Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 21.06.2015. 15:00

Seljak iza rešetaka

Izrazili su želju da se bave poljoprivredom. Određenog znanja imaju, uskoro će se dijeliti i zemlja (ako napokon naprave tu nesretnu komasaciju), ukoliko uštede koju kunu mogli bi lijepo krenuti u osnivanje OPG-a. Mnoge privlači pčelarstvo, a moram priznati da mi je navrh glave meda kojem piše na deklaraciji porijeklo proizvoda EU i iz Kine.

Foto: depositphotos.com/Xalanx
  • 3.240
  • 476
  • 0

Svi griješimo. Da ne griješimo valjda ne bi bilo ni potrebe za ispovijed. Ne bi lupali glavom o zid kad bi shvatili kako smo gadno zgriješili. Ne bi bilo rastava, poneke smrti, krađa i psihijatara. Kažu da se čovjek mijenja dok je živ i da na to ima potpuno pravo. Ponekad smo spremni generalizirati, a osude su nam toliko teške da bi nam i Drakon pozavidio na njima.

Nema toga koji nije ni jednom zažalio nad svojom odlukom koja mu je zapečatila sudbinu. Kajanje je ljudski, a dati oprost za nečiji grijeh najuzvišenija odluka koju možemo dati. Kad se dogodi neki zločin, primjerice ubojstvo, u nama bi trebala počivati amiška vjera i dobrota koja bi mogla, onako ljudski i kršćanski oprostiti ubojstvo, posebice nekog najmilijeg.

Kada stane vrijeme

Eto, u nas sijevaju vrućine, kosi južina, grlo suho pa se popije koja viška. Malo pomalo, netko se zakači u gostioni, za vrijeme ručka pri obiteljskom stolu, susjed nešto dobaci i nisi rekao ni britva, a već teče krv i čuju se sirene. U tren oka pomrači se um, stane teško disati, neubrojiv si, a već ti broje godine teške robije. Kažu da je Lepoglava veći grad od Zagreba, jer da bi izašao iz Zagreba trebaš pola sata, a iz Lepoglave barem pet godina.

Kažu da je Lepoglava veći grad od Zagreba

Kao osoba koja je mjesecima ležala nepomično u krevetu vrlo dobro mi je poznato kako u malenoj sobi bez ikakva događanja stane vrijeme. Sjediš li ili ležiš na krevetu najviše si osuđen na vlastite misli i promišljanje o sebi. Zgrabi te ta praznina, malodušnost, odeš osam sati odraditi u zatvoru da bi zaradio za kruh i onda u mraku razmišljaš o svemu što si učinio ili si mogao da si odlučio pametnije. No, čovjek je, u pravilu, pametniji tek kad napravi neku glupost, zločin, kriminal. Ako se iskreno pokaje onda u pravilu ne napravi recidiv.

Zauvijek obilježeni

Ima onih koji su totalno bolesni i ti su više po zatvorima nego na slobodi. Najteže je povratak u društvo. Resocijalizacija je ključno pitanje svake pravne države. Kako se vratiti u normalu kad si od samog društva označen, a odradio si svoju kaznu i iskupio se za nju? U nas je dovoljno da te netko dobrano istrača i već te društvo odbacuje, a posao ti ne bi dali ni da tražiš djetelinu s četiri lista na poljima s radioaktivnim otpadom. Internet je još više ubrzao radiomilevu i šanse za pronalazak svojeg mjesta pod suncem svedene su na minimum. Čim neki ubojica, lopov, siledžija, silovatelj izađe na slobodu, susjedi prošire vijest i praćen je bolje od svojeg socijalnog radnika, policije ili FBI-a. Kako im pomoći u društvu koje im ne želi pomoći?

Kako im pomoći u društvu koje im ne želi pomoći?

Kaznionica u Lepoglavi odlučila je pokrenuti projekt resocijalizacije u vidu davanja tečaja iz poljoprivrede. Tečaj koji košta 10.000 kuna uredno se isplaćuje iz kažnjenikova rada u zatvoru. Tako, ukoliko su odlučili uistinu promijeniti svoje radne navike, Lepoglava će kroz taj hvalevrijedan projekt stvoriti nove pčelare, vrtlare, ratare i stočare, mljekare. Nažalost, nitko se nije prijavio da bi uzgajao svinje. Možda ovo i je neko rješenje za umiruću poljoprivredu u Hrvatskoj. Ukoliko im krene eto i prilike da se udruže, pokrenu zadruge i ozbiljnije iskorače na tržište ponudom deficitarnih kultura.

Budući kolege seljaci

Znam, pošten seljak će se zgroziti nad time da u susjedstvu za komšiju ima nekog bivšeg zatvorenika. Ja se odmah sjetim primjera iz SAD-a (konačno nešto dobro od njih, a da nije GMO, TTIP i loša glazba) gdje su u ženskim i muškim zatvorima pokrenuli resocijalizaciju kroz tečajeve za dresuru pasa. Zatvorenici su obitavali u ćelijama sa psima, jeli, vodili ih na dresuru i skrbili u potpunosti o tim milim bićima. Kroz dresuru su bili upoznati s potrebama osoba s invaliditetom. Psi, dresura, cijeli taj tečaj toliko su umirujuće djelovali na njih da su i mnogi teški kriminalci promijenili svoje ponašanje kad su shvatili da mogu biti od općedruštvene koristi. Svaka sitna promjena koju donose ovakvi tečajevi dovodi do mentalnog napretka, opuštanja i liječenja od depresije. Pa tko živ ne bi htio biti koristan?

Zamislite da Pažani prodaju pašku janjetinu od koje je sol s paških solana, a janjetina iz Kine

Po izlasku iz zatvora neki su nastavili s poslom u dresuri, pomaganju u veterinarskim ambulantama ili su skrbili u domovima za starije i nemoćne. Poljoprivredni tečaj u Lepoglavi upisuje se u radne knjižice zatvorenika bez navoda gdje je on položen. Mnogi zatvorenici izrazili su želju da se bave poljoprivredom. Određenog znanja imaju, uskoro će se dijeliti i zemlja (ako napokon naprave tu nesretnu komasaciju), ukoliko uštede koju kunu mogli bi lijepo krenuti u osnivanje OPG-a. Mnoge privlači pčelarstvo, a moram priznati da mi je navrh glave meda kojem piše na deklaraciji "porijeklo proizvoda EU i iz Kine". Miješa se med s upitnim iz Kine i to je regulatorno dozvoljeno. Zamislite da Pažani prodaju pašku janjetinu od koje je sol s paških solana, a janjetina iz Kine. Čisti zen. Nego, gdje ćemo mi onda s budućim kolegama seljacima?

Što kada je pred nama stijena?

Može li običan seljak uspjeti prijeći preko činjenice da mu je susjed bivši osuđenik?

Prije nešto stotina godina Britansko Kraljevstvo napučilo je Australiju svojim robijašima. Australija sad ima dvadesetak milijuna stanovnika, imaju jednu od najboljih ekonomija i što je najvažnije nisu se svi pobili po onom zvizdanu. Možda je jedno od rješenja napučiti prazna mjesta u Slavoniji, Lici, Kordunu. Polja su pusta, kuće propadaju, a ljudi bježe ili u gradove ili u svijet. Na televiziji gledam ta prazna sela u kojima se kuće po Baranji prodaju budzašto. Onaj koji se uistinu promijenio zasukat će rukave i svojim znojem natopiti žednu slavonsku zemlju. Do toga još ima vremena. Tečajevi su još u tijeku, a država usporena.

Mene zanima što običan seljak pomisli kad predoči pred sobom mogućnost da mu je komšija bivši osuđenik. Ima li u Slavoncu još one meke duše koja oprašta ili su takvim ljudima zauvijek zatvorena vrata kuće i srca? Predstoji nam razdoblje teškog preispitivanja. "Neka baci kamen onaj koji je bez grijeha!" Što kada je pred nama stijena? Stijena oko koje zuje pčele, mekeću koze i klija pšenica.

Foto: depositphotos.com/Xalanx


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Lepoglava Kaznionica Zatvor Seljak Poljoprivreda Poljoprivrednik Baranja Slavonija Komasacija Kažnjenik Dom za starije i nemoćne Med Povrtlarstvo Pčelarstvo Kultura Uzgoj Voćarstvo OPG Kriminalci Dresura Pas Osobni asistent Pomoć


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.