Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 28.12.2016. 15:00

Hrvati kupuju polovne traktore na zapadu EU

Broj prodanih novih traktora je katastrofalno mali. No, sve je više slučajeva u kojima poljoprivrednici sami kupuju polovne traktore u zemljama zapadne Europe.

  • 12.875
  • 1.233
  • 0

Ništa ni od ove godine za prodavače traktora. Iako je tih tristotinjak traktora dvostruko više negoli prijašnje godine, ovo je poražavajući podatak ne samo za prodavače i proizvođače traktora, nego prije svega za našu poljoprivrednu proizvodnju.

Kada u dvije godine ne prodamo ni 600 novih traktora, moramo priznati da smo na niskom stupnju razvijenosti tehnologije na našim oranicama, voćnjacima i vinogradima, a očito i u šumama. Već godinama gotovo da novi traktori ne stižu u naša sela, već ih nešto malo ima u tragovima.

U dvije godine nije prodano ni 600 traktora

Kako su to opet preživjeli trgovci mehanizacije vidjet će se kasnije jer zasigurno će se promijeniti i dileri i zastupnici. Rezultati su očajni. Ne zato što trgovci dobro ne rade, već iz financijske nemoći naših poljoprivrednika. Ruralni razvoj bit će samo plus, ali i bez njega i nove tehnologije, novih strojeva nije moguće proizvoditi ekonomično i uspješno. Neki mediji kažu da je ovo bolje. Ništa to ne valja.

U Turskoj se proda najviše traktora

U jednoj Turskoj proda se godišnje oko 60 tisuća novih traktora. U Njemačkoj oko 35 tisuća, a slično je i u Francuskoj. U Italiji se ta brojka kreće negdje oko 20 tisuća svake godine, a u Velikoj Britaniji 15 tisuća. A onda kod nas 200, 300 ili 500. Ništa. Velika nula. Kako je danas jednom zastupniku kada proda 10 traktora godišnje i što on znači tvornici koju zastupa možete si misliti. Zato nije ni čudo da svakih nekoliko godina imamo promjene tvrtki koje su zastupnici, a postoje najave i sada da su mnogi već izgubili pravo prodaje određenih brandova i da su se pojavili novi.

I dalje vodi John Deere

Statistika kaže da je prodano 503 traktora do 1. listopada ove godine. No, kada se bolje analizira tablica vidi se da tu pripada i 54 prodana Polarisa, a to je ono ATV vozilo koje je igračka za gradsku djecu, a iz nekog razloga ih vode u kategoriji s traktorima. Isto kao i Artic cat kojih je prodano 16 komada, Cao-am osam, te 10 Hisuna, pet CF Moto ATV-ea, kao i dva Dongfenga, Yamahe i Bransona i drugih igračaka.

Dakle, kada to odbijemo uz još neke malo veće samohodne kosilice za nogometna igrališta, upravo i govorimo o tristotinjak traktora. I dalje je na vrhu John Deere s nekih 90 komada, te iza njega Deutz fahr s 54. Svi ostali koji slijede, a to su Lamborghini, Case, New Holland prodali su 20-tak i 30-tak traktora za ratarstvo. Same, Carraro prodali su uglavnom voćarske i vinogradarske traktore.

S gotovinom u inozemstvo

Svi ostali brendovi drže se na desetak ili koji više ili manje prodani traktor. Posljedice i za trgovce, ali i za poljoprivrednike uskoro će se vidjeti. No, tu podataka nema, ali naraslo je tržište rabljene mehanizacije, pa tako i traktora što je veoma i dobar biznis, a i dobro rješenje za one kojima treba dobar traktor i kupuju gotovim novcem. Nije tajna da je u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj moguće kupiti odlične polovne traktore.

Odlično reparirane, servisirane i pripremljene za prodaju. A uz to moguće je kupiti ih za manje novaca, kvalitetnije i suvremenije, s mnogo više opreme. Dakle, za očekivati je da će se novi traktori kupovati uz pomoć fondova, a kada se kupuje gotovinom vjerojatno će poljoprivrednici sami kupovati u inozemstvu, ili će se pojaviti tvrtke koje će po narudžbi dovoziti takve traktore.


Fotoprilog


Tagovi

Traktor Plug John Deere Case Zadruga Udruga Kuna Euro Polaris ATV


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]