Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • izmeđ međe
  • 15.07.2016. 10:30

Slavonska pšenica samo za stočnu hranu?!

Parametre za otkup određuje onaj tko treba platiti robu. Sad je najbolje izmisliti da ova pšenica s naših polja nije za ljudsku prehranu. Luđaci su definitivno zavladali našom zemljom

  • 15.219
  • 2.398
  • 0

Dobri su urodi, dobri i prinosi pšenice. E sad, nije dobra kvaliteta. Ali kvaliteta nije dobra po nekome tko si je dao za pravo da kaže što je kvaliteta. I prije 100 i 300 godina na ovim prostorima pšenica je bila krušarica. Pravili smo od nje jako dobar kruh, gužvare, tjestenine, tarane, pravili zaprške. Od čega? Pa od pšenice!

Ja bih rekao da su danas na djelu sve luđaci i razlog je samo taj da se seljaku što manje novaca da za njegov rad i znoj. Kakva glupost! Samo dva posto pšenice je za kruh?

Parametri, izmišljotina mlinarskog lobija

Neka uzmu svu seljačku pšenicu i samelju u brašno i vidjet će svatko da će biti od nje i kruha, i bureka, i kolača i sve što treba. Valjda bi trebalo da seljak umjesto da dobije tu kunu za pšenicu mora trgovcima i mlinarima još platiti! Stvarno je došlo vrijeme da se u ovoj zemlji nekoga uzme i objesi za noge naglavačke pa neka visi na stupovima u ulazu selo.

Turaju nam stalno nove sorte, nove tehnologije i onda kažu da je to stočna pšenica! Pa onda bi trebalo da otepemo sve te mlinare i neka lijepo oni kupuju pšenicu gdje hoće, a seljaci neka ovu svoju daju svinjama pa ćemo ih pojesti kroz kulen i kobasice.

Lopovi će sve koristiti da ukradu seljaku novce, a sada su i ti kojekakvi parametri jedini razlog da im se kaže da im pšenica nije dobra. Pa što nas onda muče? Pustite nas da sijemo tavanušu, vratite sorte koje su bile prije 100 godina pa ćemo imati kruha.

Turaju nam stalno nove sorte, nove tehnologije i onda kažu da je to stočna pšenica! Pa onda bi trebalo da otepemo sve te mlinare i neka lijepo oni kupuju pšenicu gdje hoće, a seljaci neka ovu svoju daju svinjama pa ćemo ih pojesti kroz kulen i kobasice. Žalosno je što struka šuti i nikako da kaže da je pšenica proizvedena u Slavoniji i Baranji odlična, a ne dobra i da su svi ti parametri izmišljotina mlinarskog lobija koji se upravo sada u vrijeme krize ponaša kao neprijatelj naroda i koristi nemoć seljaka.

Ajd recite Dalmatincima da im maslina ne valja

Prvo su im dali skupo sjeme, zaštitna sredstva i gnojivo, a onda kada donesu skinutu pšenicu svih svjetskih i domaćih sorti, sirotani bi trebali dobiti neku razliku u cijenu između preuzetog repromaterijala i predane pšenice. A ta razlika onda više ne postoji jer se netko dosjetio da svaku našu pšenicu proglasi lošom. I cijena? Ucjenjuju ljude s tom kunom. No, tu treba država napraviti svoje. Neka malo doda novaca iz proračuna. Pa neka svaku slavonsku pšenicu koja je predana sufinancira bar s 20 do 30 lipa za kilogram. A gospoda pekari bi mogli i napraviti novi brand, a to je kruh od samo hrvatske pšenice. A i vrijeme je da otkriju koliko im uopće i kakve pšenice treba za ove kruhove koje jedemo.

Rezultat bi na kraju bio da se i od te stočne pšenice napravi kruh i to jako dobar. Ajd recite Dalmatincima da su im masline loše ili da im je riba za stočnu hranu, pa da im se plati 10 kuna za kilogram? Pa pobacali bi sve te i takve u more i zapalili im pogone i gonili ih dalje od sebe. Vrijeme se okrenuti. A to je da seljaci malo navuku uši onima koji im sole pamet o kvaliteti.

No, evo pozivam nekoga tko bude imao snage da samelje hrvatsko žito, uzme germu i napravi kruh, pogače, krofne i drugo da bi vidjeli rezultat. Ako ispadne da se od te pšenice ne može napraviti ništa od toga, onda stvarno neka je pobacaju kokoškama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Luđaci Parametri Tavanuša


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]