Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miroslav Flego
  • 25.01.2017. 18:00

Projekt Slavonija, životno djelo ministrice Žalac?

Još se ne zna na što će u naredne četiri godine u Slavoniji biti uloženo 2,5 milijardi eura iz strukturnih i investicijskih fondova EU, ali očekuju se velike stvari!

Foto: vlada.gov.hr
  • 8.204
  • 1.226
  • 0

Iako se još od jeseni, točnije listopada prošle godine, uvelike govori o Projektu Slavonija u čemu je posebno aktivna ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, do sada, osim što je poznato da će Hrvatska do 2020. iz strukturnih i investicijskih fondova EU povući 2,5 milijardi eura za razvoj pet slavonskih županija, još nije, zapravo, poznato ni u naznakama, u što će se konkretno uložiti ovaj veliki novac.

2,5 milijardi eura za razvoj pet slavonskih županija

Hoće li biti uložen u izgradnju, govorim napamet, modernih govedarskih i mljekarskih farmi, nabavku poljoprivrednih strojeva, genetsko obnavljanje i poboljšanje matičnog stada svinja, krava?

Hoće li, možda, novac EU biti uložen u stimuliranje nekih proizvodnji koje u Slavoniji nisu naišle na zanimanje pa ih se mora uvoziti, možda za proširenje voćnih nasada zaštićenih od ledotuče, novih nasada vinograda ili izgradnju hladnjača u kojima će voćari čuvati svoje voće i ne prodavati ga prvom nakupcu koji naiđe jer ga nemaju gdje čuvati?

Možda bi novac EU bilo pametno uložiti u izgradnju preradbenih kapaciteta mesa, voća i povrća ili suvremenih otkupnih stanica za proizvode koje proizvode slavonski seljaci? U navodnjavanje, edukaciju slavonskih seljaka, opremanje klaonica i prerađivačkih kapaciteta?

Ministrica Žalac se razumije u povlačenje novca

Doduše, ministrica Žalac, inače vinkovački kadar koja je već, kako se na početku ministarskog mandata sama predstavila, "radila 11 i pol godina na pripremama, provedbi i evaluaciji projekata, dolazim iz sustava, s terena, i radim na razvoju nerazvijenih područja iz fondova Europske unije" pa se može pretpostaviti da se razumije u povlačenje novca.

No, do sada nismo čuli ni u naznakama u što će biti uloženo spomenutih 2,5 milijardi eura, osim da će vrlo brzo biti ustrojen Savjet za Projekt Slavonija u kojemu će biti svi ministri vezani uz provedbu Projekta, župani iz pet slavonskih županija, direktori slavonskih županijskih agencija, kao i saborski zastupnici s područja Slavonije.

Savjet za Projekt Slavonija

Ministrica je pojasnila kako "ovakvim sastavom Savjeta postići ćemo bolju koheziju kao i praćenje i informiranje o provedbi samoga projekta, to su osobe koje su najbolje upoznate s potrebama na terenu i projektima koji su u pripremi" i kako nazivu Projekt Slavonija valja dodati Baranju i zapadni Srijem jer nakana projekta je ravnomjerni razvoj svih hrvatskih područja, što znači da Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem valja izbaviti iz današnjeg stanja nazadovanja u svim sektorima.

Neće se trošiti samo na poljoprivredu

U što bi mogao biti uložen novac EU, donakle je detektirao vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kada je na nedavnom sastanku s ministricom Žalac spomenuo projekte u Vinkovcima, bilo da su završeni, u fazi evaluacije ili ih treba doraditi, koji su prioritetni, poput Poduzetničkog inkubatora vrijednog 3 milijuna eura, koji je dobio građevinsku dozvolu i kreće u realizaciju, a mladim poduzetnicima osigurat će prostor, infrastrukturu i sve drugo potrebno za početak rada i razvitak.

Spomenuo je i Hrvatski dom i projekt uređenja prostora u sklopu Doma, za stalni postav "rimskog srebra" neprocjenjivog nalaza antičkog blaga koji zahtijeva posebne uvjete pohrane - od sigurnosnih do vlažnosti zraka. Tu je i nadvožnjak prema Borincima, projekt LED rasvjete u gradu, uređenje gradskih dječjih vrtića.

Iz popisa vinkovačkih projekata koji bi se mogli financirati sredstvima, uglavnom stopostotnim, iz fondova EU vidljivo je da se spomenutih 2,5 milijardi eura neće trošiti, isključivo, za poljoprivredu, kako su to možda neki shvatili, već u sve segmente koji mogu donijeti boljitak Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu.

Očekujemo da će to biti njezino životno djelo

Od ministrice Gabrijele Žalac očekuje se da će, kao što je i obećala, ustrajati da se Projekt Slavonija provede do kraja, a pri tom nije sasvim nevažno ni to da je ministrica Slavonka što budi nadu da će dati sve od sebe kako bi zaustavila gospodarsko propadanje i iseljavanje iz svog užeg zavičaja. Budimo direktni i bolno iskreni - očekujemo da Projekt Slavonija bude ministričino životno djelo po kojemu će se pamtiti njen mandat.

Foto: vlada.gov.hr


Tagovi

Kolumna Slavonija Vlada Gabrijela Žalac Projekt Slavonija Regionalni razvoj Fondovi Europska unija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)