Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omnis Power
  • 16.06.2016. 16:30

Ekološka zaštita pčelinjih zajednica

Ekološki proizvodi u pčelarstvu sprječavaju nastanak i razvoj bolesti, štite stanice od štetnih radikala, jačaju imunitet te smanjuju nervozu pčela.

Foto: Miron Bedek
  • 3.301
  • 153
  • 0

Tvrtka Omnis Power bavi se prodajom repromaterijala za ekološku proizvodnju. Zastupnici su renomiranih austrijskih tvrtki kao što su: Agrana, Agropower i Ipus.

Problematika koja se javlja u pčelarstvu je sve intenzivnija zbog agresivnije zaštite bilja u konvencionalnoj proizvodnji, ratarstvu, povrtlarstvu te vinogradarstvu. Pčelu smo udomaćili te je moramo gledati kao jednu proizvodnu jedinicu.

Kulture se prskaju u bilo koje doba dana, čak i po vjetrovitom vremenu, čime trujemo sami sebe ali i pčelu.

Mnogi pčelari su slali mrtve pčele na analizu u Zagreb te se ustanovilo da su pčele otrovane kumafosom koji se nalazi u 14 poznatih preparata za zaštitu bilja koji se prodaje u Republici Hrvatskoj, a koncentracije su im vrlo visoke. Tvrtka Omnis Power se bavi razvojem i prodajom ekoloških preparata za organsku proizvodnju, te su dobili upite od više pčelara o zaštiti pčelinjih zajednica. Jedan od ključnih problema je bio nervoza pčele. Pčelari su jedva kontrolirali košnice te su u suradnji s njima testirali košnice dvije godine i napravili preparat Apis Detox i Apis Klima.

Popunjeno leglo nakon uporabe Apis Detoxa (Foto: Miron Bedek)

Vrača se jakost pčelinjih zajednica!

Preparati su bili testirani na više lokacija u Hrvatskoj i to u Dalmatinskoj Zagori, Središnjoj i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Rezultati koje su dobili razvijajući oba preparata su bili da je dodavanjem sredstva u pojilice, sirup ili pogače skidanje nervoze trajalo u roku od nekoliko sati. Nije se pojavljivala nozemoza s kojom se godinama borio Siniša Lisjak iz Vrbovca.

Apis Klima na podnici (Foto: Mario Habek)

Kod testnog pčelinjaka u Dalmatinskoj Zagori je bilo i pojave američke gnjiloće na drugim pčelinjacima, no testni pčelinjak nije bio zaražen. Jedan od dobrih čimbenika je da matica kada dobije Apis Detox već nakon nekoliko dana počne nositi intenzivno jajašca, tako da u roku nekoliko tjedana dobivamo vrlo jaku zajednicu a da ne potrošimo maticu.

U Slatini je bio slučaj namjernog trovanja pčela sipanjem insekticida direktno u pojilice kod pčelara Buček Štefana, što je rezultiralo sve manjoj brojnosti pčela u košnicama. No i taj problem se riješio dodavanjem Apis Detoxa u sirup i spasili su pčelinjak te je vraćena jakost zajednica u roku 30 dana.

Problem vrlo intenzivne nervoze kod pčelara Tomičić Roberta u Voćinu je riješen u roku 120 minuta dodavanjem Apis Detoxa u sirup. Nakon stradavanja pčela na paši repice u Valpovštini, pčelari su javljali da su im se pčelinje zajednice vratile brojnošću u prvobitno stanje na obostrano zadovoljstvo. Pozitivnih primjera ima po cijeloj Hrvatskoj i zahvaljuju se svim pčelarima na suradnji.

Način primjene

Apis Detox je prah i dodaje se u vodu ili sirup i to 10 grama na 10 litara vode ili sirupa. Može se u istoj dozi dodavati u pogaču. Apis Klima je sitne granule i postavlja se u tankom sloju na dno košnice. Jedno pakiranje Apis Detoxa 500 grama je dovoljno za 500 litara vode ili sirupa. A i cijenovno su prihvatljivi, naime, Apis detox 500 g može se nabaviti za 280 kn s PDV-om, a Apis Klima za 190kn s PDV-om.

Foto: Miron Bedek


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Omnis Power Apis Detox Apis Klima Pčele Pčelarstvo Zajednica