Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 09.08.2016. 12:00

Tko će platiti cijenu muljanja s potporama?

Ceh muljanja s ruralnim potporama opet će platiti porezni obveznici!

  • 4.658
  • 238
  • 0

10 odbijenih za Mjeru 4 tužit će državu jer odluke s ministrovim potpisom imaju u džepu. EK neće dati novac iz svoje blagajne, niti će odšteta biti tražena od bivšeg ministra Tihomira Jakovine, piše Božica Babić na portalu poslovni.hr.

Investicijskoj agoniji u nacionalnom agraru, dugoj više od 15 mjeseci, konačno se nazire kraj. Međutim, do trenutka kada će na bankovne račune poljoprivrednih gospodarstava sjesti očekivane potpore iz Programa ruralnog razvoja za Mjeru 4 još će, na žalost, Savom prema Dunavu proteći tisuće kubika vode.

Isplata potpora krajem godine?

U najboljem slučaju, s obzirom na proceduru i ne baš ažurnu birokraciju, isplatu potpora moguće je očekivati potkraj ove godine. Što za ugroženu djelatnost poput hrvatskog agrara predstavlja stopiranje investicija kroz razdoblje dugo gotovo dvije godine zaustavljanjem isplate čak 1,23 milijarde kuna, uopće ne treba isticati.

Stanje je vrlo dramatično. Naime, ministar na odlasku Davor Romić agrarni sektor preuzeo je početkom veljače 2016., no tek je 1. kolovoza javnost upoznao s time da je zaključio naslijeđeni problematični "dosje" s Mjerom 4. Bez izdašnih potpora ostat će 10 od 21 dvojbeni projekt jer su mjerodavne državne institucije zaključile da su ti investitori postupali nezakonito.

Jakovinina samovolja

Htjeli su uloviti i do 90% nepovratnog iznosa od planiranih ulaganja kroz umjetno stvorene uvjete, poput više tvrtki jednog vlasnika registriranih na istoj adresi i sa zajedničkom upravom, najčešće bez zaposlenika. Iako direktive Europske komije ne dopuštaju takvo postupanje, bivši ministar Tihomir Jakovina prvi pravilnik za Mjeru 4 skrojio je lani u siječnju s gomilom rupa, ostavljajući golemi prostor za zloporabe, suprotno ciljevima zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

I pravilnik za Mjeru 4 i prvi natječaj Jakovina je objavio prije nego što je EK lani u svibnju dala zeleno svjetlo za Program ruralnog razvoja, a Vlada RH ga usvojila mjesec dana poslije. Prvi natječaj za Mjeru 4 objavljen je u veljači i zatvoren 15. travnja 2015.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika, kronično gladnih, povoljna investicijskoga kapitala, koji su kandidirali 1.280 projekata za ruralne potpore, Jakovina je samovoljno odlučio već u tom prvom natječaju iznos za Mjeru 4, namijenjen za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, povećati sa 510 milijuna kuna na 1,23 milijarde.

Time je jednokratno potrošio gotovo 60% iznosa raspoloživog za dvije operacije iz Mjere 4 do 2020., ali i izravno ugrozio obvezu RH iz ruralnog programa, gdje stoji da će do 2020. biti financirano više od 1.800 projekata, dok je Jakovina potpisao liste po kojima potpore treba dobiti 258 projekata.

Tko plaća ceh?

Zašto nije imao petlju odmah nakon imenovanja poništiti natječaj, Romić nikada izravno nije odgovorio. I ovotjednu presicu održao je ishitreno, nije otkrio imena onih koji su uz blagoslov Jakovine zlorabili novac poreznih obveznika EU i RH radi osobnih ambicioznih planova. Argument da imena ne mogu u javnost jer prekršitelji još u ruke nisu dobili odbijenice nije održiv.

Da je na početku mandata s poništenim natječajem ponudio i kriterije primjerene ruralnom prostoru RH, u pet mjeseci ministrovanja Romić je s raspoloživim iznosom potpora mogao složiti križaljku sa 1.000 do 1.500 odobrenih projekata.

Ovako će 10 odbijenih tužiti državu jer odluke s Jakovininim potpisom imaju u džepu. EK neće dati novac iz svoje blagajne, niti će odšteta biti tražena od bivšeg ministra Jakovine, već će ceh ponovno platiti porezni obveznici RH.

Autor: Božica Babić


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Program ruralnog razvoja Mjera 4 Tihomir Jakovina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]