Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 27.04.2016. 08:30

Na eko poticaje kao da su zaboravili

Radi se o poticaju koji 85 posto pokrivaju sredstva iz Europske unije. Dakle, naša država, naša vlast i naš proračun mora osigurati 15 posto.

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com
  • 2.575
  • 324
  • 0

Poticaji su i dalje spoticaji za svaku vlast. I sada su poljoprivrednici dobili tek jedan dio poticaja koji im pripadaju na osnovu svoje prijavljene i odrađene proizvodnje. A podsjetiti ćemo, novaca fali upravo iz razloga što se sada sije, gnoji i prska.

No, od poticaja za ekološku proizvodnju još uvijek nema ništa na računima tih poljoprivrednika. Zašto? Pokušali smo nekako čuti od nekoga bar neko objašnjenje. Nitko ništa ne zna. No, ni ne treba. Jedno je jasno - da ono kasni, a radi se o poticaju koji 85% pokrivaju novci iz Europske unije.

Proljetna sjetva mogla je izgledati puno drugačije

Dakle, naša država, naša vlast i naš proračun mora osigurati 15%. Pa da su ljudima dali i tih 85% koji daje europski budžet, priča o proljetnoj sjetvi kod ratara bi imala sasvim drugu dimenziju. Ovako, nepotreban problem i neizvjesnost. U Hrvatskoj je za te poticaje potrebno 575 milijuna kuna.

E sada, ima i priča da je taj novac povučen još za vrijeme tehničke Vlade i preliven na neku drugu poziciju, a da nova poljoprivredna vlast u zemlji to nikako još nije istražila. Međutim, od ljudi u Ministarstvu može se mnogo toga saznati. Prema nekima, razlog kašnjenja je problem s IAKS-om u Agenciji za plaćanje jer navodno ne funkcionira obračun kojim se izračunava koliko tko treba dobiti.

Gdje je zapelo?

IAKS je inače kratica za integrirani administrativni kontrolni sustav. Kao dio IAKS-a, Agencija za plaćanja vodi sustav za identifikaciju i prijavu prava na plaćanja kojim se osigurava učinkovita sljedivost prava na plaćanja. Što je zapelo? Ima li novca, ili se on sada pod takvim izgovorima još malo čuva. Ili je tamo netko ili nešto ubacio u sustav pa ne radi. To je ipak za nevjerovati, jer nije baš sve tako kako se čini. Kada iz kancelarija državnih ureda može nestati par kilograma zlata kao što je to bilo u MUP-u.

Ali da nešto ne štima, ne štima. Bojimo se da ipak problem može biti i u tome što Ministarstvom poljoprivrede vlada MOST, a Ministarstvom financija HDZ. Da je ista stranka u pitanju ipak bi takve stvari brzo išle, ili bar brže, a u ovakvim situacijama tjedan ili dva jako mnogo znači.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi također je doživjela promjenu, od Peze prema sada još uvijek v.d. ravnatelja Ivanu Macaniću. Koliko tamo štima do nekog trajnijeg riješenja od ovoga s oznakom v.d. - isto je veliko pitanje. No, za sada Ministar poljoprivrede dosta mirno reagira na sve probleme i uspijeva u javnosti ostavljati dojam da će sve biti riješeno i na vrijeme. Međutim, za sada nije ništa na vrijeme.

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com


Tagovi

Pezo Macanić MUP Ministarstvo Poticaji IAKS Agencija za plaćanje u poljoprivredi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.