Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 07.02.2016. 09:00

Dosta nam je Superhika - vrijeme je za Robin Hooda!

Ministru Romiću preporučamo da malo pogleda rad i zakonske odluke u poljskoj Vladi, da ne ide u kozmetičke birokratske akte po naputku EK i na mlin korporacija te da zaštiti naša sela u izumiranju. Ima 6 milijardi kuna u rukama.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.867
  • 318
  • 0

Veljača je prevrtača. Vrti ona to raspoloženje koje se ogleda na sve nas. Nedavno je netko u šetnji šumom kraj Zagreba vidio svježe kestene na podu. Pčele zuje oko košnica kao da su bile na ispaši indijske konoplje. Sve ludo, samo mi moramo ostati normalni.

Globalno zatopljenje nas je zahvatilo toliko jako da ćemo uskoro sjetvu raditi usred zime i to u Sibiru i na Grenlandu. Na kupanje ćemo na Barentsovo more pa ekskurzija po Arktičkom oceanu. Već vidim kako Rusi grade najveću plažu koja će se prostirati od Finske do Uelena u Beringovom prolazu.

Klimatske, ali i promjene fotelja

Ima da svi igramo picigin i odbojku na pijesku i hranimo tuljane s prezvurštom. Gle, ovo s MOST-om je napokon gotovo. Nas je silno zanimalo tko će postati Ministar poljoprivrede. Nudili su se kandidati koji znaju sa stokom, a mi smo nekako priželjkivali nekog tko zna s ljudima. Lako je sa stokom, no ljudi su zeznuta stavka. S njima je gadno. Kako s birokracijom, tako i s poljoprivrednicima koji će, ne bude li išlo ko po loju, opet u traktore pa pravac magistrala.

Nudili su se kandidati koji znaju sa stokom, a mi smo nekako priželjkivali nekog tko zna s ljudima.

Da se to ne bi dogodilo, Mostarski mališani odlučili su igrati na sigurno te su na mjesto ministra postavili slavodobitnika, bivšeg dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Davora Romića. Samozatajni stručnjak u dva je mandata bio dekan na fakultetu. Agroklub je silno zainteresiran za intervju s njim, no čovjek se tako primio posla da je nedostupan ko Snowden.

Program za poljoprivredu trebao bi ići na ruku malima

Do njega može doći samo plaća. Evo se i neki dan žalio i Zoran Šprajc da nikako ugostiti ministra u njegovoj emisiji RTL DIREKT. Nas novinare nikako da krene karta, no zato se nadamo da će krenuti hrvatsku poljoprivredu. Puno se govorilo o poljoprivredi i seljacima, no najglasniji su poduzetnici koji iza sebe imaju elitne postrojbe stručnjaka za izvlačenje milijuna eura iz EU fondova pa ni ne čudi da si mogu priuštiti skupocjene elaborate i kvalitetne aplikacije s pomoću kojih grade sušare i okrupnjavaju svoj biznis u neravnopravnoj utrci za profitom.

Mnoge koncerne je zaboljela činjenica da program poljoprivrede treba ići u smjeru poticanja obiteljskih gospodarstava.

Program koji najavljuje novoizabrani ministar trebao bi ići na volju malim farmerima, OPG-ovima. Vjerojatno je ta intencija zaboljela mnoge koncerne u Hrvatskoj željne velikih plodnih zemljišta za daljnja ulaganja. Ali, eto, komasacija i raspodjela zemljišta bila nam je pravedna ko suđenje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu - protiv Brazila. Mnogi su se osjećali oženjenima i mnogi su ispali telci kraj stada goveda koje su potjerali u prosvjede na ulicu.

Prosvjeduju grčki poljoprivrednici

Nadamo se da takve prosvjede više nikada nećemo imati. Prosvjedi hrvatskih seljaka vjerojatno su inspirirali i grčke. Grci su fino razvili odličnu taktiku zatvaranja granica i autoputa traktorima u želji da spriječe novi napad njihove vlade na mirovine seljaka i dizanje poreza zbog kojih bi im 80% prihoda odlazilo na servisiranje uvijek gladnih birokrata. Usto traže pogodnosti oko nabavke nafte, preispitivanje kredita i jeftinu električnu energiju. Sve nam je to poznato, zar ne?

Vama kad stigne račun za struju imate osjećaj da vam se pol New Yorka uštekalo na utičnicu u staji. Čovječe, maltene da Krško radi samo za tih osam muzilica u staji. Onda račun za vodu. Ko da pojiš krdo slonova, a ne desetak krava, nešto svinja i par pilića. A banke, šiju te rate kao da imaš trgovački centar, a da Kraljica Majka kupuje sir od tebe za Zagorske štrukle. O svemu tome će morati razmišljati i ministar Romić koji ima prefiksa više nego prosječan Brazilac imena. Prođe mu pola mandata dok se predstavi.

Grčki i poljski poljoprivrednici dižu se protiv nameta, GMO-a i okrupnjavanja poljoprivredne proizvodnje!

I u Poljskoj mala revolucija

Nadam se da će biti brži u donošenju odluka od Petrova. Žuri nam se. Eno, birokrati iz Bruxellesa navijaju za okrupnjavanje poljoprivrede. Valjda da nam na mala vrata uvale GMO sjeme i krmivo. To je skužilo i 1,3 milijuna farmera u Poljskoj. Odmah prosvjedi, mala poljska revolucija i poljska Vlada odmah okrenula ploču. Njima je bitan mali i srednji poljoprivrednik.

Odmah će promijeniti zakone o higijeni i kakvoći za male OPG-ove jer se ti zakoni ionako tiču velikih. I to je to. Nema mudrijanja, paraf ovdje, štambilj ondje i poljski seljak je zaštićen, kao i njihovi proizvodi radi zaštite poljskih interesa, tradicije, sela, kvalitete hrane, poljskog tržišta. Isto traži i Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske Život od premijera Oreškovića.

Nadam se da su mu zahtjeve iznijeli na engleskom da čovjek ne mora guglati. Ako tom pribjegne, mogli bi imati od posebnog interesa uzgoj pingvina i labudova. Ništa ja ne vjerujem tom Google prevoditelju. Dakle, težište treba biti na stimulaciji OPG-ova, zajednička inicijativa za dobivanje sredstava, pravilna raspodjela zemljišta, a ne da su nam bogati jednakiji od drugih! Važan naglasak je i na ekološku proizvodnju. Nedavno je načinjena ekspertiza o tome koliko kalorija se proizvede po čovjeku. Čovjek dnevno treba 2.000 kalorija, a po čovjeku se proizvede 6.000 kalorija.

Bilo bi najbolje kad bi svi bili vegani, a i klima i okoliš bi se stabilizirali!

Suvišak koji bi mogao nahraniti svijet

Bitnu stavku tih potrošenih, otpadnih kalorija ima proizvodnja mesa, nešto otpada na propali urod i bačeno voće i povrće koje se nije uspjelo prodati. Da ne zamaram vas i sebe matematikom, čistog ulova kalorija ostane oko 4.000 po čovjeku. Ogroman suvišak koji bi mogao nahraniti cijeli svijet. Stručnjaci govore da sve analize upućuju na to da smo neracionalni i lišeni poslovne logike. Dosta otpadnih kalorija, ali i investicija odlazi na uzgoj goveda. Input je skuplji od outputa.

Potvrda je kako u cijeni mesa tako i u cijeni mlijeka gdje je mlijeko jeftinije od vode koju je krava popila. Tržište mlijeka i mliječnih proizvoda je u banani pa smo valjda i zato poznati izvoznici banana. Gdje ih samo uzgajamo?

Goveda su najveći zagađivači - kažu stručnjaci

Nego, goveda su i najveći zagađivači. Ispuštaju velike količine metana i time pridonose globalnom zatopljenju. Najisplativiji je ipak uzgoj pilića. Ekonomskom računicom, input od hrane, smještaja, klaonica, distribucije i slično je manji od prodajne cijene. Stoga stručnjaci navijaju za piliće. Vjerojatno i Amerikanci koji masovno mlate pileća krilca, batake i zabatke dok idu u kino.

Naravno, OPG-ovi imaju svoje mikroekonomske računice i prihodovna od rashodovne strane je drukčija, no tržište, a ne naša staja diktiraju što ćemo i za koga proizvoditi. Logika nalaže da proizvodimo sve što je deficitarno na tržištu, a gdje možemo konkurirati i cijenom i kvalitetom, kako inputa, tako i outputa.

Poljoprivredi Hrvatske treba Robin Hood!

Dijelite pravedno, vratit će vam se pravedno!

Isti stručnjaci uzgred napominju da bi bilo super da smo svi vegani, jer bi tada mogli proizvoditi hrane za više milijardi novopridošlih stanovnika Zemlje. Budući da nismo, njihov rezime je ovakav. Tri su stavke za redukciju onečišćenja: smanjite meso; promijenite uzgoj životinja te smanjite otpad, gubitke u proizvodnji. Mislim da to i mi znamo.

Dakle, ministru Romiću preporučamo da malo pogleda rad i zakonske odluke u poljskoj Vladi, da ne ide u kozmetičke birokratske akte po naputku EK i na mlin korporacija te da zaštiti ova naša sela u izumiranju. Imaju 6 milijardi kuna u rukama. Manite se Superhika, vrijeme je za Robin Hooda. Imate četiri godine, ako Vas MOST ne zezne. Nitko ne želi traktorom orati naplatne kućice na graničnim prijelazima. Ni Grci, ni Poljaci, ni mi. Dijelite pravedno, vratit će vam se pravedno!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Davor Romić MOST Božo Petrov Poljska Grčka Prosvjedi Ministar poljoprivrede Zoran Šprajc Krešimir Butković


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.