Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 15.12.2015. 10:00

Sve stalo - šute i ne spominju poljoprivredu

Očito je da tri najjače političke koalicije u zemlji ili smatraju da će s poljoprivredom lako, ili ne znaju ništa, a kamoli kako će.

  • 1.200
  • 517
  • 0

Poljoprivreda i prehrambena industrija više nikome u hrvatskoj politici nije ni u peti. Ni Božo, ni Zoki, a ni Tomo o tome ništa ne govore. Zoki i njegovi puleni nigdje više ni ne spominju Jakovinu. On se tu i tamo negdje sramežljivo pojavi, tihim glasom i pomirljivim tonom nešto pojasni. Miran ko špricer. Očito ni on na ništa ne računa, a ni s njim više izgleda nitko ne računa previše. Ni HDZ više nikoga ne spominje. I nigdje ni govora o ničemu.

Niti se itko pojavljuje igdje gdje se i poljoprivreda spominje. Božo Petrov i njegova ekipa u startu nisu o tome ništa ni znali. Brzo su se snašli. Uhvatili su Kovača i udrugu poljoprivrednih gospodarstava Život i napravili dobar potez. No, izgleda da se na pregovorima baš nimalo ne spominje poljoprivreda. U onim nekim krugovima razgovora na početku i je bila jedna tema vezana za poljoprivedu s oba velika koalicijska bloka stranaka. I tu stalo. Kovač i Život su i sami, bez Mosta i svih drugih, prisutni u medijima i javnosti. Nitko nije kriv HDZ-u i SDP-u što tu ekipu ljudi nisu uhvatili prije drugih.

Najveći problem je hrvatski političar

No, očito u svojoj bahatosti nisu računali da će ikada s njima išta imati. No, sada je Most hrvatska stvarnost. Je li i Život hrvatska stvarnost, još uvijek možemo samo nagađati. Nismo sigurni da je Most-ov uvjet i u toj vladi koju nude, program poljoprivrede Udruge Život. U biti, ono što nude Kovač i njegova ekipa nije ništa novo. Sve je realno, sve je na svom mjestu, i apsolutno sve potpuno dovoljno za neku novu Vladu. Ali tišina je prevelika. Nešto su malo više u zadnje vrijeme govorili o toj agrobanci za koju su svi zapeli, a u biti je najmanje važna. Sam državni proračun i proračun Europske unije namijenjen poljoprivredi jači je od bilo koje banke. A znate što je najveći problem. Hrvatski političar.

A Poljaci su mislili da imaju problem

Kako oko korištenja fondova ruralnog razvoja stalno imamo problem, tako bi vjerojatno imali problem i s našom vlastitom agrobankom. Nedavno pričam s kolegom iz Poljske o njihovom trenutku ulaska u taj sistem EU poljoprivrede, koji je bio uvjeren da je kod njih bilo teškoća zbog ljudskog neznanja i njihove birokracije. Ali, sada kada vidi što se kod nas događa, ništa mu nije jasno. U svim projektima Europske unije ima dosta administracije, ali je uvijek svima sve jasno i bistro. Samo kod Hrvata više ništa nije jasno. A s ruralnim razvojem definitivno nije ništa jasno. Naš dio kolača nas čeka, bio to u Hrvatskoj glavni poljoprivrednik Jakovina, Kovač, Zmaić, Majdak, Pero ili Marko. Sve je jasno kako treba raditi.

Treba biti samo pametan i dobro se nasloniti na EU poljoprivredu i taj sistem poticaja, potpora i postaješ najbolji hrvatski ministar poljoprivrede svih vremena. Banka? Ajde pitali me nakon zadnje kolumne zašto sam protiv. Nisam protiv, ali i dalje stojim da nije potrebna ako je Ministarstvo sa s svojih 500 službenika, s proračunom za poljoprivredu te s osloncem na EU već banka za sebe.


Tagovi

Jakovina Zmaić Kovač Život Poljoprivreda Agrar Damir Rukovanjski MOST SDP HDZ Agrobanka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.