Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 26.10.2016. 12:00

Tko god ima digitron, pšenicu neće sijati!

U hitnu proceduru Tolušić mora staviti pšenicu, a ne kao svaki dosadašnji ministar kada dođe žetva!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 5.590
  • 666
  • 0

Potrebna je hitna procedura u Saboru. Tolušić se sada treba pokazati, koliko ima snage i moći u vlastitim redovima, a poslije i u parlamentu. Pšenica. O pšenici se sada mora donijeti odluka, a ne sutra, prekosutra ili malo sutra. Sada se ona sije. A svatko tko ima olovku i papir, a kamoli digitron - neće ju sijati.

Što može napraviti novi Ministar? Pod hitno i u najhitniju proceduru treba staviti smanjenje PDV-a na repromaterijal. Ne može se povećati ni poticaj, ni ništa drugo, ali se poljoprivredniku mora pomoći da lakše proizvede. Ne može isto zaštitno sredstvo za hektar jedne kulture kod nas koštati 100 eura, u Italiji 50, a u Srbiji 35 eura. Nema smisla.

Tolušić mora napraviti nešto sa pšenicom sada, a ne na ljeto

Kada se uspoređujemo s cijenama otkupa, kažu da je približno svugdje isto. Sada treba nešto učiniti. A pravnik je i zna kako to napraviti, a i dokazao je ostankom u Vladi da je politički snažan. Danas za kvalitetnu proizvodnju pšenice od obrade tla i predsjetvene pripreme, sjetve, gnojidbe i zaštite i na koncu žetve treba bar šest tisuća kuna, a ja da radim trebao bih i više jer bi morao platiti zakup zemljišta i najam strojeva.

Prijatelji su mi onako usput izračunali da po hektaru trebamo nekih 600 kuna za troškove kombajna, zakup zemljšta 1.260,00 kuna. Pa onda treba i gnojiti bar s dvije tisuće kuna, a i neki približni troškovi po hektaru za pripremu tla i oranje su 700 kuna. Zaštitna sredstva i do 1.000,00 kuna. Osiguranje, pa troškovi otkupa, kontrolna kuća pa ako imate na imanju radnika. A gdje je tu još potreba za strojevima ako nemate svoje. Za očekivati je da većina i nema kombajn. Ako imate i neki kredit koji vas opterećuje i na kraju jasno da ne sijete tavanušu, odnosno svoje sjeme, nego onako kako je i primjereno, certificirano sjeme - još 100 eura. Ma ne možete izaći ispod 6.000,00 kuna ni da ste čarobnjak.

PDV prvi na tapeti

Zašto PDV od 25%? Prvo što se tu najklaške smije i može intervenirati, a i najbrže i to odmah, u roku par tjedana. Boje se da se neće puniti proračun. Hoće. Nećemo švercati zaštitu iz okolnih zemalja. Kupiti ćemo kod nas i bit će veći promet. Nećemo ni sijati tavanušu. Kupit ćemo od osječkog ili zagrebačkog instituta. A što je najvažnije, imamo i primjere u okolici, i to u zemljama Europske unije.

Porez na dodanu vrijednost je u Italiji 4%. A Srbija, Mađarska, Slovenija imaju 9.5. A kod nas netko izletio s mogućnosti da bude 13%. Zašto opet mi najskuplji? Ali ajde bolje i 13 nego 25, ali to treba hitno napraviti i tako bar približno stvoriti uvjete poslovanja poljoprivrednika kakve imaju njihove kolege u Europskoj uniji. A onda bi trebalo ići dalje na druge mjere.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tolušić Pdv Sjeme Gnojivo Oranje Kombajn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]