Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga pčelara Nektar
  • 22.01.2016. 15:35

Mali kornjaš košnice prijeti pčelarima!

"Najvažnija nam je zadaća u narednom razdoblju uvesti u katastar pčelinjaka što veći broj pčelinjaka pčelara", kaže Stanko Čuljak.

Foto: pixabay.com
  • 1.156
  • 196
  • 0

Na redovnoj izbornoj skupštini Udruge pčelara Nektar iz Vinkovaca koja okuplja oko 120 članova, za predsjednika je reizabran dosadašnji predsjednik Stanko Čuljak, dopredsjednik je Danijel Kunodi, a tajnik udruge Milan Žalac.

"Najvažnija nam je zadaća u narednom razdoblju uvesti u katastar pčelinjaka što veći broj pčelinjaka naših pčelara. To za toga pčelara ne mijenja ništa, on neće biti obavezan ničime pa ni ući u udrugu, ali će puno značiti u borbi protiv velikoga štetnika kojega se bojimo, a koji nam je u blizini", naveo je jedan od zadataka budućeg djelovanja Udruge Nektar Stanko Čuljak rekavši kako je dakako riječ o malom kornjašu košnice (Aethina tumida) koja je 2014. godine pronađena u Kalabriji, regiji južne Italije zbog čega je spaljeno više od 3.000 košnica, što je 4% od ukupnog broja košnica u toj regiji.

Potrebna evidencija pčelinjaka u borbi protiv kornjaša

"U slučaju njegove pojave, u krugu od 25 kilometara se uništavaju košnice, u krugu od 100 kilometara provodi se monitoring, u krugu 3 kilometara se spaljuju sve zaražene pčele iz jedne zajednice. To je veliki posao, a može ga se znatno otežati ako se ne znaju sva mjesta gdje su pčele. Stoga je potrebno imati evidenciju svih pčelinjaka", pojasnio je okupljenim pčelarima Stanko Čuljak.

Govoreći o budućim zadacima, zauzeo se i za povećanje marketinških aktivnosti među pčelarima kako bi se povećala potrošnja meda među građanima. "Moramo gdje god stignemo pričati o dobrobiti pčelinjih proizvoda. Nikada ne govorimo da pčelinji proizvodi liječe, ali kažemo da oni poboljšavaju opće stanju organizma", kaže taj iskusni vinkovački pčelar dodajući kako će udruga nastaviti s organizacijom edukacija, predavanja i demonstracija za mlade pčelare.

Širenje informacija je razlog zašto udruga postoji!

"Teme koje se obrađuju na našim sastancima su aktualne te prate zbivanja i probleme na pčelinjaku. Na svakom sastanku, osim o pčelarenju, iznose se i sve bitne informacije kao što su: potpore, predavanje u drugim udrugama, skupovi pčelara, dostava godišnjih dojava, obavijesti pašnog povjerenika i slično.

Ovo smo uveli na pritužbe članova da nema svatko internet i ne zna se njime služiti. Sve informacije su rečene na sastancima, a bitne ponavljamo i nekoliko puta zaredom da ih svi imaju priliku čuti. Nažalost, sastancima prisustvuje u prosjeku 15 do 30 pčelara. Molio bih Vas da nazočite na tim sastancima i dobijete pravodobno informacije, jer zato udruga i postoji.

Isto tako bih Vas molio da oni koji ne dolaze na sastanke nedostatak svog informiranja ne prebacuju na udrugu i mene najčešče riječima: Nitko mi to nije rekao, ili: Zašto mi to nije niko javio", kritički se osvrnuo Čuljak pozvavši sve da svojim znanjem i iskustvom doprinesu poboljšanju rada udruge Nektar koja je prošle godine proslavila 130. obljetnicu postojanja te spada u najstarije pčelarske udruge u Hrvatskoj.

Foto: pixabay.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Vinkovci Nektar Stanko Čuljak Skupština Štetnik Mali kornjaš Košnice Aethina Tumina Dobrobit Med Milan Žalac Danijel Kunodi Stanko Čuljak


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.