Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 05.07.2014. 09:15

Vrijeme izgubljene tradicije

Sine, tajni recept je da skuvaš danas i onda jedeš sutra kad podgriješ malo i nemoj to nikom reć.

Foto: depositphotos.com
  • 263
  • 46
  • 0

Ne moraš biti Ajnštajn da bi shvatio kako se u našoj prelijepoj državi odavno zaboravilo što je zapravo tradicija i da ono što je domaće ne može zamijeniti baš ništa općeeuropskoindustrijsko. Iskreno, da su naši stari živi, vjerojatno bi sad umrli od jada.

Tako neki dan, dok gledam reprizu moje omiljene meksičke sapunice, sekiram se što ću kuvati za ručak jer ove moje nemoš nahranit koliko jedu. To se hrani kao onaj Usain Bolt što trči okolo kao da ga divlja svinja ganja. Uglavnom, pade mi napamet recept moje treće babe Mandice što mi pričala dok sam još u pelenama bio. Naravno, radi se o pravoj domaćoj sarmi i tko to ne voli neka hitno potraži bilo kakvu psihološku pomoć. Sać ja vama sve to objasnit kak je ona meni.

Izabereš ukisljenu glavicu kupusa, al pazi da bude velka, inače neš moć motat velike kak treba pa ju stavi kratko u vodu da ono jako kiselo ode. E sad, prvo nemoj štedit na luku, ak su veći stavi dva, ak su manji meti onda tri, al moraš narezat na sitno da ne bude veće od zrna graška, inače ne valja. Pa sve to dodaš u mljeveno meso što si stavio u onu plavu radljiku pa mal miješaj. Dodaj onda soli i bibera onak koliko ti stane pod prste al ne puno, znaš. Uzmi onu plastičnu kašiku i na vrh stavi mljevene crvene paprike da ti da ukus. Kadas sve to riješio onda drljaj po svemu tome dok ti zubi ne utrnu jer je jako važno da se sve dobro to izmješja inače neće valjat. Kad si sve to, znaš onda listove umotaj u listove tak da ti ne ispadne meso van dok kuvaš. Nemog ti ja sad napamet objasnit kak to ide.

Staviš na šporet na gornju desnu ringlu i poklopiš jedno tri sata. E sad, moš birat oš uz to si još pravit krompira ili nećeš. Sine, tajni recept je da skuvaš danas i onda jedeš sutra kad podgriješ malo i nemoj to nikom reć. E da, zaboravla sam ti reć, u sve to moraš i malo slanne stavit da se kuva. Meti to izmeđ redova sarme.

Et, a ja uvijek mislio baba luda.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Tradicija Kupus Sarma Recept Slanina Luk Mljeveno Baba Mandica Domaća kuhinja Crvena paprika Psihološka pomoć Humor


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]