Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beekeeper
  • 24.08.2015. 10:40

Aplikacija za evidentiranje pčelarske proizvodnje!

Četiri studentice informatike odlučile su izraditi aplikaciju kakve još nema na tržištu. Otac jedne od njih, pčelar, predložio je nešto što će pčelarima olakšati posao. Cure su se bacile na posao, a pčelari su im bili podrška i izvor informacija.

Foto: App Start Contest
  • 1.639
  • 188
  • 0

Aplikacija Beekeeper (Pčelar) omogućuje vođenje cjelokupne evidencije potrebne za pčelarstvo, poput zatečenog stanja opreme i materijala, odnosno košnica, vrcaljke i kompletnog pribora te alata potrebnog za pčelarenje, nabave nove opreme i materijala, cijenu i datum nabave, stanja skladišta, količine meda, peluda, matične mliječi i pčelinjeg otrova, mjesečne i godišnje statistike prihoda i rashoda, vrste i datume početaka određene paše te količine izvrcanog meda.

Na prvo čitanje, možda djeluje komplicirano, no nije. Jer izradile su je studentice četvrte godine zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak, na prijedlog Matejinog tate pčelara.

Do zanimljive ideje u slobodno vrijeme

"Budući da smo na faksu skupa po cijele dane, u pauzama smo smišljale kakva je aplikacija potrebna tržištu, a koja bi nam istovremeno bila zanimljiva za implementaciju i kroz čiju bi izradu svaka od nas pokazala ono što najbolje zna. Matejin tata, koji je pčelar, predložio je da napravimo aplikaciju za pčelare. To nam se svidjelo pa smo zajedno osmislile sve detalje", priča Snježana Draženović.

Najprije su proučile postoji li na hrvatskom tržištu slična aplikacija i vidjele da nema ničeg sličnog. Nakon toga su istražile koliko postoji registriranih pčelara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave pčelarstvom. Zaključile su da je ono svake godine kod nas sve više zastupljeno i da je vrijeme da se ljudima, koji se njime bave, posao olakša.

Pčelare pomagali tokom realizacije

"Dok smo razvijale aplikaciju, često smo je pokazivale pčelarima i tražile njihovo mišljenje. To nam je puno pomoglo, jer je teško predvidjeti hoće li korisnik biti njome zadovoljan, tako da su nam pohvale i kritike iz prve ruke jako puno značile. U ideju smo, osim našeg studentskog tima, uključile i pčelare iz Splitsko-dalmatinske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Tijekom razvoja aplikacije surađivale smo i s profesorima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Što se tiče podjele posla, Martina i Matea su programirale samu logiku aplikacije, a Antonija i ja smo radile korisničko sučelje", ističe Snježana.

Ideja je realizirana i aplikacija je spremna za uporabu. Već imaju, kažu, uspostavljene kontakte s pčelarima koji aplikaciju žele što prije početi koristiti, pa će im omogućiti da je besplatno isprobaju.

Poljoprivreda i informatika mogu zajedno

"U skoroj budućnosti planiramo uvesti još neka poboljšanja te naplaćivati ovisno o broju košnica koje pčelari imaju, odnosno o kojima vode evidenciju putem naše aplikacije. Ako imate dobru ideju, uložite trud i vrijeme i svakako će se isplatiti", poručuje na kraju Snježana Draženović. Ove četiri vrijedne studentice sudjelovale se s aplikacijom za pčelare i na natjecanju App Start Contest i ušle u finale što nije mala stvar.

Foto: App Start Contest


Tagovi

Antonija Mušćet Snježana Draženović Martina Majcen Matea Tomeljak Aplikacija Beekeeper Evidencija za pčelare Studentice Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb Aplikacija za pčelare Hrvatsko tržište Splitsko-dalmatinska županija Karlovačk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.