Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PU Pčela
  • 20.03.2014. 10:00

135 godina djelovanja Udruge "Pčela"

Iako odnosi na tržištu meda još nisu uređeni, članovi pčelarske udruge "Pčela" imali su mnogo razloga za slavlje. Evo i kako su obilježili 135 godina djelovanja svoje udruge.

  • 340
  • 35
  • 0

Hrvatski pčelari proizvode jedan od najkvalitetnijih medova u cijeloj Europi, a to nije slučajno. Rezultat je to znanosti te marljivog i predanog rada, no i bogate povijesti pčelarstva u Hrvatskoj. Najstarija pčelarska udruga u cijeloj jugoistočnoj Europi osnovana je daleke 1879. godine upravo u Osijeku. Čuvena grofovska obitelj Pejačević bila je pokrovitelj prvog organiziranog okupljanja pčelara na ovim plodnim ravničarskim prostorima kao stvorenim za proizvodnju meda. Štovatelji i proizvođači tog višestruko korisnog, ljekovitog i prehrambenog artikla okupili su se kako bi obilježili veliki jubilej, 135. godišnjicu djelovanja Pčelarske udruge "Pčela" iz Osijeka.

"Naša udruga okuplja oko 170 pčelara u osječkoj regiji, pčelarimo sa oko 9.000 košnica. Ovdje smo se okupili kako bi proslavili obljetnicu naše udruge, jedne od najstarijih u Europi. Broj novih pčelara je izvanredan. Naše područje je bogomdano za pčelarenje", izjavio je Mario Marijanović, predsjednik Udruge.

"Optimalan broj košnica za jednog samostalnog hobi pčelara je oko 30 do 50, od 50 do 100 košnica je već ozbiljnije pčelarenje, a iznad 100 košnica se već u dobrim godinama i može nešto zaraditi. Krivo je i loše od prvog dana razmišljati o prihodima, oni dođu kasnije. Tržište se proširilo ulaskom u EU, ali mi to nismo osjetili. Odnosi na tržištu još nisu uređeni. Vrlo teško smo plasirali med", objašnjava Damir Škrlec, jedan od članova Udruge.


Tagovi

Udruga Pčela Med Najstarija udruga Mario Marijanović Damir Škrlec PU Pčela Hobi pčelarenje Povijest pčelarstva Obitelj Pejačević Košnice


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com