Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 25.11.2015. 16:40

Tko o čemu - oni o agro bankama

Stvarno su bez ikakve ideje kada je u pitanju poljoprivreda. Svi samo znaju nešto lamentirati o agro banci. Jedni čuli od drugih pa se uhvatili toga jer misle da ovi bolje znaju.

  • 1.194
  • 242
  • 0

Sjećate li se ovih ljudi? Matej Janković, Zlatko Dominiković, Ivan Đurkić, Božidar Pankretić. Ima ih i ispred i iza. Što im je zajedničko? Kada su se borili da postanu ministri poljoprivrede, svašta su obećavali napraviti. A svaki je zajedno sa svojom strankom i ekipom isticao kako treba napraviti posebnu poljoprivrednu banku. A što im je još zajedničko? Pa niti jedan od njih poslije nije napravio ništa da osnuje takvu banku. A često su ju zvali agrobankom.

Čak štoviše, svaki je dobro tijekom mandata znao objasniti zašto takva banka nije potrebna. I evo, javili se ovi novi koji kada ne znaju što da naprave i kažu o poljoprivredi u svom mogućem mandatu, onda se hvataju te agro, poljo ili neke druge banke. Bolje da ju zovu seljačkom bankom jer bi barem po nečemu bili originalni i drugačiji od prethodnih. I prošli razgovori, a ono ništa. Sad su se i u MOST-u uhvatili nekih savjetnika jer je njih jako iznenadilo i tih 19 stolica u Saboru, a i ova pregovaračka pozicija. Prošli su pregovori, a izgleda da kao na kapaljku iz litanije sa SDP-ovom i s HDZ-ovom koalicijom stižu vijesti o tome što se pričalo o poljoprivredi.

Čemu osnivanje agrobanke?

Je li moguće da je ta banka koju nikada neće osnovati nitko, niti će u nju preformulirati Croatia ili HPB banku, jedino što mogu o poljoprivredi pričati? Čemu osnivati takvu banku? Kako bi ta banka lakše davala kredite poljoprivrednicima? Pa zar nije jednostavnije da država iz proračuna sufinancira kamatu, djelomično ili u cijelosti. Ili pak da umjesto poljoprivrednika sufinancira učešće. To je jeftinije nego prvo osnivati banku pa za nju iznajmljivati prostore, otvarati poslovnice, a onda i tražiti ljude koji će raditi u njoj. To bi uvijek svakoj Vladi odgovaralo jer bi se otvorila mogućnost zapošljavanja novih uhljeba, a onda bi ih opet čekalo isto. Osigurati novce za kredite. I da pretvore HPB i Croatia banku, opet bi tu trebalo uhljebljivati brojne ljude. Da se vratimo na onaj dio što treba. Dakle, ode poljoprivrednik po kredit u svoju banku, a ako on ima mnogo zemlje, stoke, i slično, i redovito prima poticaje, onda mu lako i država može biti garant. A što je cilj. Isto što i u primjerice jednoj Austriji.

Idilična sela Austrije daleko su od naših

Za neke kredite 0% kamata, 30 godina rok povrata, a za neke i 1 do 2%. Što filozofiraju? Pa na tolikim su svim stručnim ekskurzijama bili u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Recept postoji i gotova priča. A ta priča ima jednostavno rješenje i za takve bankovne poslove sa selom. A jasno je što raditi i s velikima kao što su Todorić i Pipunić, a još jasnije što raditi s velikim poljoprivrednicima, ali i što raditi s onim malima koje u ovim pregovorima nitko ne spominje. A upravo mnogo tih malih čini život u Hrvatskoj bolji. Sasvim je normalno da u Njemačkoj imaju kriterije za gospodarstva gdje samo jedan član živi od poljoprivrede. Oni, dakako nemaju kao mi 200 hektara zemlje, nego 60, 70, a i nemaju 100 krava, nego 20, 30. I jasno je da imamo u idiličnim selima Austrije i Bavarske 10 farmi s 20 krava, jednu s 50, a ne kao kod nas. U pet sela nema ni jedna krava, a u šestom jedna farma s 300 krava koja je dužna i bogu i vragu.

HPB agropodružnica

Je li bilo pokušaja stvaranja tih seljačkih i agrarnih banaka? Iskreno rečeno, jest. Nešto je uz pomoć države i tadašnje Vlade pokušano s Agroobrtničkom bankom, a bila je i nekakva HPB agropodružnica.

Prvu Agropodružnicu Hrvatske poštanske banke u prostorima bivše Gradske banke Osijek, svečano su otvorili tadašnji predsjednik Stipe Mesić i predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Na prigodnoj svečanosti, koja je okupila predstavnike Vlade Republike Hrvatske, lokalne i regionalne uprave i samouprave, Crkve, gospodarstvenike i klijente, nazočnima se gostima obratio i Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke koji je tom prilikom rekao:

"U Agropodružnici Hrvatske poštanske banke domaćim poljoprivrednicima ćemo, uz sve potrebne informacije i savjete, ponuditi i pakete bankarskih proizvoda i usluga kako bismo im pomogli u financiranju poljoprivrednih projekata i premoštavanju poslovnih ciklusa. Spremni smo poduprijeti svaki zahtjev za koji ocijenimo da ima realnih osnova za uspjeh. Želimo biti aktivni sudionici gospodarskog i poljoprivrednog razvoja Hrvatske i banka koja će taj razvoj moći pratiti te doprinositi njegovom ostvarenju". To je bilo u jesen 2007. godine.

Kako stvoriti preduvjete za kvalitetnu agrobanku?

I što je na kraju bilo dalje? Na vrbi sviralo. Bolja su rješenja za poljoprivrednike svojevremeno imale Županjska, Gradska, Cibalia, kao lokalne banke. No, njih je jedan Marko Škreb poslao u ropotarnicu povijesti. One su stvarno pratile svoje klijente koji su bili poljoprivrednici ili su radili s poljoprivredom. U Srbiji su isto išli s nekom agrobankom mahati. I znate što se dogodilo. Otišla je u stečaj. Sada imaju neku Novu agrobanku gdje smještaju neke nove svoje uhljebe.

Međutim, sada ponovno slušamo slične priče. A u poljoprivrednoj politici Ministarstva dovoljno je istaknuti kako će sufinancirati kamate i kako osigurati garanciju.


Tagovi

Agrobanka Krediti Poljoprivreda Ministri Farma krava SDP HDZ HPB Todorić Pipunić Njemačka Austrija Agroobrtnička banka Agropodružnica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]