Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 06.09.2014. 09:40

Spremni za kolinje prema EU standardima?

Kad sagledam sva ova nova pravila kolinja, moja uzbuđenost organizma je na visokoj razini.

Foto: Volim.hr
  • 1.311
  • 240
  • 0

Već je svima poznato da se igraju s nama poljoprivrednicima kao da smo lutke na koncima pa je tako normalno da otkako smo se pridružili velikoj sretnoj obitelji koju nazivamo EU - imamo i nova pravila oko kolinja.

U memoriji mojeg osobnog pamćenja (koje nije za pohvaliti se), nikada nije bilo da ti netko drugi kroji tvoje osnovne postavke kulture di je sasvim normalno da kada dođe vrijeme, na svoj omiljeni način napuniš frižider i pušnicu sa delicijama koje onda ubacuješ u labrtu gotovo cijele godine. Navodno da će inspekcije njuškat po našim dvorištima (da ne kažem mjestu zločina) već od početka listopada.

Ošvandrljit svinjče na lijep način

Prvo i osnovno, kolinje nije lak posao nama koji ionako imamo previše posla, a nemamo para. Iako je vani ladno, moraš ustat točno u pet sati ujutro i nema kašnjenja jer svinje to izrazito ne vole. E, a sad vidi ovo. Po novim europljanskim pravilima više nema nehumanog ponašanja prema živini. Dakle moš oma zaboravit puštanje visokobuđetnog narodnog melosa koji para uši. Ništa od megamixa Jasmina Stavrosa, ili onih starih hitova "Bijem onog koji sluša vrisku" i "Ne znam majko zašto sluša buku", dok ste na klanju. Naravno, dok lete lanci po dvoru okolo, svi već dođu i u vrlo kratkom vremenu postaje luda kuća. Nema više onoga starog nož u ruke, bit će strke - nego sad ošvandrljit svinjče na lijep način.

Zepter vješala za polutke

Nakon toga očekujem da će uvest i još neka pravila. Moglib recimo uvest vješala od Zeptera koje uvijek možte uzet na TV prodaji. Ladno 300 kunića jedno. Kak je krenilo, po novome će kod mene u selu samo strina Anka smjet peći krofne, a tu bi mogli namjestit i posebno povjerenstvo u Briselu koje zadrugama daje na volju da izaberu recimo jednu ženu iz sela. Ona dobije poseban certifikat pekačice krofni i tako onda smije bez problema pristupiti šporetu. Hvala Briselu, pravi je. Već nas vidim kako si međusobno potpisujemo papire i žigošemo certifikate dok sjeckamo bijeli luk, da se neb slučajno nešto otelo kontroli.

Ne daj Bože da se svinja potepne pa padne prije klanja pa nas još optuže za zlostavljanje životinja. E, kad je sve po pravilima, laganini se zamiješaju kobase, miče se mast sa vatrice, ali po posebnoj proceduri - za što se dobiju upute kada se prijavljuješ u mjesnoj zajednici da imaš svinjokolju određenog datuma, a to se plaća nekih sedam kuna plus pedeve naravno.

Nepotizam na kolinju

Moglib uvest neko pravilo i za vezanje kulenova i njegovih seka, da se na primjer mora raditi istovremeno kada solite šunke, no dok sve to stavljaš u pušnicu, obavezno popiti rakijicu - nevažno koja sorta. Al za rakiju ćeš platit nego šta neg trošarinu, porez na pijanstvo i porez na mamurluk. Ukoliko to ne napraviš, kazne su ekstremno visoke. Nemoj da te susjed vidi dok kršiš zakon. Znaju prijavt Briselu, dobrosusjedski pijani odnosi više ništ ne znače otkad su uveli ta pravila.

Kad je kraj blizu, ne smijemo zaboraviti analizu. Meso bi se trebalo nosit kod tri različita veterinara kako ne bi bilo nepotizma ili namještanja rezultata. To bi kod mene isto mogla nosit strina Anka, samo još treba certifikat jedan il dva, nisam siguran. Čekam sad da izdaju novi pravilnik.

A kad su čvarci friški i sve se žute, svi u dvoru normalno moraju drapit jedno dvije-tri ljute (opet), a kak smo zaklali svinje, logično da zovemo tamburaše koje smo naravno prije toga prijavili da će doći zabavljati sveprisutnu svjetinu koja sa strane navija. Možda još da uvedu i video konferenciju preko skajpa pa da vide oni to kolinje iz prve ruke. Ipak, inspektori će imat puna usta posla pa ne znam kak će to sve popratit.

A sad, imate još dva-tri mjeseca da povadite sve dokumente.

E taj Brisel, u sve se trpa, a niko ga nije ni zvao.

Foto: Volim.hr


Tagovi

Kolinje Duško Lokin Nehumanost Pušnica Inspekcije Kulen Kobase Čvarci Rakija Krofne Zepter Mast Svinjče


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer