Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva facelije
  • 14.04.2016. 17:30

Kupljeno 950 kilograma medonosne facelije

Potpisivanje ugovora s pčelarima o provedbi projekta sjetve medonosnog bilja facelije, tek je jedna od mjera u nizu kojom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastoje posrnuli agrar ponovo postaviti na noge.

Foto: Kupindo deo LumindoGrada/kupindo.com
  • 2.013
  • 55
  • 0

Potpisivanje ugovora s pčelarima o provedbi projekta sjetve medonosnog bilja facelije, tek je jedna od mjera u nizu kojom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastoje posrnuli agrar ponovo postaviti na noge. Poljoprivreda je bila i ostala strateška grana i kotač zamašnjak razvoja istoka Hrvatske.

Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan ističe: "Da smo financijski jači bilo bi bolje, ali organizacijski je dobro."

Kupljeno 950 kilograma facelije

"Mjere popravka tla išle su za tim da kiselost smanjimo kalcizacijom, a da problem sa smanjenim humusom ili zbijenosti tla riješimo zelenom gnojidbom. Facelija može poslužiti i za zelenu gnojidbu i za povećanje humusa, a može i pčelarima kod izrade meda", govori Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvoj Vukovarsko-srijemske županije

Sve je krenulo još u vrijeme poplava, kada su analizama tla utvrđeni kemijski nedostaci. Kako bi se otklonili, odrađeno je smanjenje kiselosti tla, odnosno, povećanje humusa i fizikalna svojstva tla. Tada je dogovoreno da se dio vezan uz zelenu gnojidbu odradi na način da koristi imaju i pčelari. Kupljeno je 950 kilograma facelije a izdvojeno je 75.000 kuna.

S jednog hektara od 500 do 1.000 kilograma meda!

Facelija je biljka koja nije teška za održavanje. Iznimno brzo raste i ako se uredno posije, nema opasnosti od drugih korova. Radi produljenja razdoblja cvatnje, može se sijati od ožujka do kraja srpnja u vremenskim razmacima od tri do četiri tjedna.

Stipo Rimac, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije zahvaljuje se županiji i županu te stručnim službama koji su omogućili da se oko 900 kilograma facelije podjeli pčelarima, te ističe: "Zanimljivo je da na jednom hektaru posijanom facelijom, pčele mogu skupiti od 500 do 1.000 kilograma meda, a to nisu zanemarive količine."

Duga i obilna cvatnja

Facelija je medonosna biljka, plavo-ljubičaste boje. Cvjeta i do 50 dana. Osim što obilno medi, daje i puno polena, biljku odlikuje duga i obilna cvatnja koja može potrajati i četiri tjedna. Značajan je izvor nektara i polena za pčele. Produkcija nektara varira u zavisnosti od vremenskih prilika, te su optimalne temperature od 16 do 24 stupnjeva.

Imati je, svakako je odlično u smislu dobivanja kvalitete meda, u ovom slučaju livadnog.

Foto: Kupindo deo LumindoGrada/kupindo.com


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja je biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što ovisi o sjetvi, vremenskim prilikama... Više [+]

Tagovi

Facelija Sporazum Med Pčelari Vukovarsko-srijemska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije