Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 19.04.2016. 16:30

Jesu li otrovni pesticidi uzrok trovanja pčela!?

Najveću štetu pretrpjeli su pčelari Dragutin Hujis i Stanislav Tonković čiji su stacionarni pčelinjaci uz uljanu repicu u blizini grada Valpova.

Foto: Dalibor Vidaković
  • 3.770
  • 695
  • 0

"Na području oko Valpova nedaleko od mjesta Nard otrovano je oko 150 pčelinjih zajednica i za te pčelare je pčelarska sezona završila. Nažalost, to nije sve i drugi pčelari se javljaju da u košnicama ima sve manje pčela, nešto se čudno događa u državi Hrvatskoj, a mi šutimo", među ostalim napisao je na facebooku poznati pčelar Dalibor Vidaković, inače koordinator pašnih povjerenika Osječko-baranjske županije.

Upozorava ostale kolege pčelare da obrate pozornost na broj mrtvih pčela oko košnice i ispred nje. "Mrtve ili puzajuće pčele koje se grče i skupljaju na hrpice, grozno je za vidjeti, a još je gore vidjeti praznu košnicu punu legla, ali sa po kojom pčelom".

Crni vikend za dvojicu pčelara

Prema podacima koje smo dobili od gospodina Vidakovića, za sada su najviše stradali pčelari i prijatelji Dragutin Huis i Stanislav Tonković koji imaju stacionarne pčelinjake kilometar i pol od grada Valpova prema Nardu.

Pčelinjaci se nalaze uz usjev uljane repice

"12 godina pčelarim, završio sam dvije pčelarske škole, veliki sam zaljubljenik u pčelarstvo u koje ulažem puno truda i rada i ovo mi se do sada nikada nije dogodilo. Protekli vikend - u petak, subotu i nedjelju - kolega Tonković, također veliki entuzijast u pčelarstvo čiji se pčelinjak nalazi petstotinjak metara od moga i ja, doživjeli smo pravu katastrofu.

Pčele sakupljačice koje su se vraćale iz paše padale su u travu ispred košnica, procjenjujemo da ih je stradalo 90%, odnosno jedna trećina od ukupnog broja pčela u košnici, čime su društva jako oslabila. Zbog takvog pomora pčela ostat ćemo bez cvjetne paše i bagremovog meda, a tu štetu osjetit ćemo i dugoročnije.

U šoku zbog gubitaka pčela

Štete će biti velike, vjerujemo i do 1.000 kuna po košnici", kaže Huis koji ima 50 pčelinjih zajednica, a njegov prijatelj Tonković pčelari sa stotinjak društava. Dodaje da manja uginuća pčela imaju i seleći pčelari koji su došli na uljanu repicu, ali razmjeri štete se još ne znaju dok ne stignu sve informacije s terena. Dok su čekali veterinarskog inspektora iz Valpova Tomislava Sauera, u telefonskom razgovoru pitali smo Dragutina zna li od čega su stradale pčele. Odgovorio je da je to teško utvrditi bez stručne analize.

"Evo, vidite uljana repica je u punom cvatu, cvjeta i voće, ratari siju kukuruz i druge ratarske kulture, puno se prska pesticidima, i vjerojatno je neko od tih otrovnih sredstava prouzročilo pomor pčela. Kolega i ja smo doživjeli duboke šokove, pod tabletama smo, žalosni zbog velikih gubitaka", razočaran je Huis.

Čekaju analizu uginulih pčela

I Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije koji okuplja sedam pčelarskih udruga i oko 700 pčelara, oprezan je u izjavama:

Stradale pčele sakupljačice

"Dva pčelinjaka imaju velike gubitke i vjerojatno je uzročnik trovanja pčela neki od otrovnih pesticida. Ovo je za te pčelare velika šteta. Ne želimo izlaziti s nagađanjima u javnost dok se ne bude točno znalo zbog čega su stradale pčele, ne želimo nikoga prozivati dok ne znamo pravu istinu. Uzorke pčela poslat smo na analizu u Veterinarski fakultet u Zagreb dr. sc. Ivani Tlak Gajger", kaže predsjednik Stojanović i dodaje da će o razultatima analize obavijestiti medije.

Poznato je, kaže da pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura i do 35%, nažalost, neki se poljoprivrednici vrlo maćehinski odnose prema tim nadasve vrijednim i korisnim kukcima pa se događaju i ovakvi pomori koji kod nas nisu rijetki.

A hoće li za ovaj pomor netko odgovarati, tek će se vidjeti!

Foto: Dalibor Vidaković


Fotoprilog


Tagovi

Valpova Nard Otrovano Pčelarska sezona Dalibor Vidaković Puzajuće pčele Dragutin Huis Stanislav Tonković Košnica Uginuća pčela Tomislava Sauera Ivani Tlak Gajger Pomor.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije