Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med iz Lijepe naše
  • 09.02.2017. 16:30

Med iz Lijepe naše i za pravne osobe

"Izmjene radimo u smjeru da mogućnost korištenja dobiju svi pčelari koji proizvode med na domaćim pčelinjacima, nakon provedene kontrole kvalitete meda u Laboratoriju za med u Križevcima", kažu u HPA!

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 2.654
  • 392
  • 0

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji rade na izmjenama Uvjeta za dobrovoljno označavanje meda znakom Med iz Lijepe naše.

"Izmjene radimo u smjeru da mogućnost korištenja dobiju svi pčelari koji proizvode med na domaćim pčelinjacima, nakon provedene kontrole kvalitete meda u Laboratoriju za med u Križevcima.

Izmjene Uvjeta koje će biti gotove u vrlo skoro vrijeme omogućit će korištenje znaka korisnicima poput zadruga i pravnih osoba. Nakon što izmjene Uvjeta stupe na snagu, objavit ćemo ih na web stranici i obavijestiti javnost putem medija", aktualna je informacija koja ekskluzivno za Agroklub dolazi iz u HPA.

"Med iz Lijepe naše" ne mogu koristiti zadrugari

Interes za dobivanje oznake Med iz Lijepe naše dosada je pokazalo više pravnih osoba, ali u tome nisu uspjeli. Među njima su i pčelari okupljeni u Braniteljsko socijalno-radnu zadrugu Pauk Čeka iz Imotskoga.

"Mi smo lani kao zadruga pokušali dobiti oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije Med iz Lijepe naše, ali nam to nije dozvoljeno. Jedno obrazloženja koje smo čuli jest da ćemo mi kao zadrugari kupovati tuđi med i tko zna što prodavati pod etiketom Med iz Lijepe naše. To nas je pogodilo, a posebno zato što mi kao pravna osoba plaćamo našem Pčelarskom savezu veće pristojbe nego što plaćaju pčelari kao fizička osoba", ogorčeno nam je ispričao Željko Tomas iz Imotskoga, upravitelj Braniteljske socijalno-radne zadruge Pauk-Čeka te dodaje:

Naš med ne prodaje etiketa, već kvaliteta

"Da se razumijemo, naš med ne prodaje nikakva etiketa, već kvaliteta na koju su naši kupci navikli. Mi sada ne možemo proizvesti meda koliko ga od nas traže naši kupci. Međutim smeta nas stav. Zadruga je članica Pčelarskog Saveza i Pčelarske Udruge.

Plaćamo članarinu i upisninu za svaku košnicu kao pravna osoba. Imamo Rješenje od Miniastarstva poljoprivrede da med možemo prodavati u trgovini, na pijaci, štandu, kućnom pragu i drugo. U Laboratoriju za kvalitetu meda u Križevcima su nas odbili. Pitam zašto, a iz Hrvatskog pčelarskog savezA smo dobili objašnjenje kako ne dozvoljavaju pravnim osobama da imaju tu etiketu. Na jednoj strani možemo više platiti, a na drugoj strani nemamo neka prava."

Pravo na etiketu imaju samo pčelari fizičke osobe

Nelogična praksa, posebno kada se zna da druge oznake HPA nose proizvodi velikih tvrtki i koncerna. Istina jest da su HPA i Hrvatski pčelarski savez na početku projekta dogovorili da se na dobivanje etikete mogu javiti samo pčelari fizičke osobe.

Razlog jest što u samom startu nije dovoljno bio razvijen sustav kontrole pa se na ovaj način željelo zaštititi potrošače i ugled oznake. Pčelari iz Imotskog sigurno drže do svoje časti i ne "kemijaju" sa svojim pčelinjim proizvodima, ali žalosna je činjenica da patvorenih proizvoda ima na policama hrvatskih trgovina. Kontrola uzoraka meda koje je provelo Ministarstvo Ministarstvo poljoprivrede 2015. godine pokazala je da 13% uzetih uzoraka nije udovoljavalo propisanim parametrima.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL


Tagovi

Med iz Lijepe naše Željko Tomas


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]