Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 20.03.2015. 07:20

U Gudovcu karte idu na stol

AGCO i Fendt očito s PMT-om ulaze u važnu bitku za hrvatsko tržište i bila je očekivana odluka da u svoju ekipu uzmu velike i iskusne majstore kakva je Poljoopskrba.

  • 1.468
  • 208
  • 0

Došlo je do novih preslagivanja snaga na hrvatskom tržištu mehanizacije, posebno traktora. Mi smo ipak zemlja na kojoj mnogi lome zube. Lomili su austrijski, njemački i talijasnki poduzetnici. I mnogi Slovenci su izvukli deblji kraj, a o našim ljudima da i ne govorim. No, sad ćemo u Gudovcu, na Bjelovarskom sajmu vidjeti koliko je tko spreman za nove izazove u Hrvatskoj. Najjači vjerojatno ostaju i dalje, a pokušavaju biti i jači.

Mjere Ruralnog razvoja zasigurno će u naša domaćinstva dovesti daleko više od prošlogodišnjih 300 novih traktora. Ali kojih, i tko je uopće spreman za takvo što? John Deere, New Holland, Deutze Fahr i mnogi drugi standardno su sigurni i stabilni. Kako će tu proći Same, Landini i neki drugi, vidjeti ćemo vrlo brzo. Ali, evo kako mi je rekao jedan naš poljoprivrednik.

"Ako mi već vraćaju pola novaca, a možda i daleko više, onda u svojoj kući želim što jačeg žuto zelenog jelena i plavi plug", rekao je.

Dakle, francusko-rumunjski novi vlasnici Novocommercea moraju sajam dočekati spremni i prema svemu sudeći, jačaju svoje snage. No, došlo je i do malog iznenađenja. Fendt, član grupacije AGCO, jako pojačava svoje prisustvo, posebice u Slavoniji i Baranji. I jasno je i zašto. Pa Slavonija i Baranja će mjerama Ruralnog razvoja kupovati te velike i snažne traktore. A taj centarfor koji bi trebao zabiti golove za AGCO i Fendt je Poljoopskrba Međunarodna trgovina, ili kako ju zovemo PMT. Sa svojim snagama, u Otoku kod Vinkovaca, pojačava zajedno s Interexportom iz Samobora svoj napad. Samim tim i PMT koji već za istu grupaciju prodaje Valtru, jača svoj prodajni asortiman jer uz ove traktore, Vaderstad i Bauer koje već prodaju, dobivaju još jednu odličnu marku, a to je Kverneland.

Astro Diesel s Massey Fergusonom i dalje ide izgleda ustaljenim putem s više svojih prodajnih mjesta po Hrvatskoj. No postoje naznake da će Masseya prodavati i u Vinkovcima, no i to će se već otkriti u Bjelovaru. U svakom slučaju, ostaje nam ovaj produženi vikend u Gudovcu da vidimo kako tko dočekuje posljednjih deset dana prvog natječaja. A time ćemo znati tko i kako dočekuje ostale natječaje koji se očekuju.


Tagovi

AGCO Fendt Massey Ferguson John Deere Rabe Kverneland Valtra Novac Poljoopskrba PMT New Holland


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.