Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 22.02.2017. 10:30

Kako osvojiti srce (i njivu) poljoprivrednika?

Uhvatiti poljoprivednika i prodati mu sjeme, zaštitu ili gnojivo nije baš lako. Svi mu nude nešto "što je najbolje".

  • 4.090
  • 406
  • 0

Kako doprijeti do seljaka? Gdje uhvatiti poljoprivrednika i ponuditi mu svoju robu? Koji put je najbolji? Pitam jednoga poljoprivrednika koje i čije hibride sije. On kaže "od svih".

Isto tako jednoga stočara pitam čije kukuruze sije. Isto odgovori "od svih". Svi imaju sve adrese i javljaju se istim poljoprivrednicima. Kako uhvatiti dobrog poljoprivrednika, kako osvojiti njegovo srce?

Tko danas bira sjeme i tehnologiju za farmere?

Priča je nekada bila mnogo lakša. Sve što je trebao neki poljoprivrednik, našao je u zadruzi ili lokalnoj ljekarni. Dakle, tada je za njih neki upravitelj ili poslovođa birao sjeme, tehniku, tehnologiju. E sada ima mnogo puteva do njegove savjesti. Međutim, kako god bilo, očito da poljoprivredne ljekarne i dalje ostaju važan čimbenik u plasiranju sjemena, sredstava za zaštitu, veterinarskih lijekova, ali poljoprivredne mehanizacije gotovo više nimalo.

Ipak mogu tamo kupiti na kartice, u vlastitom selu, ako su stalni kupci mogu se dogovoriti s vlasnikom i za neke otplate, a oni pak moraju dogovoriti što bolje nabavne cijene za sebe. Koliko je to važno, vidimo svake godine u Tuheljskim toplicama kada Syngenta okupi bar 400-tinjak vlasnika, poslovođa i trgovaca u poljoprivrednim ljekarnama, ili apotekama kako volimo reći.

Ako ste veliki, svi vas vuku za rukav

Međutim, ako ste mali, niste baš zanimljivi nikome, a ako ste veliki - svi vas vuku za rukuv. I neki dan mi jedan kaže da kako će zabraniti sve pozive na mobitel od ovih koji prodaju telefonom, ali da će tražiti i da se uključe u to i ovi što mu nude sjeme i zaštitu. Naravno, on to kroz šalu, ali kaže da je pun ponuda. On sam kaže da sve on to bolje zna od svih trgovačkih putnika i da točno zna kakvo mu sjeme i zaštita treba. No, ističe i da nikad nije na odmet saznati nešto novo. No, ima tu i prednosti. A to je primjerice kako se u direktnom kontaktu mogu izvući i bolji uvjeti kupnje. No, često se kod komercijaliste samo savjetuju, a sjeme kupuju kod organizatora proizvodnje ili pak u ljekarni. Smatra da bi se u ljekarnama trebala obavljati prodaja.

Međutim, ajmo pogledati i drugu stranu medalje. Na tržištu vlada neobična bitka. Evo primjerice kakav je kuršlus na tržištu sjemena kukuruza nastao samo što je posljednjih godina svoju prisutnost povećao Dekalb. Samo što su energičnije krenuli u medijsku i marketinšku kampanju, već su sve u zemlji prodrmali. Tako nastanu potresi i kada jedna od zaštitarskih kuća pojača svoju aktivnost.

Mala bara, puno krokodila

Međutim, kako je bara mala, a mnogo krokodila u njoj, tako je i za očekivati da svi oni pojačavaju svoje aktivnosti prema poljoprivrednicima. Pa uz postojeća savjetovanja, Dane polja, serije zimskih predavanja stalno se ide u nove akcije. Dovode se estradne zvijezde u same oranice, organiziraju se nagradne igre. Pa i na stalni osobni kontakt s poljoprivrednikom koliko se to ovome sviđalo ili ne. I nije rijedak slučaj da vas upravo i pored toga što ste nabavili i ugovorili sjeme, zaštitu ili gnojivo, još uvijek obilaze komercijalisti.

I tako će sada ubuduće još dugo biti tako. Jedni ganjaju druge pa tko koga uhvati. No, izgleda da ipak nije ni za baciti stare metode. Dogovoriti s poljoprivrednom ljekarnom uvjete prodaje, opskrbiti ih znanjem i propagandnim materijalima i rezultat neće izostati. Samo je pitanje i hoće li uvijek imati ono što baš od njih poljoprivrednik traži. Ono najpopularnije s predavanja i reklamnih panoa uglavnom nema, pa vam nude nešto slično i "jako dobro".


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Gnojivo Sjeme Zaštita Kukuruz


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]