

OPG Kovač Pčele Med Proizvodi Zdravlje Košnice Klima Ljekovito bilje Šampioni Hrvatske Certifikat Ekološki pčelinjak


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.