Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante Vidović
  • 10.09.2015. 17:30

Ma koje inspekcije?

Osvrtd dežurnog skeptika na mliječnu situaciju s BiH! Što li nas još čeka u budućnosti?

  • 494
  • 68
  • 0

Eto, brzinski je odobren uvoz mlijeka iz četiri mljekare iz susjedne Bosne i Hercegovine. Europska komisija se tek 16. rujna trebala sastati da raspravi o tom problemu, ali odlučili su to napraviti ranije i donijeli odluku na štetu hrvatskog mliječnog sektora.

Ministar Jakovina odmah je reagirao putem medija i najavio pojačani inspekcijski nadzor mlijeka koje nam dolazi s ciljem da zaštiti hrvatske potrošače. Drago mi je da vrh ministarstva pokazuje odlučnost i ima zašto tako razmišljati. Mediji u susjednoj državi već su pisali kako je jedna od mljekara s popisa, Mlijekoprodukt, stopirala otkup mlijeka od pojedinih partnera upravo zbog izuzetne higijenske neispravnosti mlijeka.

Treba i u hladno puhati

Ujedno, ministar traži od Europske komisije da riješi problem tradicionalne trgovine između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno da se vrate uvjeti kakvi su bili u CEFTA-i i omogući izvoz naših proizvoda u BiH bez carinjenja.

Međutim, osobno sam skeptik. Neki mi vrag ne da mi mira i govorim sam sebi da je većina toga za mačku pod rep staviti. Nisam dežurni pljuvač, ali eto iskustvo me uči da kada su u pitanju državna obećanja i odnos EU prema nama, treba puhati i u zaleđeno. Mislim da ako budem pozorno pratio portale u susjedstvu, da ću uočiti obrazac kako se isti problemi s mlijekom događaju i kod nas. A evo zašto tako mislim.

Istom mjerom!

Prije nepunih 20 dana razgovarao sam s ministrom Jakovinom na temu uvoza mlijeka iz susjedne zemlje u EU. Tada je rekao kako Hrvatska kao članica EU zahtijeva da objekti koji budu stavljeni na listu zadovoljavaju najviše standarde, iste one koje su morale zadovoljiti i naše mljekare da bi dobile EU broj. Uz to, dodao je kako je način na koji je Bosna prvotno dobila dozvolu bio lijevi sustav i naglasio je kako će Hrvatska u cijeloj raspravi tražiti ukidanje carina na izvoz naših proizvoda u BiH.

Popustila tržišna brana

Priznajem, osjetio sam malo nacionalnog ponosa, bilo mi je drago što sam novinar koji piše o poljoprivredi u zemlji članici EU. Gledam laički na cijelu situaciju i mislim da je Hrvatska u pobjedničkoj poziciji. Mi smo u EU, nalazimo se višem levelu od susjeda, isto kao što su Slovenci bili na višem položaju o odnosu na nas dok smo mi bili van EU. Vrtim film i kažem, isplatilo se našim mljekarima, onima koji su uspjeli opstati, osuvremenjivanje tehnologije jer je to sada za njih snažan adut u obrani tržišta. Kad evo ti ga šipak!

Briga njih za hrvatsku djecu

Sastali se u EK u ekspresnom roku i odlučili da su hrvatski zahtjevi nebitni te da se odobri uvoz mlijeka iz BiH. Briga njih za hrvatsku djecu, koliko će u tom mlijeku biti bakterija i slično. Znaju oni da to mlijeko neće doći do polica njihovih dućana, da će to ostati u granicama republika bivše Jugoslavije.

Još ćemo dobiti i po prstima

Bonus je što oni ispadnu dobri dečki, koji imaju razumijevanja za zemlje koje još nisu članice. Raspravljati o CEFTA-i, ukidanju carina, tradicionalnoj trgovini Hrvatske i BiH. Možda i to jednom dođe na red. Sumnjam da će to biti riješeno za 20 dana, kao što je Bosancima riješen njihov problem nakon hrvatskog prigovora. Ostaje nam inspekcijski nadzor, mada sam i tu skeptik. Mogli mi još dobiti po prstima jer tu ugrožavamo dobre trgovačke odnose iz EU i zemlje nečlanice.

Ništa se nije ni promijenilo

Zato treba pratiti što se događa u Bosni i Hercegovini. Proizvođačica mlijeka te načelnica općine Velike Kopanice Ružica Vukovac rekla je za Agroklub kako se ne treba zavarati da se mlijeko iz Bosne i Hercegovine nije do sada uvozilo u Hrvatsku i kako je to najbolje bilo vidljivo tijekom afere aflatoksina. Ne bud lijen i upitam svemogući google što on kaže na to. Gle čuda. Aflatoksin se prvo pojavio u Bosni i Hercegovini pa nedugo zatim u Hrvatskoj. A koje li slučajnosti, što nas čeka u budućnosti?


Tagovi

Inspekcije CEFTA Mlijekoprodukt Uvoz mlijeka Tradicionalna trgovina Tihomir Jakovina Inspekcijski nadzor BiH Ukidanje carina Izvoz mlijeka Tržište Standardi


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]