Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 21.08.2014. 09:15

Dizelski rat kanisterima

Izađeš s njive s velikim prljavim kombajnom. Skineš heder i odeš do crpke, tamo se vrtiš, naguzavaš, razgrneš nešto auta i natočiš prije svega jako loš plavi eurodizel.

  • 1.719
  • 198
  • 0

Uvijek taj plavi dizel i kako ga distribuirati na selo. A zašto je to uopće problem. Pa jednostavno što se državna blagajna i onaj koji ju čuva boji da će netko zaraditi od toga što je taj jeftiniji dizel sipao u automobil. Pa neće. Taj koji ga je sipao u automobil je to napravio upravo iz razloga što njegov automobil i služi za posao, a još više iz razloga što taj dizel za koji kažu da je eurodizel ne smije staviti u svoje traktore i kombajne. Čemu strah. Pa ionako se može kupiti samo količina koja je propisana, a i država, odnosno INA će prodati samo onu količinu koju je namijenila prodaji po toj cijeni. I što se može dogoditi. Ništa.

Progon poljoprivrednika u Hrvatskoj

Proračun neće trpiti. Plavi dizel će biti prodan uvijek jednako. A druga stvar je zašto se isplati uopće imati posebne benzinske crpke za obojeno gorivo? Ne bi li bilo bolje da se naprave kartice za gorivo na kojima je jednostavno moguće po subvencioniranoj ciijeni kupiti točno određenu količinu. Pa kada poljoprivrednik svoj limit na toj kartici potroši, dalje mora kupovati redovito gorivo. Ovo sve liči na progon vještica u Haremu. I sada postoje naznake da više neće dozvoliti da se gorivo odvozi u kanisterima i buradima na imanje. Svašta. Evo nekih komentara ljudi koji troše takvo gorivo.

"Može, al neka prodaju u svakom selu a ne da netko mora ići po 20-30 km udaljenu benzinsku crpku", kaže jedan poljoprivrednik nakon što je objavljena ta vijest. Drugi kaže - "Mi idemo i po 50-60 km po njega, a kaj ću svaki dan ići dva tri puta na benzinsku." Jedan Stevo kaže ovako "Takvih budala nema nigdje na svijetu. Sad da ja idem točit gorivo direktno u rezervoar a imam 17 km do benzinske a rezervoar ima 25 litara."

Onaj koji dosad nije propao - sada sigurno hoće

Uzgajivačica lavande pita "Kako ću ja sa Tomom Vinkovićem? A kopačica? Može li se srediti registracija? I dodaje kako TV 521 drži 10 litara, a kopačica labinprogres 5. Do pumpe je 15 km. I onda oko podneva kad potrošim dolazim po još aaaaaaaaaa."

Jedan poljoprivrednik tumači s pravom da je sve razlog jer su poljoprivrednici neorganizirani. "Kada smo nesložni pa nam rade što im se prohtije, a sada smo i građani drugog reda, e moji seljaci - kažu imaš vlast onakvu kakvu zaslužuješ."

Evo još jednog zanimljivog kometara. Kaže Borislav. "Treba dotičnoj gospodi objasniti da je ovaj pravilnik ravan tome da svoj auto smiješ točiti samo na jednoj benzinskoj pumpi. Ako si iz Zagreb,a a u Zadru ti auto ostane bez goriva, ko te j..., snađi se druže".

"Otkad za sebe znam, idemo 15 km na benzinsku s plastičnom ili limenom buradi, točimo koliko nam treba u narednom periodu (sjetva, žetva) i drži se gorivo kod kuće. Sad ja svaki dan da idem kombajnom 15 km do benzinske i 15 km nazad i da onda krećem u žetvu."

Priznati grešku nije teško

A posebno ako se zna da mnogi kombajni moraju da bi ušli na benzinsku, skinuti hedere ili ih dovesti na labudici. Onaj koji do sad nije propao, uvođenjem ovakvog pravilnika sigurno hoće. A drugi je par opanaka što to gorivo ništa ne valja. Ja, autor ovih redaka, sam ga točio u svoj kombi Hyundai H1. I kada je došla zima na minus 10, jedva je vozio. Tek kada sam dodao eurosupera je proradio. Pa zamislite da mi prodaju Fendta ili John Deere za 400 tisuća eura i ja u njega usipam taj plavi dizel. Pa trebalo bi me ubiti. Ovo bi sada bilo najbolje da se digne sam ministar i kaže da je došlo do pogreške i da se takve uredbe povuku. Priznati grešku nije teško, a može donijeti i puno dodatnih poena. Pogledajte samo traktor na fotografiji. Kod poljoprivrednika u Donjem Miholjcu ovaj traktor je pogon za sušaru. On se jednostavno ne može voziti.

A kako smo saznali danas ujutro, na zamolbu Hrvatske poljoprivredne komore, Ministarstvo poljoprivrede je povuklo zabranu točenja plavog dizela u kanistere na benzinskim postajama. Zabrana je zamalo naštetila desetak tisuća poljoprivrednih proizvođača koji zbog udaljenosti nisu bili u mogućnosti točiti plavi dizel direktno u svoje traktore. Zamalo.


Tagovi

Plavi dizel Pravilnik INA Loše gorivo Traktor Kombajn Kanister Gorivo Točenje goriva Benzinske crpke Nelogičnost Limena burad Fendt John Deere Sjetva Žetva


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.