Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slučaj salmonella
  • 19.11.2016. 15:55

Tolušićev pressing na robe loše kvalitete

Nakon slučaja trovanja obitelji iz Bregane i smrtnog ishoda dječaka javnost je zatrpana brojnim informacijama o hrani loše kvalitete i zdravstvene ispravnosti na policama trgovačkih lanaca.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 5.878
  • 791
  • 0

Posljednjih 10-ak dana svjedočimo brojnim uzbunama na temu kvalitete i sigurnosti hrane. Samo po sebi postavlja se pitanje: Je li moguće da je do sada bilo sve u redu, a sada, odjednom, brojni incidenti na policama naših vodećih maloprodajnih trgovaca? Što se učinilo do sada, je li moguće da su određene službe tek sada počele raditi svoj posao?

Salmonela (zasad) pronađena u 67 uzoraka hrane

I stigao je odgovor na tu temu iz ministarstva poljoprivrede koji potvrđuje gornje teze. Priopćenje MPS-a kaže da je novi ministar Tomislav Tolušić, već prvi tjedan svog mandata naredio dodatne kontrole distributivnih centara trgovačkih lanaca te zatražio objavu svih informacija javnosti.

Ministarstvo poljoprivrede upravo pojačano kontrolira subjekte u poslovanju s hranom i veterinarske inspekcije su na cijelom terenu RH još od prošlog tjedna, navodi se u objavi za javnost.

Je li moguće da je do sada bilo sve u redu, a sada, odjednom, brojni incidenti na policama naših vodećih maloprodajnih trgovaca?

I rezultati su već vidljivi. Javnost se danas s pravom pita što će kupiti na policama, a trgovci imaju razloga za zabrinutost. Prodaja u tim segmentima pada, a to je prava lekcija za sve robe sumnjive kvalitete i njihove dobavljače. Gotovo u pravilu radi se o jeftinoj robi s vanjskih tržišta koji cjenovno pritišću domaće proizvođače. A sada je razvidno da nije riječ o proizvodima istog razreda kvalitete pa niti razine zdravstvene ispravnosti.

Prilika za domaći, kvalitetni proizvod

I tako se stvorila prilika za domaći proizvod da krene u zauzimanje boljih pozicija na maloprodajnoj sceni.

Mišljenja sam da će ovaj potez značiti daleko više u zaštiti sektora poljoprivrede, nego najavljivani Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Zašto? Zato što ova mjera osvješćuje kupca, a njegov izbor značit će promjenu kod trgovaca u smislu kreiranja bolje ponude.

Nisam često imao prilike hvaliti rad administracije, ali sada moram reći - svaka čast na ovom potezu! Nažalost, ostaje u zraku pitanje zašto to nije činjeno i ranije?

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

Salmonella Zaraza Tomislav Tolušić Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]