Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministrova obećanja
  • 22.01.2017. 16:30

Poljoprivreda se mijenja, sad ili nikad!

"Mislim da je ministar Tolušić dobro krenuo, ima dobre namjere, ali ako ne bude imao dobar i povjerljiv tim i punu potporu Vlade RH, teško će uspjeti", kaže Antun Vrakić, dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i poznati poljoprivrednik iz Siča.

  • 7.432
  • 845
  • 0

Hoće li se i u kojoj mjeri obistiniti obećanja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o snažnijem razvoju hrvatske poljoprivrede, o novom investicijskom valu, otvaranju radnih mjesta i zaustavljanju odlaska mladih s ruralnih područja koje je dao na 19. poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški.

Hoćemo li se uistinu kroz Program ruralnog razvoja iskoristiti izdašna financijsku omotnica, hoće li mjerodavna državna administracija zaista pojednostavniti procedure oko priprema za natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja? Hoće li se napokon novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu uvesti reda i omogućiti bolje korištenje tih potencijala koji su sada u velikoj mjeri zapuštene i zakorovljene površine?

Teška pitanja koja muče većinu

To su neka teška pitanja koja i te kako muče većinu poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, neke više, poput, primjerice mljekara, neke manje, ali većina je nezadovoljna sadašnjim lošim stanjem kojeg neki naziovaju i katastrofalnim, zbog propadanja OPG-a.

Ugodno je čuti lijepa obećanja od ministra koji je, po mnogima, od početka svog mandata počeo povlačiti konkretnije poteze na rješavanju nekih problema, koji djeluje odlučniji od svojih prethodnika, ali s obzirom koliko se u proteklom razdoblju nagomilalo problema u toj važnoj grani gospodarstva, teško je uskoro očekivati bolje dane. Ne ovisi to, naravno o samo ministru, uvelike ovisi o Vlade koja kreira politiku prema selu i agraru.

Ratarstvo sve teže opstaje bez stočarstva

"Politka mora braniti poljoprivredu, proizvođače i proizvode, treba stvoriti preduvjete za bolje korištenje bogatih resursa koje imamo i olakšati položaj seljaka, a to se posljednjih godina nije događalo, pa nam se sustav dobrano urušio. Uvoze se enormne velike količine jeftine hrane sumnjive i upitne kakvoće što postupno uništava domaću proizvodnju hrane i poljoprivrednike koji sve teže opstaju. Mislim da je ministar Tolušić dobro krenuo, ali ako ne bude imao dobar tim i punu potporu Vlade, teško će uspjeti", kaže Antun Vrakić, dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i poznati poljoprivrednik iz Siča u Brodsko-posavskoj županiji, nadajući se da će potezi mjerodavnog ministarstva i Vlade pomoći u sređivanju teškog stanja.

Ratari ne mogu više opstati salostalno

"Danas, sa četiri sina koji su ostali na selu i poljoprivredi: Matom (31), Josipom (26), Franjom (21) i Fabijanom (16) zajedno obrađujem nešto više od 400 hektara zemlje. Po mojoj ocjeni stanje u poljoprivredi nikada nije bilo teže. Do sada smo se isključivo bavili ratarstvom, ali uz otkupnu cijenu pšenice od 75 i kukuruza od oko 68 lipa za kilogram, pa i uz visoke prinose kakve smo imali ove godine, osobito u proizvodnji kukuruza, ne može se više opstati.

Mi sada na velika vrata idemo na stočarstvo, koje je također u teškoj situaciji, ali nemamo drugog izbora. Veći dio ratarske proizvodnje podredit ćemo ishrani stoke u sustavu krava-tele, planiramo ići na tov junadi, kupli smo i uredili farmu, imao i papire za objekt za preradu mesa", otkriva neke obiteljske planove Vrakić, inače član i nekoliko važnih poljoprivrednih povjerenstava na razini Republike Hrvatske. Na pitanje planiraju li ići na sredstva europskih fondova kaže da su zainteresirani, ali trebalo bi mijenjati stare pravilnike za natječaje na mjere Programa ruralnog razvoja.

I mali traže mjesto pod suncem

I većina manjih proizvođača koji su u sklopu 19. poljoprivredno-poduzetničkih ideja izložili svoje proizvode, koji su se kroz osnivanje svojih obiteljskih gospodarstava samozaposlili, tuže se da je sve teže opstati samo od te proizvodnje ako nema i drugih dodatnih prihoda.

Janja Mandušić iz Opatovca čiji OPG svaštari - bave se stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom - kaže da gotovo od početka ove manifestacije u Novoj Gradiški izlaže i prodaje suhomesnate proizvode: kuline, kobasice, slaninu, čvarke, rebra, bunceke.

"Prodaja baš nije nekakva jer slavonske obitelji to još uvijek proizvode za vlastite potrebe, a i kupovna moć je mala. Srećom, godinama smo stekli svoje stalne kupce kod kojih smo prepoznatljivi po kvaliteti i to nas spašava."

I Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara iz Cernika kaže da članovi te udruge traže svoje mjesto pod suncem. Postupno šire nasade, a budući da već proizvode dosta grožđa i voća planiraju nabavu strojeva i opreme za preradu. Iako je većini dodatni izvor prihoda, žele širiti tržište za svoje proizvode.

Kanađani zainteresirani za uljanu repicu!?

"Mi našim poduzetnicima i poljoprivrednicima želimo ponajprije pomoći u promociji njihovih ideja i proizvoda. Imamo odličnu zemlju, vrhunske ljude koji znaju raditi svoj posao, imamo odlične proizvode, ali ih teško plasiramo na tržište. Mislim da nam upravo nedostaje ta karika žešće promocije. U tome, među ostalim, želimo pomoći i ovom našom savjetodavno-izložbenom manifastacijom. Mi kao grad želimo biti prijatelj poduzetnika i obrtnika, pa smo u novom gradskom proračunu za njih osigurali najviše sredstava do sada - malo manje od milijun kuna", kaže Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške koji se zauzeo i za jedan veliki poljoprivredni projekt.

Riječ je o zanimanju kanadskog Investicijskog fonda Uniglobe Capital Trust, zainteresiranog za proizvodnju bio dizela, koji uz ekonomičnost jamči i profit za sve sudionike u procesu proizvodnje.

Prema prvim dogovorima ta tvrtka zainteresirana je graditi tvornicu za preradu uljane repice kapaciteta 250.000 tona za koju je potrebno osigurati sirovinsku bazu na 7 do 10 tisuća hektara zemljišta. To je ujedno šansa da se dosta neobrađenog zemljišta privede proizvodnji, ali i za poljoprivrednike da na dijelu svojih površina povećaju površine pod uljanom repicom.

"Do kraja ovog, ili početkom sljedećeg mjeseca očekujemo prijedlog ugovora, pa ćemo tek onda moći govoriti o mogući daljnim pregovorima sa predstavnicima velike kanadske tvrtke, potencijalnog investitora", kaže gradonačelnik Grgić.


Tagovi

Tomislava Tolušića Programa ruralnog razvoja Antun Vrakić Janja Mandušić Zvonko Živković Vinko Grgić Kanađani Uljane repice Tvornicu.;


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.