Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donji Kraljevec
  • 05.11.2016. 15:50

Hrvatsko voćarstvo dotaknulo dno

Dobra je vijest da su svi važni dionici toga svjesni i da se akcijski planovi za budućnosti konkretiziraju.

  • 3.088
  • 397
  • 0

Ovu temu otvoriti ću sa konceptom dobre i loše vijesti. Odmah startam sa lošom, a ta je da je ovo najlošija godina za voćare u zadnjih 10 godina u Hrvatskoj. Dobra je vijest, da je budućnost svjetlija, odnosno teško da može biti gore.

Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?! Naslov je okruglog stola održanog jučer u Donjem Kraljevcu u sklopu 11. voćarskog sajma. Brojni voćari i drugi zainteresirani okupili su se i bombardirali novog ministra poljoprivrede sa svojim dijelom tereta voćarstva i vlastitim viđenjem problema. Bilo je tu svega, a ponajviše neartikuliranosti u idejama što poduzeti i kako dalje.

Dogovorite se što želite, pa ćemo vidjeti kako možemo pomoći

I štete od mraza i ruralni razvoj i strategija razvoja i problemi na tržištu i brojne druge teme. Svi su imali svoju poruku za Tomislava Tolušića, koji je strpljivo skupljao informacije i pokušavao raspravu okrenuti u konkretnijem smjeru. I pritom je iznio pragmatičan koncept: Dogovorite se što želite i onda dođite kod mene pa ćemo zajedno vidjeti što sve možemo napraviti. Napraviti ćemo ono što vi želite, samo se morate dogovoriti.

Akumuliralo se problema, koji su očiti na svakom koraku. Pa i na sajmu u Donjem Kraljevcu. Čestitke organizatorima što su unatoč teškim vremenima za sektor, uspjeli i 11. put upriličiti ovaj skup. Uspjeh je sama činjenica da Sajam još postoji. Teško je danas postaviti veća očekivanja.

Ovaj godišnji događaj voćara pratim od njegovog drugog ili trećeg izdanja i razlika je do danas drastična. Nekada su ovdje voćari dolazili po tehnologije i znanja kako podići i voditi voćnjak u suvremenim okvirima. Družili se i razmjenjivali iskustva - komentirali ponude i cijene. Bilo je tu sadnica, sustava na navodnjavanje, zaštitnih mreža, ograda, mehanizacije za voćnjak i preradu, gnojiva i zaštitnih sredstava. Bilo je i razvojne ambicije u ovom voćarskom B2B modelu.

Pročitajte i reportažu Vjekoslava Hudolina sa Sajma: Za voćare moramo učiniti nešto već ove godine!

Danas, novih investicija gotovo da i nema, što se i u Donjem Kraljevcu vidi - tek nekoliko štandova sa ponudom za voćare, a ostatak se sveo na izložbu voća i prerađevina.

Priča se o preživljavanju. Prilično žalosna slika voćarstva RH u 2016.-toj, nakon svih uloženih napora zadnjih 10-ak godina.


Fotoprilog


Tagovi

Voćarstvo Sajam Tomislav Tolušić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.