Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 13.09.2016. 10:30

Političari u stočarskoj aukcijskoj dvorani

Čini se da su svi u eter i na TV ekrane poslali slike iz aukcijske dvorane za stoku napunjene političarima. A u štale koje su bile smještene tik do te dvorane za prodaju najkvalitetnijih grla, većina kamera i fotoaparata nije ni zavirila.

  • 2.129
  • 249
  • 0

Je li to odličan sajam ili vašar, ili pak jedna lijepa tradicija i manifestacija? No, jesenski sajam u Bjelovaru kako god bilo - ipak nije sajam. A obzirom kakvo je ovoga puta bilo otvaranje i za što je poslužilo, doista sve stavlja ispred sela, stoke, poljoprivrede, hrane.

Kao prvo, nitko se ne treba ljutiti ako ga ne svrstamo u sajmove. Na sajam bi trebale tvornice dovesti novitete i nove tehnologije, zajedno sa svojim inženjerima, a onda ih vratiti nazad ili poslati na neki drugi sajam ili prezentaciju. Ovako, što se tiče mehanizacije, domaći trgovci iznesu u Gudovac svoja skladišta i prikažu za jako puno novaca koliko košta kvadratni metar vanjskog prostora nekadašnje farme. A onda 30 kuna ulaznica, pa skupa hrana i piće.

Vašar ili sajam?

I sve bi još prošlo, ali što će uvijek sva ta sila političara tamo. Zovu li ih, ili sami dođu nije mi jasno. Ako sami dođu i žele biti viđeni onda bi im bilo najbolje da dođu, plate ulaznicu i prošeću sa svojom stranačkom svitom u nedjelju. Tada je ogroman broj posjetitelja u vremenu od 10 do 14 sati. U petak se samo prikažu izlagačima i jedni drugima. Ili budu na otvorenju da budu viđeni, i da se dobro najedu. Prvo smo naletjeli, na parkiralištu, na Hrga i njegovu delegaciju iz Križevaca. Onda smo nabasali na Bajsa i Beljaka s velikom hrpom ljudi. Pa Romić na jednoj strani sa svojima. Onda smo vidjeli dio HDZ-ovaca na drugoj strani. Svi su išli prema dvorani za aukcije.

Tamo im je na stolicama bio papir gdje je pisalo tko gdje sjedi. Samo što nije pisalo po kojoj cijeni se prodaju. Beljak je stalno nešto trčkarao od jednih do drugih. Pa je došao Bandić. S njim su se svi htjeli slikati. Onda je došao Plenković sa svojom delegacijom. Ma jednostavno svi su našli svoje stolice. I lijepo sjedili i gledali da se posljednjeg dana izbornog šutnje svide medijima koji su se strčali oko njih. Čini se da su svi u eter i na TV ekrane poslali slike iz aukcijske dvorane za stoku napunjene političarima. A u štale koje su bile smještene tik do te dvorane za prodaju najkvalitetnijih grla, većina kamera i fotoaparata nije ni zavirila. Odnosno, mislim onih koji ih nose.

Ideja - zašto ne i svečano zatvaranje?

Ipak se izgleda bolje prodaju slike Bandića, Beljaka, Hrga, Bajsa, Plenkovića i ostalih u petak jako nabrušenih plemenitih političara. A Beljak je očito bio najnabrušeniji pa je sa svoje označene stolice skakao na kazivanja ministra Romića tijekom govora na otvorenju. Moram priznati da sam se od 1994. godine od kada dolazim u Gudovac nagledao svih mogućih političara. Ali ovako nervoznog kao što je on, još nisam bio sreo u tim štalama.

I hajde prođe i taj petak. Možda je šteta što se ne organizira i svečano zatvaranje s drugom garniturom političara u nedjelju navečer. No, sajam, ili vašar, a nastao je na tradiciji nekadašnjih stočarskih vašara, ipak je odradio svoje. No, još nešto bi ekipa koja vodi sajam, ili pak vašar, morala znati da sajam mora imati neku prostoriju za press službu. Jer ako im dođe 100 novinara, to je najmanje 100 objava koje Uprava sajma ni kunu ne plati. A sajam ipak mlati ogromne pare od izlagača. Treba malo i uložiti.

Hvalospjevi umjesto realnosti?

Mediji svoje odrade, posjetitelji svake godine kažu da je sajam u Gudovcu sve slabiji i slabiji. A novinari da je bio odlična, da je bilo jako mnogo strojeva, posjetitelja i da je to najveći sajam u ovom dijelu Europe. I ove godine je bio slabiji. Treba to jasno reći. Nije bilo one nedjeljne nepregledne kolone automobila do ulaza kao prijašnjih godina.

Ni drugi u Hrvatskoj nisu bolji. Ni osječki Farm show koji je tek zakoračio u treće izdanje baš se ne snalazi, kao ni oni osječki na Pampasu. Niti priopćenja, niti podataka. Ništa nema. A iskreno, ni izlagači nisu pravi izlagači. Svi su samo došli trgovati i prodavati. Nitko se nije ništa spremio pa da ima bar neki pisani materijal o svom nastupu na sajmu. To je tako kada nitko nije gazda tih sajmova. Važno je da TV postaje prenesu što su tamo radili političari, a i neku izjavu direktora sajma kako je i ovo veći i bolji sajam od svih prethodnih i posao je odrađen.


Tagovi

Gudovac Bjelovar Sajam Hrg Plenković Beljak Romić Ulaznica HDZ SDP Tehnologija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]