Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska inovacija
  • 31.03.2015. 13:30

Košnice za skupljanje meda bez uznemiravanja pčela

Je li vrijeme za drugačiji način pčelarenja? Cedar i Stuart Anderson više ne trebaju vrcaljku. Uz pomoć novog izuma, samo se okrene slavina iz koje poteče čisti med, a pčele se ne uzrujavaju.

Foto: honeyflow.com
  • 4.742
  • 484
  • 0

Košnice sa slavinom iz kojih se cijedi sirovi, potpuno čisti med! Genijalni je to izum oca i sina, Stuarta i Cedara Andersona iz Australije na kojem su radili proteklih desetak godina. Cijelo to vrijeme vodili su se idejom kako stvoriti košnicu iz koje će se vaditi med, a da se ona ne otvara i ne ometa pčele.

Dok se klasične košnice moraju rastvoriti, a pčele se dime kako bi se smirile, med potom struže i vrca s okvira, a potom se očišćeni okviri vraćaju u košnicu koja se zatvara, na Flow Hiveu se samo odvrne slavina iz koje poteče čisti med.

Održivo pčelarenje uz Flow Hive

Flow Hive, kako su nazvali svoju košnicu, zadovoljava i pčelara i pčele. Dok pčelarima omogućava izvlačenje meda, nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, pčele više nisu pod stresom što gube produkt svojeg napornog rada.

Ovom australskom dvojicu ideja je nedavno sinula. Zaključili su kako je najbolje rješenje u redizajnu saća koje bi trebale biti pokretne kako bi se lakše mogle izvaditi. Dodali su potom male plastične ventile na koje se mogu lako dodati čiste plastične cijevi uz pomoć kojih med istječe iz košnice. Pčele za to vrijeme ostaju u košnici i obavljaju svoje svakodnevne poslove.

Masovna proizvodnja na vidiku?

"Kada se saće napuni, okrene se posebno spremljen ključ koji pokreće mehanizam s kojim se saće odvaja dozvoljavajući da se med uz pomoć gravitacije slijeva na dno okvira, gdje je postavljen posebno pripremljen ventil na koji se dodaje sterilna cijev ispod koje se stavi čista teglica, a potom čekate da se u nju slije sirovi, potpuno čisti med", tako, između ostaloga, opisuje svoj projekt australski dvojac.

Samo uz jedan pokret ključa, saće se nakon izvlačenja meda vraća na svoje mjesto, a pčele ponovno mogu puniti košnice s medom.

Košnica bi trebala zaživjeti kada Andersonovi skupe dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cijena bila prihvatljiva, u proizvodnji se koristili vrhunski materijali kako bi košnica mogla potrajati godinama bez ikakvih popravaka ili preinaka.

Foto: honeyflow.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Australija Anderson Košnica Med Slavina Izum Saće Klasična košnica


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)