Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje nema cijenu
  • 20.11.2016. 18:00

Odbacimo strano i jedimo domaće

Imamo li više pravo birati jeftinije strane proizvode kad znamo da od njih umiru naša djeca?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 14.587
  • 2.469
  • 0

"Postoji osnovana sumnja da proizvod pureći hamburger sa ružmarinom talijanskog proizvođača sadrži bakteriju salmonele", posljednja je informacija o hrani opasnoj za zdravlje ljudi koja je stigla jučer na adrese novinarskih redakcija.

Od četvrtka do danas hrvatska javnost obaviještena je o povlačenju čak pet prehrambenih proizvoda s polica dućana, pretežno mesnih uvezenih iz zemalja članica EU.

Sve je počelo prije nešto više od mjesec dana, kada su povučena jaja iz Poljske koja su se na policama stranih trgovačkih lanaca prodavala po akcijskim cijenama. Prije toga sve nas je šokirala smrt petogodišnjeg dječaka koju je uzrokovala upravo salmonela.

Loša kontrola - ugašen jedan život

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako su dojave proteklih dana o zdravstveno neispravnoj hrani na hrvatskome tržištu znak da na terenu pojačano rade kontrole ispravnosti hrane. Uz to dodaje kako kako je vjerojatno takva situacija bila i prije godinu dana, ali da možda nije bilo toliko kontrola, a i kontrole nisu bile tako opsežne kao sada.

Tolušić u ratu s uvozom loših proizvoda

Osobno me mući ovaj dio da je takva situacija bila i prije godinu dana. Znači li to da su police trgovina u Hrvatskoj i prije godinu dana bile napunjene zdravstveno neispravnim proizvodima, ali eto lani nitko nije umro pa se nije išlo u pojačane kontrole.

Što je stvarno trebao skončati jedan dječji život da bi se nešto počelo mijenjati? S više strana stižu i komentari čitatelja kako su zbog zaraze salmonelom prijašnjih godina i mjeseci imali puno negativnih iskustava, samo te priče nisu došle do šire javnosti. Jedan od njih je i slučaj spontanog pobačaja u 20. tjednu trudnoće uslijed zaraze salmonelom. To sigurno nije bio izolirani slučaj tako da možemo bez ustručavanja reći kako su na ovaj način izgubljeni brojni životi.

Jedemo = trujemo se

Ove kontrole su nam konačno stavile pod nos koje sve jeftino smeće iz "naprednih" zemalja EU uvozimo, kupujemo i jedemo. Umjesto ovog "jedemo" bilo bi preciznije napisati "trujemo se". Govori i o njihovom stavu prema nama:

"Prodajmo Hrvatima mlijeko po dampinškim cijenama, bolje da njihovi farmeri propadaju nego naši. Prodajmo Hrvatima zaraženo meso i jaja, bolje da se njihova djeca pokapaju nego naša".

Usklađivanje s "naprednim" standardima

Dok ovo pišem pada mi na pamet koju su proceduru prošli naši proizvođači da se usklade s tim "naprednim" EU proizvođačima. Sve je to bilo praćeno pomalo podrugljivim komentarima kako smo mi iza njih te trebamo doći na njihov nivo i poštivati njihova pravila. Nešto mi kroz glavu ne prolaze slučajevi da su djeca umirala od jaja proizvedenih u hrvatskim kokošinjcima.

Proizvodi s hrvatskih farmi mnogo kvalitetniji

I zato ja sada uzdižem HPA, njihov marketinški projekt proizvoda s hrvatskih farmi i polja. Oni mi crno na bijelo stave koja su jaja, svinjetina, mlijeko, piletina, govedina proizvedena ovdje kod kuće. Znam da imaju dobru kontrolu svih koji su dobili njihovu oznaku i da oznaku oduzimaju ako se ne poštuju stroga pravila.

Znam također da reagiraju na slučajeve zloupotrebe oznake. Što je najvažnije znam da je proizvod s oznakom "meso hrvatskih farmi", "jaja hrvatskih farmi", "mlijeko hrvatskih farmi" i drugima ukusan i što je najvažnije, zdrav. Istina jest da je skuplji, ali imamo li više pravo birati jeftinije strane proizvode kad znamo da od njih umiru naša djeca?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Salmonela HPA Hrana


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]