Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnja skupština UP Nektar
  • 23.01.2014. 09:00

Mnogi bi u pčelare

Ekstremni uvjeti koji su probudili prirodu, probudili su i pčele te tako bilježimo u središnjoj Hrvatskoj prvo leglo već oko 20. prosinca što je gotovo tri tjedna prije uobičajenog režima, kazao je Bilek.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 1.006
  • 94
  • 0

Udruga pčelara Nektar iz Vinkovaca, koja će iduće godine obilježiti 130. obljetnicu postojanja i djelovanja, održala je redoviti godišnji izvještaj na kojem je brojne članove sa aktivnostima u 2013. i planovima udruge za 2014. godinu upoznao predsjednik udruge Stanko Čuljak. Prema njegovim riječima, udruga se u prošloj godini sastala 20 puta, a Upravni odbor je održao 12 redovnih sjednica. "Nastavili smo sa dobrom praksom održavanja predavanja u zimskom periodu, na kojima smo pčelare upoznavali i podsjećali na promjene. Organizirali smo pokazno predavanje na pčelinjaku koje je održao profesor Kezić i Maja Dražić. U nazočnosti 60 članova i gostiju upoznali su nas sa protokolom ocjenjivanja kvalitete matice", naveo je Čuljak.

Godišnji izvještaj udruge Nektar

Podsjetio je kako je zbog stalnog povećanja broja članova, od kojih se mnogi nisu dosad susretali sa pčelama, Nektar organizirao u suradnji sa Učilištem Modus i Pčelarsku školu. "Iako je ove godine održano više škola na našoj županiji, programu osposobljavanja za pčelara prijavilo se 55 kandidata koji su odslušali program predavanja i uspješno položili teoretski dio. Sada im slijedi praktični rad na pčelinjacima sa mentorima do kraja pčelarske godine. Zahvalili bi se pčelarima koji su mentori polaznicima škole. I ovu pčelarsku školu iskoristili smo da pčelare koji to tek postaju usmjerimo i uputimo u njihova prava, koja svi dobro znamo, ali i obveze koje baš ne prihvaćamo i provodimo", rekao je dodajući kako je u 2014. godini jedna od prioriteta izgradnja Pčelarskog doma u poduzetničkoj zoni Jošine.

Skupštini je nazočan bio i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, koji je izrazio zadovoljstvo time što se posljednjih godina bilježi porast potrošnje meda u Hrvatskoj, iako je još daleko ispod europskog prosjeka. Prosjek u EU kreće se od tri do četiri kilograma meda dok je u Hrvatskoj svaki stanovnik do prije dvije godine trošio oko pola kilograma, a danas više od 1,2 kilograma meda.

"Želimo na trište EU izvesti najmanje 1000 tona kvalitetnog meda za što imamo mogućnosti. Doduše, u zadnje dvije godine izvoz je bio nešto manji jer smo imali štete u pčelinjacima, a i godine su bile loše, no nadamo se kako će ova godina za hrvatske pčelare biti dobra", poručio je Bilek. Također je naveo kako u Hrvatskoj, zbog relativno tople zime, nije zabilježen značajniji pomor među pčelinjim zajednicama, upozorivši međutim na opasnosti koje pčelama prijete uslijed najavljenog zahlađenja. Upozorio je pčelare da dobro pregledaju košnice i u pčelinje zajednice stave pogaču kako pčele ne bi uginule zbog gladi.

"Ekstremni uvjeti koji su probudili prirodu, probudili su i pčele te tako bilježimo u središnjoj Hrvatskoj prvo leglo već oko 20. prosinca, što je gotovo tri tjedna prije uobičajenog režima. S te strane, zbog naglog pokretanja legla imamo i veliku potrošnju hrane u pčelinjim zajednicama, a dolazi zahlađenje te smo upozoravali pčelare da dobro pregledaju zajednice i da stave pogaču na svoje pčelinje zajednice kako bi umanjili mogućnost ugibanja pčela zbog gladi. Naime, kada imamo velik razvoj legla u pčelinjim zajednicama dolazi do toga da, nakon ovog zahlađenja, pčela ostane na leglu, čuva ga i grije i može se dogoditi da one najjače pčelinje zajednice uz puno zaliha meda sa strane ne prijeđu na taj med i ukoliko veljača bude hladna mogli bi umrijeti od gladi", upozorio je Bilek.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Udruga Nektar Pčelinje zajednice Košnice Med Proizvodnja Hrvatski pčelarski savez Zahlađenje Gubitak


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.